Meditatii pentru parinti »

Cum construiesti o relatie cu invatatoarea?
Relatia parintelui cu invatatoarea este extrem de importanta pentru copil. Cel mai bine este sa nu ne facem proiectii si sa existe o deschidere din ambele parti. Nu trebuie sa punem etichete invatatorilor si sa avem idei preconcepute. Fiecare om merita o sansa de a-l cunoaste. Atunci cand copiii sunt incantati de activitatile pe care … Continuă lectura "Cum construiesti o relatie cu invatatoarea?"
Parintii si procesul educational din clasa
Parintii au un rol decisiv in privinta procesului educational din clasa. Tensiunile si nemultumirile parintilor se rasfrang asupra copiilor si mai devreme sau mai tarziu vor avea urmari: note mici, lipsa dorintei de invatare, lipsa de respect si de atentie fata de invatatoare. In afara de asta intervin discutii la sedintele cu parintii, de la … Continuă lectura "Parintii si procesul educational din clasa"
Cum invata copiii de azi?
Copiii de astazi invata intr-o maniera foarte simpla. In fiecare copil exista o tendinta de cunoastere si de curiozitate. El invata de la sine, fara eforturi la inceput, pentru ca atunci cand este mic isi foloseste toate simturile pentru a descoperi. Curiozitatea se cultiva la orice nivel, deoarece ea pe masura ce trece timpul poate … Continuă lectura "Cum invata copiii de azi?"
Semne ca nu ii place copilului tau la scoala
Copiii se plang de multe ori ca este greu de scoala, ca s-au saturat sa se trezeasca devreme si sa mearga zilnic la scoala. In aceste momente trebuie sa fim atenti daca ei se confrunta cu o stare de platou sau de regres. In general copiii vin cu placere la scoala in clasele primare. Daca … Continuă lectura "Semne ca nu ii place copilului tau la scoala"
De ce este potrivita scoala de langa casa?
Scoala de langa casa poate fi o optiune sau ar trebui sa fie prima optiune, pentru ca nu am fi nevoiti sa trezim copilul foarte de dimineata. Mai sunt insa multe alte aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand vine vremea sa alegem: sa fie o scoala buna, dar mai ales sa fie … Continuă lectura "De ce este potrivita scoala de langa casa?"
Relatia potrivita cu invatatoarea copilului
Relatia dintre parinte, invatatoare si copil ar fi ideal sa fie una stransa. Pentru stabilitatea emotionala a celui mic trebuie sa nu ne aratam nemultumirea pentru anumite lucruri pe care le face invatatoarea. Ulterior el isi va pierde respectul fata de aceasta si cu timpul vor aparea si problemele la invatatura, notele mici si lipsa … Continuă lectura "Relatia potrivita cu invatatoarea copilului"
La ce sa fim atenti la inscrierea la scoala?
Util si realist este ca parintele sa nu creioneze portretul dascalului perfect, pentru ca mai tarziu pot aparea dezamagirile. Pentru copii nu sunt importante aceleasi lucruri care conteaza pentru parinti. Joaca si apartenenta la grup sunt pe primul loc in mintea copiilor. Cel mai bun filtru de alegere a scolii este copilul. Atunci cand mergem sa … Continuă lectura "La ce sa fim atenti la inscrierea la scoala?"
Cine este responsabil de educatia copilului?
Intrarea copilului la scoala inseamna pentru multi parinti predarea responsabilitatii la scoala. In generatiile noastre si ale parintilor nostri exista convingerea ca statul formeaza copilul, insa lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului. Educatia se poate primi acum mult mai eficient prin intermediul canalelor media, prin intermediul calatoriilor si a homeschooling-ului. Copilul inseamna mult mai mult … Continuă lectura "Cine este responsabil de educatia copilului?"
Care sunt calitatile unui profesor de succes?
Un profesor de succes sau de calitate are la nivel inalt stiinta de captare a curiozitatii copiilor. Aceasta calitate este urmata de capacitatea de mentinere a acestei curiozitati si ulterior de cultivarea si dezvoltarea acesteia. Curiozitatea se transforma treptat in pasiune, in dragostea de a face anumite lucruri. Fiecare profesor este inzestrat cu 4 abilitati … Continuă lectura "Care sunt calitatile unui profesor de succes?"
Ce inseamna o invatatoare buna?
O invatatoare buna in conceptia parintilor este doamna care face romana si matematica pe paine si le da foarte multe teme pentru acasa. Lucrurile n-ar trebuie sa stea chiar asa si de fapt, accentul ar fi bine sa cada pe: cultivarea in clasa a gandirii logico-matematica, placerea cititului, dezvoltarea fizica si motrica (orele de educatie fizica … Continuă lectura "Ce inseamna o invatatoare buna?"
