10 fapte bune la scoala

Copiii pot invata sa faca fapte bune atat acasa, in sanul familiei, cat si la scoala. Iata 10 idei de fapte bune, pe care micutul tau le poate face pentru profesorii si colegii sai.

Bunavointa, amabilitatea, capacitatea de a da o mana de ajutor, toate acestea nu numai ca influenteaza in bine vietile celor din jur, dar ne si ajuta pe noi, intr-un mod foarte personal. Numeroase studii au aratat ca si cele mai simple fapte bune pot creste gradul de fericire, al persoanei care le face.

De aceea, este important sa ne invatam copiii cum sa ii ajute pe cei din jur, asa cum pot. Tine minte ca pana si un simplu zambet poate aduce multa fericire in viata celorlalti.

Totusi, daca celor mici le este usor sa faca fapte bune pentru parintii lor (persoanele pe care le iubesc cel mai mult), la scoala s-ar putea sa nu aiba aceasta inclinatie in mod natural. Asadar, iata 10 gesturi pe care micutii le pot face pentru colegi, invatatori si profesori.

Sterge tabla

Cand eram la scoala, alaturi de colegii mei, obisnuiam sa ne facem un program de sters tabla, pe echipe de cate doi elevi. In fiecare zi, o alta echipa stergea tabla, inainte de fiecare ora. Nu numai ca nu dura mult, dar devenea si o activitate amuzanta – mai ales cand vrei sa „lustruiesti” tabla cat mai bine.

Imprumuta un pix

Imi amintesc ca, in clasa I, mi-am uitat intr-o zi tot ghiozdanul acasa. (Nu ma intreba cum de nu a observat nimeni – nici macar eu.) Colegii mei au fost incredibil de amabili – unul mi-a imprumutat un pix, altul mi-a oferit cateva foi pe care sa scriu, altcineva si-a impartit manualul cu mine. Au fost gesturi simple, dar pe care nici pana acum nu le-am uitat si pe care am invatat sa le fac si eu la randul meu.

Nu vorbeste peste ceilalti colegi

Chiar daca toata lumea stie raspunsul la o intrebare, intotdeauna este politicos sa il lasi pe cel care vorbeste primul sa isi termine discursul. Pana la urma, poate ca vei afla ceva ce nu stiai. Iar daca vrei sa mai adaugi ceva, astepti pana vine si randul tau.

Ii explica unui coleg acolo unde nu a inteles

Fiecare copil invata in ritmul sau. Iar daca un elev nu a inteles cum sa rezolve un exercitiu, poate ca alt coleg a prins ideea mai repede si il poate ajuta.

Nu face galagie la ore

Intr-o clasa cu peste 20 de elevi, sunt momente in care poate fi dificil sa mentii linistea. De aceea, la capitolul fapte bune intra si actiunea de a nu deranja lectia. Facand galagie, un copil nu numai ca isi supara invatatoarea/profesorul, dar intrerupe si procesul de invatare pentru colegii sai si pentru sine insusi.

Isi ajuta profesorii cand au nevoie

Cand vede ca invatatoarea are bratele pline, copilul ii poate tine usa deschisa sau chiar se poate oferi sa ii tina cateva dintre obiecte. (Acelasi lucru este valabil si pentru colegii sai.)

Strange gunoaiele de prin banci

Se intampla sa mai gasim prin banci sau pe jos un ambalaj, o hartie folosita, un cotor de mar etc. Decat sa astepte pana vine cineva sa curete, copilul poate strange aceste gunoaie, astfel incat sa creeze un spatiu primitor in clasa, atat pentru colegi, cat si pentru sine.

Face pe cineva sa rada

Cum spuneam, cand vorbim de fapte bune, si un simplu zambet poate fi suficient. Daca micutul tau simte ca cineva are nevoie sa fie inveselit, poate incerca sa faca acea persoana sa rada. Este si o cale de a-si face prieteni noi.

Isi incurajeaza colegii

Cand un elev ia o nota buna, este normal sa fie apreciat de colegii sai. Pana la urma, cu totii sunt o echipa – nu lupta unii impotriva celorlalti. Pe acelasi principiu, daca alt copil ia o nota mai slaba, copiii nu ar trebui sa rada de el, ci sa il incurajeze – sa il intrebe daca il pot ajuta sau unde nu a inteles. Colaborarea intre copii ajuta la imbunatatirea procesului de invatare si leaga prietenii.

Imparte din ce are

In fiecare zi de scoala, mama imi pregatea un pachetel cu mancare. De cele mai multe ori, din grija ei excesiva, pachetelul era mult mai mare decat puteam eu sa mananc. In acelasi timp, aveam colegi care fie nu aveau aceleasi posibilitati, fie ai caror parinti nu aveau timp sa le pregateasca ceva. In acele momente, imi imparteam cu bucurie pachetelul cu mancare.

Sunt fapte bune simple, care nu dureaza mult, dar care pot ajunge foarte departe. Sunt gesturi prin care copiii se pot apropia de colegii lor – isi pot face prieteni mai usor.

Copilul tau ce fapte bune face?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s