Avem nevoie de programe educaționale în școli, care sa întărească încrederea de sine a copiilor!

6 din 10 fete sunt atât de îngrijorate de felul în care arată, încât aleg să nu participe la activități obișnuite, precum sportul, înotul, școală, petreceri. 8 din 10 fete și femei din România nu își dau seama de frumusețea lor naturală. Aspectul fizic este principala cauză a anxietății adolescenților. Încrederea scăzută în propriul corp … Continuă lectura „Avem nevoie de programe educaționale în școli, care sa întărească încrederea de sine a copiilor!”

Cum ajutăm tinerii să aibă încrederea în ei?

Încrederea nu vine de la sine. Ea se construiește pas cu pas. Cu grijă, cu responsabilitate, cu ascultarea sinelui și a celor din jur. Un proces lung și migălos, ce se perfecționează în funcție de momentele de confort sau de disconfort, de reușită ori dimpotrivă, de eșec. De conversațiile directe pe care noi, adulții, le … Continuă lectura „Cum ajutăm tinerii să aibă încrederea în ei?”

Întrebări utile de adresat copiilor în discuțiile privind războiul

Subiectul războiului este extrem de sensibil și e normal să ne fie dificil să-l abordăm, mai ales cu cei mici. Dar, dacă ne gândim că tema războiului este oricum prezentă în rândul copiilor – ei fiind expuși, vrând-nevrând, la știri și informații răspândite de colegi, prieteni și cunoscuți -, ne dăm seama că noi, părinții, suntem cei … Continuă lectura „Întrebări utile de adresat copiilor în discuțiile privind războiul”

Efectele pandemiei asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si adolescentilor

Traversam, de mai bine de un an, o perioada unica in care ne confruntam cu schimbari majore, atat la nivelul felului in care ne desfasuram activitatile, cat si la nivelul modului in care traim si convietuim. Noutatea si urgenta situatiei create de pandemia de coronavirus nu au lasat loc parcurgerii unei perioade de tranzitie si adaptare … Continuă lectura „Efectele pandemiei asupra dezvoltarii emotionale a copiilor si adolescentilor”

lucruri pe care sa nu le spui copilului disciplina copii
8 lucruri pe care sa NU i le spui niciodata copilului tau

Copiii nostri sunt ca un burete, absorb tot ce facem si, mai ales, tot ce spunem, asa ca este datoria noastra sa ne straduim sa avem mereu un impact pozitiv asupra lor. Cei mici isi dezvolta stima de sine prin ochii parintilor, prin urmare este foarte important sa ii ajutam, sa stabilim limite cu blandete, sa … Continuă lectura „8 lucruri pe care sa NU i le spui niciodata copilului tau”

Beneficiile surprinzatoare ale coloratului pentru adulti

In aceasta perioada, cu totii avem nevoie de o pauza de relaxare, de cateva clipe de deconectare de la tot ce se intampla in jur. O activitate ale carei beneficii asupra sanatatii emotionale sunt recunoscute de catre specialisti, pentru ca indeparteaza stresul si anxietatea, este coloratul. Coloratul este o activitate la indemana oricui si are … Continuă lectura „Beneficiile surprinzatoare ale coloratului pentru adulti”

Ce poti face pentru a fi bine cu tine si in izolare

In aceasta perioada in care copiii si parintii sunt izolati in casa, anxietatea ne da batai de cap tuturor. Schimbarile radicale din viata noastra, lipsa previzibilitatii, senzatia de lipsa de control, panica pe care ne-o creeaza vestile care vin de-a valma pe toate canalele, imposibilitatea de a fi alaturi de familia extinsa, lipsa prietenilor si … Continuă lectura „Ce poti face pentru a fi bine cu tine si in izolare”

Mirela Horumba, psiholog: „Mie sau copilului meu nu ni se poate intampla asa ceva” este cea mai paguboasa afirmatie!

Articol scris de Mirela Horumba, psihologul parintilor. Desi am ajuns in Romania anului 2019, cu o tehnologie de ultima ora si tot felul de aplicatii care pot fi folosite in beneficiul cetateanului, este necesar sa intelegem ca uneori toate acestea pot sa nu te ajute absolut deloc. Si atunci ai nevoie sa stii ce poti … Continuă lectura „Mirela Horumba, psiholog: „Mie sau copilului meu nu ni se poate intampla asa ceva” este cea mai paguboasa afirmatie!”

Mama care POATE pentru copilul ei!

Noi, oamenii, nu am fost conceputi sa fim multitasking, dar ne-am adaptat la societatea moderna si la toate provocarile din viata de familie. O mama este cu mult mai mult decat o “femeie multitasking”, pentru ca fie ca vrea, fie ca nu vrea, va deveni peste noapte un super-erou. O proaspata mamica va invata rapid … Continuă lectura „Mama care POATE pentru copilul ei!”

Invata sa gestionezi o situatie conflictuala

Psihosociologul francez Jacques Salomé a pus bazele unei pedagogii a comunicarii, care are ca scop facilitarea unor relatii armonioase de viata si care a devenit un ghid pentru multi terapeuti. Aceasta metoda se numeste ESPERE ((Energie Specifica Pentru o Ecologie Relationala Esentiala) si ii ajuta pe oameni (copii, parinti, angajatii din organizatii) sa se intelega … Continuă lectura „Invata sa gestionezi o situatie conflictuala”

Castiga o mini-vacanta in Bucovina! Ofera-ne un feedback despre luna din concediul de crestere a copilului.

