
Un lucru pe care putini dintre noi, adultii, l-am invatat din copilarie este cum sa fim fericiti acum, in prezent. De aceea, este extrem de important sa incepem sa ii invatam pe micutii nostri cum sa se bucure de fiecare moment. La Meditatii pentru parinti, iti spunem cum sa ii dezvolti puiului tau gandirea pozitiva, … Continuă lectura „Cum dezvolti gandirea pozitiva la copii”

Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti. Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau! Importanta jocului in viata copilului Despre importanta jocului in viata copilului … Continuă lectura „Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti”

Încrederea nu vine de la sine. Ea se construiește pas cu pas. Cu grijă, cu responsabilitate, cu ascultarea sinelui și a celor din jur. Un proces lung și migălos, ce se perfecționează în funcție de momentele de confort sau de disconfort, de reușită ori dimpotrivă, de eșec. De conversațiile directe pe care noi, adulții, le … Continuă lectura „Cum ajutăm tinerii să aibă încrederea în ei?”

Dove îi sprijină pe tinerii din Romania să își cultive stima de sine și o imagine pozitivă asupra propriului corp, prin programul Dove – Ai încredere în tine. Alături de Happy Music, Dove a pregătit o serie de emisiuni săptămânale dedicate părinților, profesorilor și adolescentilor, cu invitați care abordează subiecte legate de încrederea în sine … Continuă lectura „Social media, bullying și încrederea de sine”

In orice perioada dificila, copiii au nevoie sa se simta in siguranta alaturi de parintii lor. Cateodata ne punem atat de multe intrebari despre cum putem sa ii ajutam pe micutii nostri, incat uitam de propria persoana, uitam sa avem grija de noi. Citeste in continuare articolul realizat de Gabriela Maalouf si recomandat de AQUA … Continuă lectura „Cum ii ajutam pe copii sa gestioneze situatia actuala? La ce sa fim atenti”

Subiectul războiului este extrem de sensibil și e normal să ne fie dificil să-l abordăm, mai ales cu cei mici. Dar, dacă ne gândim că tema războiului este oricum prezentă în rândul copiilor – ei fiind expuși, vrând-nevrând, la știri și informații răspândite de colegi, prieteni și cunoscuți -, ne dăm seama că noi, părinții, suntem cei … Continuă lectura „Întrebări utile de adresat copiilor în discuțiile privind războiul”

Trecem în această perioadă printr-o experiență dificil de înțeles chiar și pentru noi, adulții, aceea de a ne afla în apropierea unui conflict armat. Pentru cei mai mulți dintre noi este aproape de neconceput să existe un astfel de război astăzi, de aceea putem trăi sentimentul că totul este ireal, că privim un film sau … Continuă lectura „Scurt ghid pentru părinți: Cum îi securizăm emoțional pe copii și pe adolescenți în situația actuală”

Inteligenta emotionala este un aspect extrem de important in dezvoltarea copilului. Este inteligenta care ne face niste oameni mai inimosi, mai empatici, mai rabdatori si mai grijulii cu cei din jurul nostru. Pentru a-ti invata piciul despre compasiune si empatie este nevoie sa intelegi diferentele dintre cele doua si ce presupun ele. „Compasiunea, in latina, inseamna … Continuă lectura „Cum il inveti pe copil empatia si compasiunea”

De foarte multe ori, in special in situatiile in care ne supara atitudinea sau comportamentul unei persoane ori a unui copil ne gandim ca nu este educat corect, nu este politicos – „nu are cei sapte ani de-acasa”. Replicam astfel considerand ca nu a primit o educatie potrivita ori nu si-a insusit diverse norme ori … Continuă lectura „Cei sapte ani de-acasa”

Venirea pe lume a unui copil ia prin surprindere ambii parinti cu emotiile puternice si adesea contrare pe care ajung sa le traiasca in noua formula, de la fericire deplina la teama uneori coplesitoare. Pe de o parte, ne dam seama de imensa responsabilitate pe care o avem in calitate de parinti, dar in acelasi … Continuă lectura „Care este rolul tatalui in viata copilului?”

