Cum pot crește adulții încrederea în sine a copilului?

Ten impecabil, dinți de un alb strălucitor, trupul înalt și zvelt, păr bogat și perfect aranjat, sprâncene bine conturate, picioare lungi. Imaginea perfectă. Imagine ce stabilește, pornind de la premise false, un standard care, în mintea multor adolescenți, devine visul pentru care luptă, abandonându-se într-un final pe ei înșiși.

Cad pradă unor himere care ajung să-i macine și să le secătuiască încrederea în sine. Într-un final, tocmai imaginea această falsă, creată artificial, în spatele căreia se află adesea o armată de oameni, truse de machiaj, unghiuri speciale, care să capteze lumina într-un mod bine studiat, îi va purta pe căi greșite, în care concentrarea nu cade pe devenirea de sine, pe dezvoltarea propriei personalități, pe găsirea lucrurilor care-i fac fericiți și împliniți, ci dimpotrivă, pe o stare de angoasă permanentă, de neputință, de frustrare și neîmplinire.

Ajungem astfel să ne întrebăm: cum îi ajutăm pe copii să aibă încredere în ei? Cum îi învățăm să depășească anxietatea provocată de media sau de alți factori externi? Cum îi determinăm să se vadă cu ochi buni și să se accepte așa cum sunt, iar acest lucru să le dea forță și avânt în a-și trăi frumos viața?

Găsim răspunsuri în emisiunea Happy Music, în care Marius Constantinescu i-a avut invitați pe bloggerul Alex Zamfir și pe Aluziva, creator de conținut, mamă a trei copii și totodată partener al programului educațional ”Dove – Ai încredere în tine!”. Un program implementat încă din 2004 la nivel mondial și din 2021 în România, menit să ghideze tinerii în călătoria respectului și a încrederii de sine.

Într-o încercare firească de a fi alături de copii, de părinți și de cadre didactice, ce au nevoie să se coordoneze și să meargă în aceeași direcție, să fie sprijiniți și să li se ofere toate instrumentele necesare pentru a se accepta așa cum sunt. Ca-ntr-un final, să pună preț nu numai pe imaginea lor, ci și pe atitudine, istețime, pregătirea școlară și ulterior profesională, pe un anumit mod de a capta atenția, prin șarm, inteligență și, de ce nu, umor.

Cât de important este să vorbim cu copiii noștri despre încrederea în sine?

Sensibilitatea copiilor este de multe ori pusă la încercare. Iar modul în care se înfățișează și în care sunt percepuți de ceilalți poate fi o piatră de încercare pentru mulți dintre ei.

„Când eram adolescentă, aș fi avut nevoie de cineva care să stea de vorbă cu mine pe tema încrederii în sine. Părinții mei poate au încercat, în felul lor, dar concluzia era mereu aceeași: pentru mama, orice ar fi fost, eram cea mai frumoasă și mai deșteaptă. Lucru bun, de altfel, care ajută. Însă e nevoie de mai mult de atât. E nevoie să vină asigurarea asta că ești bine așa cum ești, că nu ai nevoie de filtre sau de măști și din partea altora, a societății, a prietenilor, a profesorilor, a școlii. Or, lucrul acesta abia acum începe să se întâmple, tocmai prin programe dedicate, precum <<Dove – Ai încredere în tine>>. La ora de dirigenție ori la cabinetul de consiliere trebuie să se discute cu copiii cinstit, onest și fără perdea despre tot ceea ce simt, despre problemele pe care le întâmpină, despre cum se simt în corpul lor, despre metodele prin care ei pot să dobândească și să mențină stima de sine”, este de părere Aluziva, amintind totodată de perioadele în care era supusa bullying-ului și în care frustrarea, lipsa de încredere, nevoia de a proiecta asupra ei o imagine dură, ca o platoșă, au determinat-o să se îmbrace cu haine largi, să asculte BUG Mafia, pe de o parte, dar și să găsească singură soluțiile pentru a contrabalansa lipsa unui trup perfect, a unei imagini pe care mass-media, societatea, în general, o clădește într-un mod greșit și adesea periculos pentru cei aflați la început de drum.

7 din 10 femei cu încredere scăzută în ele postează poze editate.

”Tocmai pentru că nu vreau ca cei trei copii ai mei să ajungă să trăiască ce am trăit eu și nici să nu reacționeze la fel ca mine, am studiat problema și m-am implicat în programul <<Dove – Ai încredere in tine!>>. Am început deja să discut cu copiii mei, spunându-le că ceea ce vedem adesea în reclame, la metrou, la televizor, este creat să arate perfect, impecabil. Realitate este cu totul alta. Este important să li se explice încă de când sunt mici, pentru că poate, mulți dintre ei nu sunt conștienți de mecanisme, dar văd rezultatele”, spune Aluziva.

