Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii

Un lucru pe care putini dintre noi, adultii, l-am invatat din copilarie este cum sa fim fericiti acum, in prezent. De aceea, este extrem de important sa incepem sa ii invatam pe micutii nostri cum sa se bucure de fiecare moment. La Meditatii pentru parinti, iti spunem cum sa ii dezvolti puiului tau gandirea pozitiva, … Continuă lectura „Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii”

Ce faci cand copilul nu asculta sau te ignora
Ce faci cand copilul nu asculta sau te ignora

Refuzurile prichindelului tau sau ignorarea rugamintilor tale vor incepe mai devreme decat te astepti. Ce se intampla, de fapt, cand copilul nu asculta de tine si pe la ce varsta ne confruntam cu asa ceva? Afla acum, la Parinti de Pici. Stii acele momente in care iti rogi puiul sa faca (sau sa nu faca) … Continuă lectura „Ce faci cand copilul nu asculta sau te ignora”

Cand corpul copilului vorbeste in locul lui

Una din cele mai dificile situatii pentru parinti este aceea de a sti ca micutii lor sunt bolnavi. Dar ce sta la baza multor afectiuni? Afla aici ce mesaje iti transmite corpul copilului. Durerile de cap, durerile de burta, racelile dese, otitele, enurezisul sunt afectiuni frecvent intalnite la varstele copilariei. Ingrijorarea, teama, nelinistea parintilor cu … Continuă lectura „Cand corpul copilului vorbeste in locul lui”

De ce sa-ti lasi copilul sa se joace cu mancarea

„Lasa joaca si termina ce ai in farfurie!” In loc sa iti certi copilul la masa, afla de ce este constructiv pentru el sa se joace cu mancarea. Din dorinta de a-si vedea copiii bine hraniti, adesea, parintii se concentreaza doar pe actiunea de a manca, fara a lua in considerare si experienta in sine. … Continuă lectura „De ce sa-ti lasi copilul sa se joace cu mancarea”

Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti

Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti. Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau! Importanta jocului in viata copilului Despre importanta jocului in viata copilului … Continuă lectura „Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti”

Copilul incapatanat: Avantajele piciului care spune nu
Copilul incapatanat: Avantajele piciului care spune nu

Stim cat de enervant este sa tot incerci sa negociezi cu cel mic, iar el sa il ia constant pe „nu” in brate. Dar copilul incapatanat are si cateva avantaje fata de cei care sunt mai cumintei, atata timp cat exista un echilibru in viata sa. Afla acum, la Parinti de Pici, de ce incapatanarea … Continuă lectura „Copilul incapatanat: Avantajele piciului care spune nu”

Cum recunosti tulburarile de atasament la copii

Tulburarile de atasament la copii pot fi cauzate atat de prea putina afectiune oferita celor mici, cat si de prea multa. Fiecare caz are semnele sale, asa ca este bine sa recunosti din timp cu ce te confrunti. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre cum rezolvam o astfel de problema. „Majoritatea problemelor de atasament … Continuă lectura „Cum recunosti tulburarile de atasament la copii”

Ce faci cand joaca din parc nu se mai sfarseste

Sigur stii scenariul: ati iesit in parc la joaca, vine vremea sa plecati acasa si incep rugamintile – „inca 10 minute”, „stai sa ma mai dau pe tobogan de 5 ori, doar de 5 ori”. Ce faci cand joaca din parc pare sa nu se mai sfarseasca? Avem cateva sfaturi jucause si utile, pe care … Continuă lectura „Ce faci cand joaca din parc nu se mai sfarseste”

Fricile copiilor: Ce ii sperie cel mai mult pe prichindei
Fricile copiilor: Ce ii sperie cel mai mult pe prichindei

Fricile copiilor se transforma si se schimba, pe masura ce micutii cresc. Este important sa stii cu ce spaima se confrunta puiul tau la fiecare etapa de varsta, pentru a-l putea ajuta sa o depaseasca. Astfel, la Parinti de Pici, iti spunem pentru ce frici sa te pregatesti. Printre primele dintre fricile copiilor, cat sunt … Continuă lectura „Fricile copiilor: Ce ii sperie cel mai mult pe prichindei”

Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze situatia actuala? La ce sa fim atenti

In orice perioada dificila, copiii au nevoie sa se simta in siguranta alaturi de parintii lor. Cateodata ne punem atat de multe intrebari despre cum putem sa ii ajutam pe micutii nostri, incat uitam de propria persoana, uitam sa avem grija de noi. Citeste in continuare articolul realizat de Gabriela Maalouf si recomandat de AQUA … Continuă lectura „Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze situatia actuala? La ce sa fim atenti”