Grija excesiva fata de bunastarea copilului este tot mai intalnita la tinerii parinti. La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre efectele hiperprotectiei asupra celor mici si cum sa gasesti echilibrul intre a-ti proteja micutul si a-i oferi autonomie. „Tendinta se manifesta printr-o grija excesiva pentru cele mai mici posibile dificultati care ar putea sa apara … Continuă lectura „Ce se intampla cand iti protejezi copilul in exces”

Emotiile grele, precum furia sau tristetea, pot fi dificil de abordat de parintii copilului care sufera. „Copiii, cand se nasc, pot duce o emotie, daca le este permis. Ei pot duce tristetea, pot duce furia, pot duce frica, atata timp cat parintii le-o permit si ii insotesc in trairea acestei emotii”, explica Otilia Mantelers, expert … Continuă lectura „Cum raspunzi la emotiile dificile ale copilului tau”

Cand iesi in parc cu micutul tau, stai pe banca si il urmaresti, te afunzi in conversatii cu alti parinti, stai pe telefon sau te implici in jocurile prichindelului? La Meditatii pentru parinti, Profesorul de Joaca iti spune de ce este atat de important sa fii prezent si tu la joaca in parc. „E ca … Continuă lectura „De ce e bine sa te joci cu copilul in parc”

Traversam, de mai bine de un an, o perioada unica in care ne confruntam cu schimbari majore, atat la nivelul felului in care ne desfasuram activitatile, cat si la nivelul modului in care traim si convietuim. Noutatea si urgenta situatiei create de pandemia de coronavirus nu au lasat loc parcurgerii unei perioade de tranzitie si adaptare … Continuă lectura „Efectele pandemiei asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si adolescentilor”

Rosul unghiilor, jocul cu o suvita de par, bataitul din picioare, toate acestea sunt diferite exemple de ticuri. Ce anume reprezinta si cum le rezolvam? Afla totul despre ticurile copiilor, acum, la Traieste Sanatos cu Simona. „Ticurile sunt o manifestare, de obicei, a anxietatii”, explica psihologul Daniela Gheorghe. „Sunt niste manifestari normale, pe care le … Continuă lectura „Ce ascund ticurile copiilor”

Pe cat de mare este bucuria sa ai multi copii, pe atat de greu este sa impaci pe toata lumea, sa oferi fiecaruia atentia de care are nevoie si sa asiguri familiei un trai bun. Pentru a te ajuta sa identifici mai clar caracteristicile fiecarui frate in familia cu 3 copii, la Meditatii pentru parinti, … Continuă lectura „Familia cu trei copii: Diferentele intre frati”

Pentru a-si fauri propriile valori pozitive si pentru a aspira spre teluri inalte, cei mici au nevoie de lideri in viata lor. Despre cat de importanti sunt liderii pentru copii si care sunt acestia iti vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. „Modelele, liderii, oamenii care te inspira, oamenii care demonstreaza prin propriul exemplu ca pot … Continuă lectura „Importanta liderilor in viata copilului”

Fie ca vorbim de jocuri video, sportive sau de societate, sunt anumite activitati care au si o miza, in care exista un castigator si, bineinteles, un pierzator. Ca parinte, cum este mai bine sa procedezi in astfel de situatii? Iti lasi copilul sa castige, ferindu-l de suparari, sau lasi jocul la voia intamplarii, cu riscul … Continuă lectura „Sa iti lasi copilul sa castige la jocuri sau nu?”

In emisiuni anterioare, ti-am mai vorbit despre cat de important este timpul de calitate in familie. Insa ce inseamna timp special pentru cei mici? Aflam acum, la Meditatii pentru parinti. „Timpul special este o parte a timpului de calitate, petrecut intre noi, parintii, si copiii nostri. Este doar un altfel de timp de calitate”, explica Otilia … Continuă lectura „Ce este timpul special al copiilor”

Copiii nostri sunt ca un burete, absorb tot ce facem si, mai ales, tot ce spunem, asa ca este datoria noastra sa ne straduim sa avem mereu un impact pozitiv asupra lor. Cei mici isi dezvolta stima de sine prin ochii parintilor, prin urmare este foarte important sa ii ajutam, sa stabilim limite cu blandete, sa … Continuă lectura „8 lucruri pe care sa NU i le spui niciodata copilului tau”
1 2 3 … 19 Următor »