Invata-l pe copil sa puna limite in relatiile cu ceilalti!

Fiecare parinte isi aminteste de momentele din copilarie in care limitele personale i-au fost incalcate, fie printr-o imbratisare plina de afectiune din partea vreunei rude, fie prin intrebari inconfortabile. Adevarul este ca multi parinti din actuala generatie au fost crescuti intr-o societate educata prin obedienta si prin respectarea si supunerea in fata autoritatii. Autoritatea incepea cu … Continuă lectura „Invata-l pe copil sa puna limite in relatiile cu ceilalti!”

Performanta vs. motivatie in educatie
Performanta vs. motivatie in educatie

Este normal ca parintii sa isi doreasca sa le asigure copiilor un viitor cat mai bun. Iar multi considera ca performanta este cheia pentru bunastare la varsta adulta. Dar sunt oare performanta si competitivitatea niste motoare pentru motivatie in educatie? Raspundem la aceasta intrebare acum, la Meditatii pentru parinti. „Mie mi se pare ca am … Continuă lectura „Performanta vs. motivatie in educatie”

Poveștile fascinante se descoperă la MiniStory: târg online de carte pentru copii

Din 28 noiembrie până în 5 decembrie copiii întreabă, iar scriitorii răspund, la MiniStory: târg online de carte pentru copii, realizat în colaborare cu editurile Arthur, Humanitas Junior, Polirom Junior, Univers, Cartier. Facem cunoștință cu Regele Piticuț. Alergăm printre petarde și pocnitori sau explorăm tărâmuri cu povești uitate. Călătorim în viitor cu Zmeu Robot și … Continuă lectura „Poveștile fascinante se descoperă la MiniStory: târg online de carte pentru copii”

Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit
Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit

In momentul in care te uiti dupa un sport pentru copii, cum decizi care activitate este potrivita pentru micutul tau? La Meditatii pentru parinti, iti venim in ajutor cu o serie de sfaturi care sa iti faca alegerea mai usoara. „E posibil sa alegi sportul potrivit pentru copilul tau”, spune Nicoleta Tanase-Trifu, psiholog sportiv. Insa, … Continuă lectura „Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit”

Actiunile care impiedica timpul de calitate in familie

Doar pentru ca te afli in aceeasi incapere cu piciul tau nu inseamna ca ii si oferi conectarea de care are nevoie. Timpul de calitate in familie poate avea de suferit, daca nu avem grija. La Meditatii pentru parinti, iti spunem care sunt actiunile pe care sa le eviti atunci cand petreci timp cu puiul … Continuă lectura „Actiunile care impiedica timpul de calitate in familie”

cum cresti un copil independent
Cum cresti un copil independent

Ca parinte, vrei sa iti ajuti copiii sa devina adulti independenti. Dar, uneori, acel ajutor poate avea un efect opus celui dorit. Cum gasesti acea balanta intre a-ti proteja copilul si a-l lasa liber? Tendinta de a supraproteja copilul si riscurile ei Nou-nascutii au nevoie de parinti constant, pentru orice – sa fie hraniti, curatati, … Continuă lectura „Cum cresti un copil independent”

Cum pot crește adulții încrederea în sine a copilului?

Ten impecabil, dinți de un alb strălucitor, trupul înalt și zvelt, păr bogat și perfect aranjat, sprâncene bine conturate, picioare lungi. Imaginea perfectă. Imagine ce stabilește, pornind de la premise false, un standard care, în mintea multor adolescenți, devine visul pentru care luptă, abandonându-se într-un final pe ei înșiși. Cad pradă unor himere care ajung … Continuă lectura „Cum pot crește adulții încrederea în sine a copilului?”

Avem nevoie de programe educaționale în școli, care sa întărească încrederea de sine a copiilor!

6 din 10 fete sunt atât de îngrijorate de felul în care arată, încât aleg să nu participe la activități obișnuite, precum sportul, înotul, școală, petreceri. 8 din 10 fete și femei din România nu își dau seama de frumusețea lor naturală. Aspectul fizic este principala cauză a anxietății adolescenților. Încrederea scăzută în propriul corp … Continuă lectura „Avem nevoie de programe educaționale în școli, care sa întărească încrederea de sine a copiilor!”

Cum ii spui copilului ca urmeaza sa aiba un fratior

Daca te-ai decis ca vrei si un al doilea copil, este important sa il pregatesti pe primul de schimbarea ce va veni. In functie de varsta sa, exista diverse moduri prin care ii poti comunica vestea. Despre ele vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. „Sa nu avem asteptari ca totul va fi lapte si miere”, … Continuă lectura „Cum ii spui copilului ca urmeaza sa aiba un fratior”

Lectii pe care le putem invata de la copii

Copiii asimileaza multe informatii despre lumea inconjuratoare observand, jucandu-se sau folosindu-si imaginatia, Intre timp, parintii sunt ocupati sa ii invete pe cei mici lucruri importante, utile in viata. Cat de atent esti la ceea ce te poate invata copilul tau? Sunt lucruri pe care le stiai cand erai mic, dar pe care poate le-ai uitat, … Continuă lectura „Lectii pe care le putem invata de la copii”

Cât au nevoie copiii să știe despre război?