Vrei ca tatal sa-si ia o luna din concediul de crestere a copilului? Tatii care sunt in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat au dreptul la 5 zile lucratoare de concediu paternal, care se iau imediat dupa nasterea copilului. In cazul in care urmeaza un curs de puericultura si fac dovada acestui lucru, tatii pot … Continuă lectura „Castiga o mini-vacanta in Bucovina! Ofera-ne un feedback despre luna din concediul de crestere a copilului.”

Truc relational: Parteneriatele de ascultare
Truc relational: Parteneriatele de ascultare

Un lucru pe care orice parinte are nevoie sa il auda si sa il interiorizeze este ca nu este singur in cresterea copilului. Pe acest aspect se bazeaza si conceptul parteneriatelor de ascultare, despre care iti spunem mai multe acum, la Meditatii pentru parinti. Parteneriatele de ascultare reprezinta un suport emotional, pe care parintii si-l … Continuă lectura „Truc relational: Parteneriatele de ascultare”

Ce sa faci dupa ce ti-ai pierdut calmul in fata copilului
Ce sa faci dupa ce ti-ai pierdut calmul in fata copilului

Mai devreme sau mai tarziu, orice parinte isi pierde rabdarea cu micutul sau. Nu spunem ca este ok, dar, in acelasi timp, nici nu traim intr-o utopie in care nimic rau nu se intampla. Important este ce faci dupa un astfel de episod. Iata o idee utila, pe care a descoperit-o mamica Georgiana si pe … Continuă lectura „Ce sa faci dupa ce ti-ai pierdut calmul in fata copilului”

Esti un parinte (prea) protector?
Esti un parinte (prea) protector?

Este normal sa vrei sa iti stii copilul in siguranta si sa faci tot ce iti sta in puteri pentru a-l proteja. Dar care este punctul in care limita protectiei este depasita si se ajunge in exagerare? Despre ce inseamna sa fii un parinte protector si ce inseamna sa fii mai mult de atat vorbim … Continuă lectura „Esti un parinte (prea) protector?”

Arta negocierii cu cei mai buni profesori – Copiii!
Arta negocierii cu cei mai buni profesori – Copiii!

De multe ori ne miram vazand simplitatea si eficienta metodelor pe care copiii le au in arsenalul personal de negociere. Am auzit de multe ori parinti spunand: atunci cand vrea ceva, copilul meu stie intotdeuna ce sa faca pentru a obtine acel ceva. Copiii au capacitatea – as indrazni sa spun, nativa – de a … Continuă lectura „Arta negocierii cu cei mai buni profesori – Copiii!”

Cand nu iesi dintr-o relatie toxica de dragul copilului
Cand nu iesi dintr-o relatie toxica de dragul copilului

Sunt cupluri care, desi traiesc intr-o relatie toxica, nu divorteaza, gandindu-se ca o familie unita este mai buna pentru copil. Intr-adevar, copilul are nevoie de ambii parinti, insa o casnicie care nu merge poate avea efecte negative asupra celui mic. Mai multe pe acest subiect poti afla acum, la Meditatii pentru parinti. „Sigur ca, atunci … Continuă lectura „Cand nu iesi dintr-o relatie toxica de dragul copilului”

De ce ne este greu sa vorbim despre sex cu copiii nostri
De ce ne este greu sa vorbim despre sex cu copiii nostri

Oricand ne confruntam cu intrebari ale copiilor despre sex, sexualitate si propriul corp, multi dintre noi simtim fie frica, fie rusine, fie vinovatie, incercam sa inchidem conversatia cat mai curand sau o amanam. De ce ne este asa de greu sa abordam acest subiect? Iata ce spun specialistii, la Meditatii pentru parinti. „Fie foarte putini … Continuă lectura „De ce ne este greu sa vorbim despre sex cu copiii nostri”

Reactiile in familie la finalul Sarbatorilor de iarna
Reactiile in familie la finalul Sarbatorilor de iarna

Finalul Sarbatorilor de iarna este un moment la care nu vrem sa ne gandim si de care, de regula, incercam sa trecem cat mai repede. Insa noi credem ca acest final ar trebui sa fie interiorizat de toti membrii familiei impreuna. La Meditatii pentru parinti iti spunem mai multe despre cum sa gestionezi incheierea perioadei … Continuă lectura „Reactiile in familie la finalul Sarbatorilor de iarna”

2 lucruri pe care copiii le stiu mai bine decat adultii
2 lucruri pe care copiii le stiu mai bine decat adultii

Sigur, sunt multe notiuni si aspecte din copilarie, pe care acum, la varsta adulta, le-am uitat. Dar, pentru ca tot suntem in preajma Sarbatorilor de iarna, vrem sa ne concentram pe 2 lucruri pe care copiii le stiu mai bine decat noi: mirarea si uimirea. Despre mirare si uimire vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. … Continuă lectura „2 lucruri pe care copiii le stiu mai bine decat adultii”

Invata sa-i cresti copilului nivelul de inteligenta emotionala
Invata sa-i cresti copilului nivelul de inteligenta emotionala

La drept vorbind, nu doar copiii au nevoie sa isi creasca nivelul de inteligenta emotionala, ci chiar si noi, adultii. Fiind principalul model al copilului tau, pentru a-l ajuta sa fie mai empatic, este nevoie sa descoperi si tu mai multe despre empatie. La Meditatii pentru parinti, iti vorbim despre o conferinta care te-ar putea … Continuă lectura „Invata sa-i cresti copilului nivelul de inteligenta emotionala”


1 2 3