Cum le dezvoltam copiilor gandirea critica

Vrem sa crestem copii autonomi, care iau decizii singuri, bazandu-se pe propriile judecati, fara a se lasa influentati de presiunea multimii.

Pentru a ajunge insa aici este nevoie sa le dezvoltam gandirea critica. Aceasta abilitate le permite sa analizeze si sa evalueze riguros si rational informatiile pe care le primesc si situatiile pe care le intampina, le antreneaza capacitatea de reflectie si le cultiva respectul pentru adevar.

Poate parea complicat sa traduci toate acestea intr-un limbaj pe intelesul celor mici, dar exista modalitati usoare, la indemana, prin care le putem dezvolta copiilor gandirea critica, inca din primii ani de viata.

Consultantul educational Oana Moraru ne propune o serie de exercitii creative si usor de facut acasa sau la scoala, care ii vor ajuta pe cei mici sa isi dezvolte aceasta calitate.

„Pierdem gandirea critica in sistemul de invatamant care este prea uniformizant si necreativ”, explica Oana Moraru.

Pentru a umple acest gol, ea ne propune diverse exercitii impartite pe etape de varsta, care sa le dezvolte celor mici gandirea critica.

Fie ca esti parinte, educator sau invatator, sunt activitati care cu siguranta iti vor fi utile in educarea copiilor.

Exercitii pentru copiii din grupa de varsta 0-6 ani:
  • sa gaseasca o posibila relatie intre o piatra de pe fundul marii si aripa unui fluture, din varful unui copac;
  • sa spuna in ce masura sunt conectate diferite lucruri din natura;
  • sa inteleaga cum sunt conectate componentele unui sistem – de exemplu, in natura sau in corpul uman.
Exercitii pentru copiii din clasele primare:
  • sa invete ca realitatea difera de la un punct de vedere la altul – de exemplu, foloseste ca explicatie acele tablouri cu iluzii optice, cand poti vedea doua lucruri diferite, daca privesti din perspective diferite;
  • sa dea exemple de situatii unde acelasi lucru poate sa reprezinte simultan doua alte lucruri contradictorii – de exemplu, in interactiunile lor.
Exercitii pentru gandirea critica in adolescenta:
  • sa discute pe baza unui spectru de la negru la alb, cu toate nuantele de gri din mijloc – sa spuna cum se traduce acel spectru in viata de zi cu zi;
  • sa inteleaga ca nu trebuie sa se ia mereu dupa multime si sa invete cum sa isi sustina propriile puncte de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s