Ce poti face pentru a fi bine cu tine si in izolare

In aceasta perioada in care copiii si parintii sunt izolati in casa, anxietatea ne da batai de cap tuturor. Schimbarile radicale din viata noastra, lipsa previzibilitatii, senzatia de lipsa de control, panica pe care ne-o creeaza vestile care vin de-a valma pe toate canalele, imposibilitatea de a fi alaturi de familia extinsa, lipsa prietenilor si a activitatilor in aer liber duc la cresterea starii de tensiune si fac dificil de atins starea de bine.

Pentru a ne ajuta sa trecem mai usor peste provocarea acestor zile de izolare in casa, specialistii au pregatit diverse programe de consiliere la distanta (on-line sau telefonic) accesibile oricui, meditatii ghidate, cursuri, grupuri de suport si multe alte oportunitati de a primi ajutor la timp.

Iata cateva resurse on-line gratuite pentru perioada pandemiei pe care o traversam:

  • Psihoterapeutii Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT) ofera aici informatii si solutii pentru a fi bine cu noi si in perioada pandemiei.
  • Pentru a veni in sprijinul familiilor din Romania, Asociatia Proacta EDU, in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Asociatiilor de Parinti – Invatamant Preuniversitar a lansat o linie de consiliere psihologica pentru perioada pandemiei, dar si dupa iesirea din aceasta criza, sub denumirea Ambasador pentru comunitate. Telefoanele la care se poate apela sunt 0771.141.767 si 0771.141.750, iar mai multe informatii se pot obtine de pe www.proactaedu.ro.
  • Asociatia Romana de Psihoterapie Integrativa (ARPI) a mobilizat o echipa de 50 de profesionisti prietenosi si experimentati, psihoterapeuti si consilieri integrativi gata sa-si puna cunostintele in practica pentru a te ajuta sa gestionezi ceea ce se intampla acum. Cei care doresc sa aiba parte de consiliere pot primi 6 sedinte gratuite online, care includ partea psiho-somato-emotionala. Detalii se obtin trimitand un email catre sustinere@psihoterapieintegrativa.ro.
  • Chiar daca simti ca lumea iti fuge de sub picioare si ca viata nu mai este despre tine, ci despre suferinta pe care o simti, solutii exista intotdeauna. Pentru cei care au stari de depresie sau anxietate crescuta se poate apela non-stop gratuit la Tel Verde 0800 0800 20 al DepreHub.ro. Aici vei primi consiliere si suport cu privire la suferinta prin care treci, informatii pe intelesul tau despre depresie si anxietate, simptome, cauze, modalitati de diagnosticare, tratament si ingrijire.
  • Un proiect de solidaritate sociala, fara costuri implicate, cu scopul de sustinere si sprijin psihoemotional pentru oricine simte nevoia si are deschidere in aceste zile, poate fi accesat si aici. In vreme ce, in exterior, fiecare depune efortul de a ramane calm si in echilibru, in interior exista multa incertitudine si haos – spun psihoterapeutii si psihologii din acest grup, care se ofera voluntar ca ajutor in perioada aceasta.
  • Universitatea Spiru Haret ofera consiliere psihologica gratuita pentru cei care se afla in carantina sau izolare. Sedintele de consiliere vor avea loc la distanta, prin mijloacele tehnice disponibile pacientilor aflati in in carantina sau auto-izolare (telefon, aplicatii de video-call). Detalii se gasesc aici, aici sau la adresele de email pr@spiruharet.ro si secretariat_pseb@spiruharet.ro.
  • Virusanxiety.com este platforma care ofera mai multe tipuri de resurse pentru reducerea anxietatii: sfaturi de la specialisti, informatii pentu parinti, meditatii, etc.

In aceste momente, anxietatea si starile de fragilitate sunt firesti, iar a apela la ajutor este chiar necesar pentru a mentine un echilibru vital in luarea deciziilor de viata, mai ales in momente de criza.

Un parinte care este bine cu el va putea sustine si copilul mult mai usor, in perioada de izolare, departe de scoala si prieteni.

Afla si alte idei despre cum poti avea grija de sanatatea ta emotionala: 

Starea de alarma si nevoia de relaxare

Ce faci cand simti ca nu mai ai controlul

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s