Perioada Sarbatorilor este o ocazie foarte buna de a-ti invata copilul despre generozitate. Cum ii poti explica practic si intr-un mod interactiv acest concept?
„Este mai bine sa oferi decat sa primesti.” Nu este doar o vorba, ci poate fi chiar un cadou pentru micutul tau, o lectie care, integrand-o de mic, il poate insoti toata viata.
De Sarbatori, discutia despre generozitate este inevitabila. Este un moment in care vrem sa ne concentram mai mult pe valori, precum compasiunea, bunatatea si dragostea. „Spiritul Sarbatorilor” nu consta in jucarii sau alte bunuri materiale, ci in descoperirea inteligentei spirituale.
Iar pentru a-ti invata copilul despre generozitate si a-i dezvolta inteligenta spirituala, conteaza foarte mult ca tu insati/insuti sa fii un model bun de urmat. De asemenea, implica-ti copilul in activitati care intruchipeaza aceasta valoare.
- Idei de activitati
De exemplu, va puteti implica impreuna intr-o activitate de voluntariat. Alta solutie este sa donati jucarii si hainute copiilor nevoiasi (fie din cele pe care copilul tau nu le mai foloseste, fie unele noi).
In ambele cazuri, este foarte important sa ajungi la un consens cu micutul tau. Asigura-te ca a inteles conceptul de generozitate si ca vrea, intr-adevar, sa ofere cadouri sau sa se implice intr-o activitate.
- Mai putine jucarii
Iar acest lucru se poate dovedi dificil, la inceput. Daca micutul tau este obisnuit sa primeasca multe jucarii, nu are cum sa inteleaga ca sunt altii care nu au aceasta posibilitate sau ca, pentru a-ti indeplini o dorinta, este nevoie de efort.
De aceea, iata o rezolvare: in aceasta perioada, roaga-l pe micutul tau sa faca o lista cu ce isi doreste. Oricand vede o jucarie, sa o treaca pe lista. Apoi, roaga-l sa isi restranga lista. Incet incet, veti ajunge impreuna la una sau doua jucarii.
De asemenea, daca micutul nu a invatat sa imparta, nici nu va intelege nici conceptul de generozitate; nu il va integra. Asa ca, poti incepe si de aici: cand se joaca impreuna cu un alt copil si se cearta pe o jucarie, propune-le sa se joace pe rand cu ea.
In plus, de fiecare data cand il vezi ca imparte sau ca face o actiune ce demonstreaza generozitate, felicita-l.
- Micile gesturi conteaza
Copiii invata foarte mult din micile gesturi ale parintilor.
De exemplu, cand copilul iti spune ca, la masa de seara, vrea paste. Roaga-l sa il intrebe si pe tati ce vrea (pentru a-l invata sa se gandeasca si la cei din jur).
Sau, cand sunteti la cumparaturi, gaseste lucruri care stii ca le-ar placea altor membrii din familie sau prietenilor si spune-i copilului: „Vai! Cat s-ar bucura bunicul sa primeasca aceasta carte! Hai sa i-o oferim noi!”
Copilul tau cum a dat dovada de generozitate? Ce activitati ati facut impreuna, pentru a-i dezvolta aceasta latura?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy