Cum ii pregatim pe copii pentru iesirea din izolare?

Asteptam cu totii data de 15 mai si reluarea activitatilor pe care obisnuiam sa le facem inainte de declansarea starii de urgenta.

Copiii sunt si ei nerabdatori sa iasa la joaca afara, sa se plimbe cu bicicletele in parc sau sa se intalneasca cu prietenii.

Revenirea din izolare nu inseamna, insa, renuntarea la toate masurile de siguranta menite sa ne protejeze de raspandirea Coronavirusului.

Trebuie sa tinem cont si sa respectam in continuare recomandarile de distantare sociala, sa purtam masca in spatiile publice inchise, sa evitam sa ne atingem fata cu mainile neigienizate si sa ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand revenim acasa.

E important ca aceste recomandari sa fie respectate nu doar de adulti, ci si de copii atunci cand vor iesi din casa, asa cum am aflat de la  Dr. Adrian Marinescu, medic infectionist.

E insa nevoie sa ii pregatim din timp pe copii pentru aceasta revenire, vorbindu-le deschis despre ce presupune asta si despre regulile pe care e bine (si obligatoriu, in anumite cazuri) sa le respectam in perioada urmatoare.

[Citeste si Cum ii vorbesti copilului despre Coronavirus?]

Cum ii explici copilului toate aceste reguli noi fara sa-l coplesesti si fara sa-i starnesti emotii de teama sau anxietate? 

Jocul este, si de data aceasta, modalitatea cea mai potrivita de comunicare cu copilul. Asa ca intra in rolul parintelui jucaus si propune-i sa va jucati De-a cum va fi dupa…”.

Alege diverse situatii sociale – la magazin, in parc, impreuna cu prietenii – si explica-i copilului ce ar trebui sa faca sau sa nu faca in aceste situatii (si de ce!), cum sa se salute, cat de aproape sa stea de alte persoane, etc.

[Citeste si Cum il ajuti pe copil sa se simta in siguranta improvizand un cort acasa]

De asemenea, pentru a-l obisnui cu ideea purtarii unei masti pe fata puteti face jocuri sau scenete in care sa le puneti mici masti jucariilor de plus, explicandu-le acestora (atat tu, cat si copilul) cand si de ce e important sa le poarte.

In felul acesta, copilul se va familiariza cu noile reguli si va avea timp sa integreze tot ce inseamna aceste masuri de siguranta si de distantare sociala, recomandate pentru prevenirea raspandirii Coronavirusului.

Nu in ultimul rand, tine cont de faptul ca toate aceste schimbari ii pot provoca copilului ingrijorare si neliniste, asa ca vorbeste-i deschis despre emotiile pe care le simti in anticiparea iesirii din izolare si incurajeaza-l sa faca la fel.

Afla din podcastul de mai jos mai multe idei despre cum sa-i pregatim pe copii pentru iesirea din izolare: 

Adriana Mitu
Adriana Mitu

Adriana Mitu, psiholog cu experienta in lucrul cu copiii si autor de povesti terapeutice, vorbeste la Itsy Bitsy FM despre cum putem avea grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada.

 

 

Vezi si alte idei de care sa tii cont pentru o buna igiena emotionala: 

Ce te ingrijoreaza legat de iesirea din izolare?

Ce ai scrie intr-o scrisoare de apreciere catre tine?

Cum iti eliberezi furia in mod sanatos

Cum si de ce sa previi conflictele in cuplu

Pendularea, un exercitiu simplu de gestionare a emotiilor puternice

Cum te ajuta genograma sa accesezi resursele familiei in situatii de criza

Reguli pentru discutii sanatoase in cuplu

Cum te ajuta rezilienta sa depasesti momentele dificile

Cum il ajuti pe copil sa se simta in siguranta improvizand un cort acasa

Cum faci fata momentelor dificile? Strategii sanatoase si nesanatoase de coping

Obiceiuri sanatoase vs. obiceiuri nesanatoase

Cum eviti mancatul compulsiv? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta

Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea

Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala

Cum gestionezi sentimentul de pierdere? 

Starea de alerta si nevoia de relaxare 

Ce faci cand simti ca nu mai detii contrulul? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala? 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s