De ce sa-ti lasi copilul sa se joace cu mancarea

„Lasa joaca si termina ce ai in farfurie!” In loc sa iti certi copilul la masa, afla de ce este constructiv pentru el sa se joace cu mancarea.

Din dorinta de a-si vedea copiii bine hraniti, adesea, parintii se concentreaza doar pe actiunea de a manca, fara a lua in considerare si experienta in sine. Insa, atat gatitul, cat si mancatul in sine, pot fi niste momente frumoase, amuzante si chiar importante pentru dezvoltarea copilului.

Gandeste-te doar la urmatorul avantaj al micutului, atunci cand il lasi sa se joace cu mancarea: in loc sa infulece masa pe nesaturate, joaca iti ajuta puiul sa manance mai incet si, astfel, sa digere mancarea mai bine.

Iata mai departe si alte motive pentru care sa iti lasi copilul sa se joace cu mancarea:

  • Gatitul trezeste simturile

In momentul in care gatim, ne sunt ascutite cam toate simturile: atinsul, vazul, mirosul si gustul. Iar gatitul este o metoda excelenta de a petrece timp alaturi de copilul tau!

Daca faci o placinta, invita-ti micutul sa se joace cu aluatul, sa faca forme si sa il intinda, sa simta textura. Sau, daca tai niste legume, poti sa ii dai niste fasii de ardei gras, pe care sa le aseze in diferite forme.

Da-i sa guste si sa miroasa diverse condimente. Ba chiar, intreaba-ti micutul ce crede ca ar mai merge adaugat in mancare. Poti sa faci si un joc din asta: leaga-l la ochi si roaga-l sa ghiceasca ce i-ai dat sa guste sau ce a mirosit.

  • Pofta vine gatind

Daca puiul tau contribuie la gatit sau la aranjamentul mancarii in farfurie, va fi mai dispus sa isi manance „operele”, pentru ca este ceva la care el insusi a muncit.

  • Foloseste-te de textura si culoare

Ce gust are culoarea rosie? Dar verde? Cum este diferit un piure de o supa sau de o friptura? Toate aceste intrebari sunt normale pentru un copil si, cum altfel sa afle, daca nu prin joc? Lasa-l sa faca o figura zambitoare cu niste masline si o felie de rosie. La un moment dat, tot isi va manca ce are in farfurie, dar mai intai va experimenta.

  • Joaca lungeste timpul petrecut la masa

Cum spuneam si mai sus, cand iti lasi copilul sa se joace cu mancarea, de fapt, il ajuti sa nu se grabeasca la masa.

De aceea, este bine sa vorbiti la masa, sa spuneti glume, sa fredonati o melodie. Transforma experienta mesei intr-un spatiu vesel si destins.

Tu iti lasi copilul sa se joace cu mancarea?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s