Copilul tau stie sa recunoasca fake news?

Copilul tau stie sa recunoasca fake news?

In conditiile in care copiii petrec tot mai mult timp in mediul online, este important sa ii ajutam sa discearna intre stirile false si informatiile reale. La Meditatii pentru parinti, am strans o serie de sfaturi prin care sa-l sustii pe micutul tau in depistarea stirilor de tip fake news.

„Fake news nu este o stire eronata, din greseala umana a unui jurnalist; este gandita special, in asa fel incat sa aduca profit sau sa faca rau unei comunitati”, explica Ana Maria Diceanu, specialist in comunicare.

In urma unui studiu derulat pe 400 de elevi de liceu, ea a descoperit ca aproximativ 40% dintre ei au impartit informatii pe Facebook, despre care, ulterior, au aflat ca sunt false.

Insa nu doar adolescentii stau pe Facebook sau fac cautari pe Google. Desi cam toate retelele sociale au limite de varsta, sunt o multime de copii care au conturi pe retele precum Facebook si YouTube, unde comunica, impart informatii si de unde chiar invata. Si, cum nu putem sa ii controlam pe cei mici in fiecare moment al zilei, de multe ori, ei insisi au responsabilitatea de a face diferenta intre fake news si informatii utile si relevante.

Cum iti poti ajuta copilul sa depisteze fake news

Ca parinti si educatori, este important sa invatam copiii sa dezvolte o gandire critica. Cand citesc informatii in social media, cand cauta informatii pe Google, sa treaca totul si prin filtrul gandirii inainte sa le imparta si altora.

Ceea ce pot face este sa verifice informatia din mai multe surse si sa verifice site-ul pe care se afla informatia (daca este credibil sau nu).

Apoi, inainte de a imparti o stire, este important ca cei mici sa inteleaga ca orice comportament in social media are un efect, are un impact asupra cuiva si ca ei sunt responsabili de toate informatiile pe care le impart.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s