Cum il inveti pe copil empatia si compasiunea

Inteligenta emotionala este un aspect extrem de important in dezvoltarea copilului. Este inteligenta care ne face niste oameni mai inimosi, mai empatici, mai rabdatori si mai grijulii cu cei din jurul nostru.

Pentru a-ti invata piciul despre compasiune si empatie este nevoie sa intelegi diferentele dintre cele doua si ce presupun ele.

„Compasiunea, in latina, inseamna co-suferinta”, aflam de la psihoterapeuta Cristina Trepcea. In zilele noastre, sentimentul de compasiune este asociat cu a iubi impreuna cu cineva, a fi alaturi de cel care sufera. Si, de multe ori, ajungem sa confundam compasiunea cu mila sau cu empatia.

In primul rand, cel care simte mila este cel care se pozitioneaza mai sus decat cel care sufera. Persoana care simte mila il ajuta pe celalalt doar ca sa scape de sentimentul de vinovatie. Insa compasiunea inseamna sa te pui pe acelasi nivel cu cel care sufera, de a fi langa el „la bine si la greu”, cum s-ar spune.

Apoi, daca prin empatie intelegem sa recunoastem emotiile celuilalt, compasiunea presupune urmatorul pas. „Compasiunea este co-suferinta si dorinta de a-l ajuta pe celalalt. Este un mod mult mai activ. Este pasul urmator dupa empatie”, mai spune Cristina Trepcea.

Iar cea mai simpla dovada de compasiune este… zambetul.

Despre cum un singur zambet poate sa imbunatateasca ziua cuiva si mai multe despre empatie poti afla din podcastul de mai jos.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s