Top 5 cele mai frecvente frici la inceput de scoala

La inceput de scoala, pe toti ne napadesc emotiile, indiferent de varsta. Pentru a va ajuta sa treceti mai usor peste aceasta perioada, la Meditatii pentru parinti, am facut o lista cu cele mai des intalnite frici ale copiilor (si ale parintilor), in prima saptamana de scoala, si am venit cu solutii pentru depasirea lor.

Fricile copilului sunt, de fapt, fricile adultului”, mentioneaza din start Daniela Stoicescu, profesor si consilier educational.

Cele mai frecvente temeri care pot aparea la copii la inceput de scoala sunt:

  • teama de separare – copilului ii este teama ca va fi abandonat de parinti;
  • teama de noul mediu – cu noi reguli, pe care poate inca nu este pregatit sa le accepte;
  • teama de invatator sau de profesor – care se duce in frica de a lua note proaste;
  • teama de noii colegi – anxietatea ca poate nu isi va face prieteni noi;
  • teama ca va pierde timpul de joaca – anxietatea ca va trebui sa renunte la timpul sau.

Ce putem face, ca parinti, pentru a ne ajuta prichindeii sa treaca mai usor prin prima saptamana de scoala? Descopera sfaturile Danielei Stoicescu acum, la Meditatii pentru parinti.

Relationarea in familie la inceput de scoala

Pentru fiecare inceput, fie ca vorbim de scoala sau de o alta schimbare in familie, este nevoie sa purtam o discutie sincera cu cei mici, in care sa le oferim raspunsuri si explicatii. (Daca un lucru este sigur, atunci acela este ca micutii nostri vor avea multe intrebari.)

Ca urmare, oricat de multe emotii am avea pentru un nou inceput de scoala, este important sa le tinem in frau si sa le oferim celor mici mediul prielnic de a pune intrebari.

Daniela Stoicescu ne sugereaza ca prima discutie sa aflam ce imagine si-a facut copilul despre scoala. Afland cum isi imagineaza el ca va fi noua etapa din viata sa, putem sa descoperim si fricile copilului. Astfel, putem sa il ajutam sa isi ajusteze imaginea despre scoala.

Apoi, incearca sa te tii departe de discursuri moralizatoare. Totodata, nu il ameninta ca „las‘ ca vede el cum o sa fie la scoala” sau cu „s-a zis cu relaxarea”, intrucat nu vei face decat sa il sperii si mai mult.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s