Copiii descopera ABC-ul emotiilor

Fiecare din noi simte in fiecare zi o multime de emotii, care vin si pleaca precum valurile marii sau precum masinile pe sosea.

Indiferent de varsta, e important sa stim ca emotiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar sa ne “spuna” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune ca nu ne simtim in siguranta, iar tristetea ne arata ca am pierdut ceva drag noua.

Copiii, in special, au nevoie sa li se explice pe intelesul lor cum se simt diverse emotii, in ce situatii le pot simti si ce pot face in acele momente.

Imprietenindu-se cu propriile trairi si descoperind universul emotiilor umane, copiii invata sa-si recunoasca emotiile si stiu ce pot face, in functie de fiecare emotie in parte. In felul acesta dau dovada de inteligenta emotionala, iar asta ii ajuta sa se simta mai bine, mai puternici si mai stapani pe ei. In plus, ii ajuta sa-i inteleaga mai bine pe cei din jur si sa-si faca prieteni.

De ce este important sa cultivam inteligenta emotionala a copiilor? Pentru ca, in acest fel, ei vor fi mai bine pregatiti pentru provocarile vietii, devenind adulti echilibrați, care vor gestiona rational si calm situatii complicate.

Un copil inteligent din punct de vedere emotional este constient de emotiile sale si vorbeste liber despre ele, recunoscand in acelasi timp emotiile celor din jur. El stie sa isi gestioneze emotiile, avand comportamente rezonabile chiar si atunci cand lucrurile nu merg asa cum si-ar dori si nu abandoneaza o activitate atunci cand aceasta devine dificila.

Se spune ca inteligenta emotionala are o puternica determinare genetica, insa ea poate fi cultivata de la varste fragede si dezvoltata pe tot parcursul vietii.

Din dorinta de a-i ajuta pe copii sa-si creasca inteligenta emotionala a luat nastere “ABC-ul emotiilor”, un proiect educativ realizat de Asociatia Parintilor Isteti cu sprijinul AQUA Carpatica Kids, in calitate de sponsor, si cu sustinerea Itsy Bitsy.

Consultant de specialitate in cadrul proiectului este Adriana Mitu, psiholog și psihoterapeut specializat în lucrul cu copiii.

ABC-ul emotiilor consta intr-o suita de emisiuni video si audio realizate de Ana Stefania Chiru, Ada Gligor si Ana Radulescu, care, la doar 7 ani, sunt interesate de lumea emotiilor si de relatii armonioase la scoala.

In cadrul emisiunii, cele trei prietene ofera exemple usor de inteles si le ofera copiilor exercitii practice prin care isi pot creste inteligenta emotionala.

Urmarind emisiunea, copiii afla care sunt emotiile pe care le simt cel mai des, precum bucuria, frica, furia si tristetea, dar si ce emotii simt atunci cand invata, cum ar fi increderea, curiozitatea si mandria.

Nu in ultimul rand, emisiunea abordeaza emotii precum iubirea, iertarea, invidia, compasiunea, vinovatia, rusinea si recunostinta – emotii pe care le simtim in relatie cu ceilalti.

Antreneaza-ti si tu inteligenta emotionala alaturi de Ana Stefania Chiru, Ada Gligor si Ana Radulescu:

Urmareste AICI toate episoadele proiectului ABC-ul emotiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s