Care este reteta fericirii?

Se spune ca atunci cand devii parinte traiesti una dintre cele mai mari si mai profunde stari de fericire. Sa-ti tii copilul in brate, sa-i admiri zambetul, sa-i mangai pielea fina si sa-i adulmeci mirosul dulce – toate acestea sunt momente de o fericire greu de descris, pe care vei dori sa le tii minte intreaga viata.

Cu toate acestea, responsabilitatile si grijile care vin odata cu nasterea copilului ne umbresc adesea fericirea, iar uneori o alunga pentru perioade lungi, asa cum se intampla in cazul depresiei postnatale.

Este extrem de dificil (daca nu chiar imposibil, pentru multe femei) sa depaseasca depresia postanatala singure. Sprijinul celor din jur este esential in astfel de situatii, pentru a le ajuta pe mame sa depaseasca momentele dificile si sa gaseasca – in ceilalti si in ele insele – resursele de incredere si inspiratie care sa le transforme in femei care inspira si sunt fericite.

Indiferent cum ne raportam la fericire, fiecare din noi isi doreste sa fie fericit. Iar ca parinti ne dorim fericire pentru copiii nostri. Insa copiii nostri sunt fericiti atunci cand parintii lor sunt fericiti. Si, mai ales, atunci cand mama lor este fericita. Ne-a confirmat acest lucru Meik Wiking, unul dintre cei mai influenti cercetatori ai fericirii din zilele noastre.

Andreea Marin a stat de vorba cu Meik Wiking in cadrul unui interviu realizat in exclusivitate pentru proiectul Femei care inspira si a aflat cum putem obtine si mentine fericire autentica in viata noastra – ca parinti, parteneri de cuplu, prieteni, colegi sau cetateni.

Studiile desfasurate pe tema fericirii dovedesc faptul ca ea poate fi descoperita in multe lucruri din jurul nostru si in activitatile pe care le facem. Faptul ca acordam atentie frumusetii din jur, admirand o floare frumoasa, faptul ca ne bucuram de o mancare buna, de lectura unei carti sau a unei poezii – toate acestea pot contribui la fericirea noastra.

Timpul petrecut in natura are, de asemenea, un rol important in reducerea stresului si a anxietatii, iar cercetarile confirma ca oamenii raporteaza niveluri mai ridicate de fericire atunci cand se afla in natura.

Cu toate acestea, cel mai bun factor predictor care determina daca suntem fericiti sau nu sunt relatiile noastre. Studiile desfasurate de Institutul de cercetare a fericirii din Copenhaga arata ca relatiile ne influenteaza cel mai mult emotiile si satisfactia pe care o resimtim cu privire la propria viata. Mai mult, conectarea cu alte persoane si impartasirea greutatilor joaca un rol important in regasirea starii de bine dupa o perioada dificila.

Urmareste interviul realizat de Andreea Marin cu Meik Wiking, autorul cartii „Mica Enciclopedie Hygge, reteta daneza a fericirii”, si descopera o perspectiva realista asupra fericirii si a modului in care o putem cultiva in noi insine, inclusiv ca parinti:

Proiectul Femei care inspira isi propune, anul acesta, sa ofere sprijin, inspiratie si informatii mamelor aflate la inceput de drum, ajutandu-le sa depaseasca momentele dificile, sa-si recapete increderea in fortele proprii si starea de bine, pentru a se repozitiona ca femei in relatia de cuplu, in viata profesionala si in cea sociala.

Pentru a raspunde cat mai bine nevoilor pe care le intampina femeile insarcinate si mamele cu copii mici, echipa proiectului Femei care inspira pregateste patru intalniri online gratuite, la care vor participa speakeri, personalitati si specialisti pregatiti sa ofere continut si informatii pe urmatoarele teme de interes:

  • Ce fac cu viata mea profesionala? – 3 noiembrie 2021, ora 21:00. Speaker: Ana Maria Ciuhuta, Expert financiar. Invitati speciali: Ela CraciunFeli Donose si Urania Cremene.

Participarea la intalnirile online este gratuita, iar detalii despre inscriere se gasesc pe site-ul proiectului, femeicareinspira.ro.

Intalnirile online se desfasoara in cadrul proiectului Femei care inspira, finantat de Primaria Sectorului 3 cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s