Indiferent de timpul pe care îl alocă fiecare informării cu privire la conflictul din Ucraina, nu putem ignora realitatea războiului din țara vecină. Și, chiar dacă am vrea să-i protejăm cât putem pe copii și să nu fim nevoiți să le facem cunoștință cu această parte a realității, psihologii ne recomandă să nu evităm subiectul … Continuă lectura „Cât au nevoie copiii să știe despre război?”

Ce se intampla cand iti protejezi copilul in exces
La ce să fim atenți când abordăm subiectul războiului cu copiii?

Evenimentele complexe din ultima vreme ne obligă să ne uităm cu mai mare atenţie la modul în care îi susţinem emoţional şi verbal pe copii, în special pe cei de vârstă mică, pentru a-i ajuta să facă faţă situaţiilor extrem de provocatoare, care îi pot marca pe viaţă. Psihologul Mirela Horumbă consideră că este nevoie, mai mult … Continuă lectura „La ce să fim atenți când abordăm subiectul războiului cu copiii?”

Primii lideri din viata copilului

Primii oameni care il inspira pe un copil, care ii transmit valori si de la care invata constant comportamente sunt chiar parintii sai. Fiind primii educatori ai copilului, parintii devin, implicit, primii lideri ai copilului, e de parere Daniela Palade Teodorescu, jurnalist si co-autor pentru „Ghidul meseriilor viitorului”. Prin urmare, parintii au o responsabilitate foarte mare pe … Continuă lectura „Primii lideri din viata copilului”

Copiii descopera ABC-ul emotiilor

Fiecare din noi simte in fiecare zi o multime de emotii, care vin si pleaca precum valurile marii sau precum masinile pe sosea. Indiferent de varsta, e important sa stim ca emotiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar sa ne “spuna” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune ca nu ne simtim … Continuă lectura „Copiii descopera ABC-ul emotiilor”

Care este reteta fericirii?

Se spune ca atunci cand devii parinte traiesti una dintre cele mai mari si mai profunde stari de fericire. Sa-ti tii copilul in brate, sa-i admiri zambetul, sa-i mangai pielea fina si sa-i adulmeci mirosul dulce – toate acestea sunt momente de o fericire greu de descris, pe care vei dori sa le tii minte … Continuă lectura „Care este reteta fericirii?”

Cum ii ajutam pe copii sa evite respingerile

Ni se intampla tuturor, copii sau adulti, sa fim respinsi de anumite persoane si sa respingem, la randul nostru, persoane care vin spre noi. Asa cum remarca Urania Cremene, respingerea este, probabil, „una dintre cele mai frecvente rani pe care aproape orice fiinta umana o impartaseste”. Copiii se pot intalni cu respingerea de la varste … Continuă lectura „Cum ii ajutam pe copii sa evite respingerile”

De ce ne umilim copiii si cum ii putem creste fara sa apelam la rusine?

Foarte multi adulti din zilele noastre au crescut in „cultura rusinii”, in care replici precum „Ma faci de rusine!”, „Ne vede lumea!” sau „Ne facem de ras!” erau rostite frecvent de catre parinti sau bunici atunci cand voiau sa-i descurajeze (sau sa-i incurajeze) pe copii sa faca anumite lucruri. S-ar putea sa auzim inca astfel de replici adresate … Continuă lectura „De ce ne umilim copiii si cum ii putem creste fara sa apelam la rusine?”

Negocierea cu copilul – lupta de putere sau lectie valoroasa?

Daca esti parinte ai avut probabil cel putin o data o negociere cu copilul tau. Poate au fost momente in care i-ai spus copilului ca e timpul sa plecati din parc, iar el te-a rugat sa-l lasi sa se mai joace putin; tu ai fost de acord sa mai stati zece minute, el s-a bucurat, a continuat joaca, iar dupa … Continuă lectura „Negocierea cu copilul – lupta de putere sau lectie valoroasa?”

copil curatenie ajutor
Cum pot copiii sa ajute in casa?

Poate ca te va surprinde acest lucru, dar copiii chiar vor sa se implice si sa ajute prin casa. Cum pot face asta si cum eviti sa transformi treburile casnice intr-o corvoada? Adesea, cand parintii „isi roaga” copiii sa ajute la treburile casnice, primesc in schimb o multime de refuzuri. Pare ca ma contrazic cu … Continuă lectura „Cum pot copiii sa ajute in casa?”

Exercitii pentru stimularea creierului la copii
Exercitii pentru stimularea creierului la copii

Sunt o multime de moduri prin care putem sustine stimularea creierului la copii, atat ca parinti, cat si in calitate de cadre didactice. Cel mai important este sa le oferim prichindeilor timp de calitate. La Traieste Sanatos cu Simona, iti oferim si o serie de exemple care sa te ajute in acest demers. „Copilul trebuie … Continuă lectura „Exercitii pentru stimularea creierului la copii”


1 2 3 25