De ce ne place sa radem?

Rasul inseamna mult mai mult decat umor. Este un instrument cu o multime de avantaje – un limbaj, un medicament. Hai sa aflam de ce ne place sa radem!

In primul rand, este bine de stiut ca rasul are loc inconstient. Nu decidem cand sa radem. Bineinteles, sunt situatii in care ne prefacem ca suntem amuzati, dar intotdeauna se simte cand radem fortat. Roaga un prieten sa rada la comanda si vezi ce se intampla.

Rasul adevarat, cu pofta sau chicotitul, este o reactie involuntara a creierului – cand ne pufneste rasul. Pentru ca, asa cum aflam de la Dr. Robert Provine (profesor de psihologie si neurostiinta la Universitatea din Maryland, Baltimore), rasul este primitiv, vine din profunzimea sinelui.

Primul ras, ne spune Provine, apare in jurul varstei de 4 luni, cu mult inainte ca bebelusul sa poata vorbi. Asemeni plansului, rasul este o forma prin care copilul poate interactiona cu mamica sa.

De asemenea, copiii rad mult mai mult decat adultii care „uita” sa se mai si amuze din cand in cand.

De aceea, hai sa ne amintim de ce este atat de bine sa radem!

  • Te destreseaza

Atunci cand esti stresat(a), produci niste hormoni numiti cortizol si epinefrina. Acestia, daca nu ai grija, pot dauna sistemului imunitar. De exemplu, daca ai o problema nerezolvata la serviciu si iti faci griji din aceasta cauza mai multe zile la rand, vei fi mai expus(a) la raceli si alte boli.

Pe de alta parte, rasul reduce nivelurile acestor hormoni.

De asemenea, prin ras poti trece mai usor peste evenimente neplacute din viata ta. Se organizeaza chiar si terapii de ras, in care pacientii se folosesc de aceasta reactie pentru a-si alina suferintele.

In plus, rasul reduce agresivitatea. Intr-o situatie tensionata, o gluma buna este mereu binevenita. Cand rad, oamenii devin mai calmi si isi pot analiza mai clar situatia in care se afla.

  • Este un limbaj

Rareori radem cand suntem singuri (mai rar chiar decat atunci cand vorbim cu noi insine). Rasul este un limbaj, prin care transmitem mesaje altor oameni, este o forma de comunicare. Face parte din abilitatile noastre sociale si este si contagios. Nu ai ras niciodata doar pentru ca altcineva radea atat de bine?

„Rasul face parte din vocabularul universal uman. Toti membrii speciei umane il inteleg. Spre deosebire de engleza, franceza sau swahili, nu este nevoie sa il invatam pentru a-l comunica.”, explica Dr. Robert Provine.

  • Te energizeaza

Un alt motiv pentru care ne place sa radem este faptul ca ne confera energie. Daca razi destul de mult, este ca si cand ai face cadeva exercitii la sala. De exemplu, atunci cand „razi pana te doare burta” – de fapt, sunt muschii abdomenului care se contracta.

Asta nu inseamna ca de acum poti renunta la alergatul prin parc sau exercitiile de fitness, dar este bine sa radem de cate ori putem.

  • Imbunatateste tensiunea si circulatia

S-a dovedit ca rasul reduce sau echilibreaza tensiunea si contribuie la buna circulatie a sangelui si la oxigenarea sa. De aceea, aceasta reactie te poate apara de bolile de inima.

  • Alina durerea fizica

Cand micutul tau cade din leagan si se loveste, in loc sa ii arati ca te-ai speriat sau sa il certi, mai bine incerci sa il faci sa rada (asa cum ne spune si Dr. Bruce Lipton, specialist in biologia celulara).

Rasul elibereaza in corp endorfine (hormonii fericirii). Astfel, ne creste toleranta la durere si ne distrage atentia.

Asa ca, aminteste-ti sa razi in fiecare zi si, daca stii vreo gluma buna, fa-ne si pe noi sa radem, in rubrica de comentarii!

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

surse stiintifice:

http://www.nbcnews.com/id/3077386/ns/technology_and_science-science/t/big-mystery-why-do-we-laugh/
http://www.webmd.com/men/features/why-do-we-laugh
http://www.discovery.com/tv-shows/curiosity/topics/10-reasons-why-laughing-good-for-you.htm


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s