Pe lângă nesiguranțele pe care le au copiii adăugăm astăzi și mesajele transmise de social media, extrem de confuze și adesea nerealiste. Nu întâmplător, conform datelor unui raport realizat de Dove, 7 din 10 femei cu încredere scăzută în ele nu postează poze needitate. În același timp, 8 din 10 femei cu încredere scăzută și-ar dori ca oamenii să fie atenți și la altceva decât la frumusețea fizică.

”Așadar, deși mulți înțeleg că nu este cel mai important cum arăți, presiunea pe care societatea o pune asupra noastră e atât de mare, încât nu au curajul de a lăsa măștile deoparte și a se prezenta așa cum sunt. Fără nici un fel de artificiu”, completează Alex Zamfir.

”Nu are rost sa alergăm după standarde total nerealiste!”

Avem datoria de a ne arăta în fața lor cu sinceritate, acceptându-ne vulnerabilitățile și mizând pe calitățile ce pot adesea să ne scoată din zona de disconfort în care putem intra cu atâta ușurință, din pricina lipsei de încredere. Suntem oameni, toți cu imperfecțiuni, cu frici, cu sensibilități. Trebuie să ne împrietenim cu propria persoană, cu propriul corp, să vedem ce-i bun în noi și să valorificăm! Asta ne învață programul educațional ”Dove – Ai încredere în tine!”. Vorbește despre nevoile tale, despre importanța modului în care ajungi să te percepi tu pe tine. Să te placi, să îți acorzi încrederea pe care o meriți. Poate avea efect miraculos.

”Mi-am dat seama, abia pe la vreo 30 ani, după ce am născut primul copil, că nu are rost să alerg după standarde total nerealiste. În adolescență, nu aveam încredere în felul în care arătăm, așa că m-am concentrat pe lucrurile pe care le puteam aduce în favoarea mea: să învăț o limbă străină, să mă fac plăcută de băieți, prin carismă, umor, să fiu smart. Așa am realizat că nu numai aspectul fizic este important, ci mai cu seamă modul în care te prezinți. Dacă ar fi să fiu la vârsta de 14 ani, dar cu mintea de acum, mi-aș spune, fără doar și poate, că frumusețea, standardele astea create prin tot soiul de artificii sunt trecătoare, că tot ceea ce rămâne este modul în care tu ai grijă de tine, de mintea și de sufletul tău. Ca problemele de atunci vor dispărea peste câțiva ani, că voi fi bine. Să am încredere, drumul meu în viață va fi bine definit”, explică Aluziva.

Să accesăm programe care să ne ajute să fim încrezători în noi înșine

Fiecare suferință provocată de bullying ori de mesajele din social media trebuie să o transformăm în situații de învățare. În oportunități prin care cei mici să conștientizeze cât de important este să crezi în tine. Să dai deoparte balastul de răutăți, de tachinări ale colegilor și pur și simplu să îți dai șansa de a te bucura de ceea ce ești și de ceea ce vei putea deveni, investind în primul rând încredere în tine. Avem însă nevoie, să scăpăm de vechile cutume, să lăsăm în urmă bagajul de timidități, de frustrări, de angoase, de anxietate si să accesăm programe, care să ne ajute să gestionam sentimente și situații diverse. Să dobândim instrumente eficiente de a ne recăpăta și a păstra încrederea in noi. Le putem consulta, accesând programul ”Dove – Ai încredere în tine”.

Încrederea în sine se clădește în timp. Cu răbdare, cu introspecție, cu înțelepciune, și mai ales cu ajutorul unor repere corecte și eficiente. Să începem prin a arăta copiilor noștri încrederea pe care noi o investim în ei, dar și în noi. Eliminăm tachinările din familie, căci așa cum spunea Aluziva, expresia ”Grasule, adu-mi și mie telecomanda!”, spusă la nesfârșit, chiar dacă apare sub învelișul dragostei și al alintului, ajunge să se înșurubeze atât de puternic în mintea și în sufletul unui copil, încât poate fi devastatoare pentru modul în care se va percepe și se va arată în fața celorlalți. Cu capul plecat, chinuit de frustrări și de complexe.

Să alăturăm vorbelor bune și înțelepte faptele, care arată că avem încredere în copiii noștri, că-i iubim așa cum sunt, că le suntem alături. Ei vor simți și, la nevoie, își vor aminti că pentru noi, ei sunt cei mai minunați. Suficient cât să prindă aripi și să zboare acolo unde sufletul lor simte că e liber.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s