Întrebări utile de adresat copiilor în discuțiile privind războiul

Subiectul războiului este extrem de sensibil și e normal să ne fie dificil să-l abordăm, mai ales cu cei mici. Dar, dacă ne gândim că tema războiului este oricum prezentă în rândul copiilor – ei fiind expuși, vrând-nevrând, la știri și informații răspândite de colegi, prieteni și cunoscuți -, ne dăm seama că noi, părinții, suntem cei … Continuă lectura „Întrebări utile de adresat copiilor în discuțiile privind războiul”

Cum il inveti pe copil empatia si compasiunea

Inteligenta emotionala este un aspect extrem de important in dezvoltarea copilului. Este inteligenta care ne face niste oameni mai inimosi, mai empatici, mai rabdatori si mai grijulii cu cei din jurul nostru. Pentru a-ti invata piciul despre compasiune si empatie este nevoie sa intelegi diferentele dintre cele doua si ce presupun ele. „Compasiunea, in latina, inseamna … Continuă lectura „Cum il inveti pe copil empatia si compasiunea”

Cand incep copiii sa spuna minciuni

Oricat de mult ne-am dori ca micutii nostri sa spuna numai adevarul, va veni si acel moment in care ii vom surprinde cu o scorneala. Iar acel moment se va intampla mai devreme decat te astepti. La Parinti de Pici, vorbim despre varstele la care apare minciuna la copii si ce sa faci cand iti … Continuă lectura „Cand incep copiii sa spuna minciuni”

Cei sapte ani de-acasa

De foarte multe ori, in special in situatiile in care ne supara atitudinea sau comportamentul unei persoane ori a unui copil ne gandim ca nu este educat corect, nu este politicos – „nu are cei sapte ani de-acasa”. Replicam astfel considerand ca nu a primit o educatie potrivita ori nu si-a insusit diverse norme ori … Continuă lectura „Cei sapte ani de-acasa”

Cum isi pot recapata mamele starea de bine

A deveni mama reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai profunde experiente umane. Intrarea in rolul de mama este un pas major in viata oricarei femei, iar dimensiunea, importanta si maretia acestei transformari pot fi incredibil de imbucuratoare, dar si coplesitoare si dificil de gestionat. Intr-adevar, perioada de adaptare a unei femei la viata de … Continuă lectura „Cum isi pot recapata mamele starea de bine”

Care este rolul tatalui in viata copilului?

Venirea pe lume a unui copil ia prin surprindere ambii parinti cu emotiile puternice si adesea contrare pe care ajung sa le traiasca in noua formula, de la fericire deplina la teama uneori coplesitoare. Pe de o parte, ne dam seama de imensa responsabilitate pe care o avem in calitate de parinti, dar in acelasi … Continuă lectura „Care este rolul tatalui in viata copilului?”

Cum raspunzi la emotiile dificile ale copilului tau
Cum raspunzi la emotiile dificile ale copilului tau

Emotiile grele, precum furia sau tristetea, pot fi dificil de abordat de parintii copilului care sufera.  „Copiii, cand se nasc, pot duce o emotie, daca le este permis. Ei pot duce tristetea, pot duce furia, pot duce frica, atata timp cat parintii le-o permit si ii insotesc in trairea acestei emotii”, explica Otilia Mantelers, expert … Continuă lectura „Cum raspunzi la emotiile dificile ale copilului tau”

De ce sa te implici in joaca prichindelului in parc
De ce e bine sa te joci cu copilul in parc

Cand iesi in parc cu micutul tau, stai pe banca si il urmaresti, te afunzi in conversatii cu alti parinti, stai pe telefon sau te implici in jocurile prichindelului? La Meditatii pentru parinti, Profesorul de Joaca iti spune de ce este atat de important sa fii prezent si tu la joaca in parc. „E ca … Continuă lectura „De ce e bine sa te joci cu copilul in parc”

Unde gresesti cand incurajezi creativitatea copilului
Unde gresesti cand incurajezi creativitatea copilului

Foarte multi parinti, fara sa vrea sau sa isi dea seama, inhiba creativitatea copiilor, in incercarea de a le aprecia talentele. O mama care a trecut printr-un astfel de episod este Georgiana care ne povesteste si cum a schimbat abordarea, astfel incat fetita ei sa se simta incurajata. Afla cum, la Parinti de Pici. Odata … Continuă lectura „Unde gresesti cand incurajezi creativitatea copilului”

Efectele pandemiei asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si adolescentilor

Traversam, de mai bine de un an, o perioada unica in care ne confruntam cu schimbari majore, atat la nivelul felului in care ne desfasuram activitatile, cat si la nivelul modului in care traim si convietuim. Noutatea si urgenta situatiei create de pandemia de coronavirus nu au lasat loc parcurgerii unei perioade de tranzitie si adaptare … Continuă lectura „Efectele pandemiei asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si adolescentilor”


1 2 3 21