Cum ii pot ajuta parintii si profesorii pe copii?
Ce este diferit la generatiile actuale de scolari, fata de generatiile mai vechi? Copiii proceseaza rapid informatiile, le preiau din jurul lor, inca de cand sunt mici. De aceea cand ajunge la scoala si universul informational il reprezinta cartile si caietele, se plictisesc repede. Profesorii e nevoie sa se adapteze la ce le place copiilor: … Continuă lectura "Cum ii pot ajuta parintii si profesorii pe copii?"
Scoala potrivita pentru copilul meu
Odata ce incep cautarile pentru o scoala buna pentru copii, incep si grijile, intrebarile si dilemele. Nu mobilierul, aspectul si varsta invatatoarei sunt aspectele pe care parintele sa le ia in calcul. Este important sa urmarim dinamica scolii si asta se vede pe peretii scolii. Daca vedem panouri vechi de 50 de ani, cu dictoane … Continuă lectura "Scoala potrivita pentru copilul meu"
Inteligenta spirituala
Toata lumea are senzatia ca inteligenta spirituala are legatura cu divinitatea, insa ea include si o gama larga de simtiri, de miracole, si conexiuni care se leaga intre oameni. La copii se observa mai greu fata de adolescenti si adulti. Inteligenta spirituala este abilitatea de a se uita la sine insusi, la cei din jur, de … Continuă lectura "Inteligenta spirituala"
Inteligenta naturalista
Copiii care sunt conectati cu natura, vorbesc cu florile si au tendinta sa colectioneze frunze, pietre, fotografii au inteligenta naturalista dezvoltata. Acest tip de inteligenta se regaseste in fiecare dintre noi, dar depinde de noi cat de mult o fructificam. Copiii inzestrati cu inteligenta naturalista merg cu placere in parc, admira natura, sunt interesati de plante, documentare … Continuă lectura "Inteligenta naturalista"
Inteligenta interpersonala
Inteligenta interpersonala se manisfesta prin schimbul de idei cu alte persoane, colegi, fie persoane de alte varste. Copiilor care sunt inzestrati acest tip de inteligenta le place sa initieze jocuri care implica alti copii, sa organizeze, avand multiple abilitati de lider. Pentru a stimula copilul in aceasta directie trebuie sa avem grija sa-l introducem intr-un … Continuă lectura "Inteligenta interpersonala"
Inteligenta intrapersonala
Copilul care gandeste in raport cu el insusi si cu propriul sau univers are darul inteligentei intrapersonale. Aceasta se dezvolta de la o varsta mai mare, pe la 8-10 ani, insa mugurii ei incep sa se vada de la 5 ani. Tendintele copilului de a-si controla emotiile si sentimentele, de a-si construi visele trebuie sa fie sustinute … Continuă lectura "Inteligenta intrapersonala"
Inteligenta kinestezica
Inteligenta kinestezica o remarcam atunci cand copilului ii place mult sa se miste. Problema este ca poate fi etichetat gresit adesea, mai ales cand ajunge la scoala sau la gradinita ca da dovada de neatentie sau ca are manifestari de ADHD. Putem sa-l stimulam pe cel mic sa dezvolte inteligenta kinestezica ducandu-l la teatru, unde actorul … Continuă lectura "Inteligenta kinestezica"
Inteligenta vizual-spatiala
Cand vine vorba de inteligenta vizual-spatiala, ne ducem cu gandul la orientarea in spatiu. Un copil care are dezvoltata aceasta inteligenta gandeste in imagini, in poze, vede in mintea sa fotografii si cuvinte. Lui ii place sa compuna, sa creeze, sa se joace cu puzzle-uri. Parintii este bine sa-l ajute sa descopere arta, sa mearga impreuna … Continuă lectura "Inteligenta vizual-spatiala"
Inteligenta muzicala ritmica
In cazul inteligentei muzicale ritmice copilul gandeste prin ritm, prin melodicitate si ii place sa genereze ritmuri, sa bata din maini sau din picioare, sa fredoneze, sa fluiere, sa mearga la concerte. Un astfel de copil prinde foarte repede la scoala informatiile, mai ales poeziile, lucrurile creative, spuse frumos. Nu este neaparat necesar ca un … Continuă lectura "Inteligenta muzicala ritmica"
Inteligenta logico-matematica
Cand vine vorba de inteligenta logico-matematica, nu e musai sa ne gandim la matematica, ci mai degraba la logica. Atunci cand copiii cauta explicatii, fac conexiuni si incearca sa se gandeasca mai tot timpul, inseamna ca acest tip de inteligenta este dezvoltat. Vine o vreme cand cei mici analizeaza materialele din care sunt facute obiectele … Continuă lectura "Inteligenta logico-matematica"
Inteligenta verbal lingvistica
Inteligenta lingvistica este in toti, de la cei mici pana la cei mari, insa difera ponderea. Copilul la care aceasta este predonderenta, se joaca cu cuvintele, spune povesti mereu si se invarte in jurul vorbelor. Pentru a fi stilumat in procesul de invatare e nevoie ca noi, parintii sa-i cumparam carti, obiecte de scris si … Continuă lectura "Inteligenta verbal lingvistica"
Inteligentele multiple
Inteligenta reprezinta intelegerea usoara, rapida si capacitatea de a surprinde esentialul. Ea nu se poate reduce la o dimensiune si nu se paote exprima printr-o singura cifra. Fiintele umane pot fi inteligente in mai multe feluri. Exista multe maniere in care un copil poate fi inteligent. Fiecare este inteligent in felul sau, trebuie doar sa identificam … Continuă lectura "Inteligentele multiple"
Cum vorbim copiilor despre nastere?
Unii se feresc sa le spuna celor mici cum apar pe lume copiii. Povestea cu barza este intalnita peste tot in lume, pentru ca barza este singura pasare care isi face cuib si traieste aproape de lume. Copilul trebuie sa stie ca s-a nascut din dragostea parintilor, ca este ceva natural, firesc. Leon Magdan, proful … Continuă lectura "Cum vorbim copiilor despre nastere?"
Cum sa-i spui copilului ca este adoptat?
Pentru cei care au copiii adoptati n-ar trebui sa fie o problema faptul ca la un moment dat cei mici vor afla adevarul. Atunci cand e vremea intrebarilor: cum apar copiii? cum am venit pe lume?, e cel mai indicat moment sa explicam pe intelesul copilului faptul ca mama lui l-a nascut dar nu mai … Continuă lectura "Cum sa-i spui copilului ca este adoptat?"
Copiii nascuti cu tableta in mana
Tehnologia s-a dezvoltat odata cu copiii si asa s-a ajuns la generatia „copiilor cu tableta in mana„. Cei mici ajuta la crearea produselor cat mai simplu de folosit. Cum facem sa le punem o frana cand stau foarte mult cu tableta in mana, jucandu-se? Ar trebui sa fim normali, asa cum copilul invata adoptand din … Continuă lectura "Copiii nascuti cu tableta in mana"
Cum si cand scapam de suzeta?
Suzeta nu este neaparat necesara in viata bebelusului. Copilul are nevoie de suzeta sau de a sta cu degetul in gura, atunci cand simte lipsa sanului. De aceea, este bine sa alaptam cat mai mult cu putinta. Daca ajungem insa la suzeta, e indicat sa ne dam seama de ce anume are nevoie de fapt. … Continuă lectura "Cum si cand scapam de suzeta?"
De ce merg copiii la gradinita?
Exista mari diferente intre asteptarile parintilor si ce se intampla de fapt la gradinita. Gradinita ar trebui sa fie un partener al familiei. Nu e usor sa alegem o gradinita. Sunt o multitudine de variante si cand vine vorba de cea mai buna, nu stim pe care s-o alegem. Care sunt criteriile de selectie a … Continuă lectura "De ce merg copiii la gradinita?"
Cum il convingi pe copil sa doarma singur?
Sunt parinti care nu se pot dezlipi de cei mici si dorm impreuna pana la 4-5 ani. Dupa varsta de 1 an ar fi bine sa-i lasam sa doarma singuri. Astfel li se dezvolta autonomia, li se creeaza spatiul personal si devin usor, usor mai siguri pe ei. Pe de alta parte nu e normal … Continuă lectura "Cum il convingi pe copil sa doarma singur?"
Relatia parinte-copil-scoala
Relatia parinte-copil-scoala este extrem de importanta. Implicarea parintilor are rolul sau, insa trebuie sa lasam invatatorul sa-si faca datoria. Comunicarea parinte-invatator este folositoare, iar parintii ar fi indicat sa ajunga macar o data pe luna la scoala pentru a fi conectati la viata scolara a copilului. Mirela Rizea Marinescu, invatator la Scoala Centrala si doctor … Continuă lectura "Relatia parinte-copil-scoala"
Filosofia scolii Montessori
Filosofia Montessori pune accent pe autonomia copilului. Aceasta este importanta la fiecare varsta. La gradinta este vorba de forta fizica, cand cel mic incepe sa se decurce singur, sa se incalte, sa care o sticla cu apa, sa o ajute pe mama la gatit. Bucuria lucrului facut singur creaza o fericire de neegalat pentru copil. … Continuă lectura "Filosofia scolii Montessori"

1 2 3 15