Dr. Adrian Marinescu, medic infectionist – Sfaturi de care sa tinem cont cand iesim afara cu copiii dupa 15 mai

Din 15 mai incepe o perioada de relaxre graduala, asa cum au anuntat oficiali din Guvernul Romaniei. Cu toate acestea, viata noastra nu va mai fi la fel cu cea de dinaintea aparitiei virusului care a paralizat practic pentru o perioada intreaga lume.

Care sunt sfaturile de care ar trebui sa tinem cont din 15 mai ne-a explicat, pe scurt, medicul primar infectionist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Bals in emisiunea „Traieste sanatos cu Simona”. 

Asculta podcastul aici:

“Perioada care va incepe este o perioada de echilibru, nu de relaxare. Deocamdata trebuie sa fim echilibrati, cu atat mai mult cu cat vorbim despre copiii nostri. Masurile de preventie si anume masurile de igiena, cum purtam masca, manusile, distantarea sociala sunt ca o rutina. Regulile de igiena, spalatul mainilor cu apa si sapun, folosirea solutiilor dezinfectante va ramane la fel de importanta poate chiar mai importanta pentru ca intram in contact cu ceilalti. Masca va fi folosita atunci cand vorbim de spatii inchise, nu si acasa, si mijloace de transport in comun. Important sa nu stau si s a discut o perioada mai lunga de timp cu persoanele de langa mine. Nu exista gesturile de a da noroc, imbratisari, nu venim in contact cu persoanele din jur in momentul in care iesim la recreere. Daca mergem la supermarket atigem diverse lucruri si avem nevoie de manusi. Manusile sunt de unica folosinta asa ca dupa ce iesim din magazine le igienizam si apoi le aruncam la cosul de gunoi. Aceasta este ordinea practica”, a explicat doctorul Marinescu.

Cu sau fara masca? Ce facem cand iesim afara cu cei mici?

Medicul Adrian Marinescu a tinut sa sublinieze ca atat adultii cat si cei mici vor trebui sa respecte aceleasi reguli legate de igiena sau de purtarea mastii. In aer liber, in timpul plimbarilor cu bicicleta, nu este nevoie, potrivit sursei citate, sa purtam masca, atata vreme cat pastram distantarea sociala.

“Daca insa ne gandim la spatii inchise trebuie sa ii protejam pe cei mici. Asadar este recomandat sa evitam expunerea lor in spatii precum supermarketurile. Daca nu poate fi evitat acest lucru, parintele cat si copilul au nevoie de masca. Exista mascute adaptate pentru cei mici, la forma fetei acestora. Am putea totusi sa evitam sa mearga cu noi la cumparaturi, sa incercam sa iesim cu ei doar in aer liber dar fara ca acestia sa interactioneze cu alti copii. Tocmai din aceasta cauza au fost inchise spatiile de joaca, fiindca acestea prezinta un risc mai mare epidemiologic. Exact ce se intampla la scoala se intampla la locul de joaca”, a subliniat medicul infectionist.

Ce fel de masti sunt bune? Cat de eficiente sunt mastile din bumbac si cum ar trebui sa le folosim?

Este foarte important si ce masca alegem. Masca trebuie sa acopere nasul, gura, barbia, dar si lateralele fetei. Aceste detalii le urmarim si in cazul celor mici.

“Masca are 3 proprietati: in primul rand este o bariera si asta inseamna sa ne acopere si nasul si gura, in al doilea rand trebuie sa fie suficient de etansa in raport cu planul fetei, asta inseamna ca trebuie sa o intindem cat mai bine si la nivelul nasului, cat si la nivelul barbiei, si in al treilea rand masca trebuie sa fie mentinuta curata. Masca trebuie sa fie de unica folosinta, pentru ziua in care o folosim, sau daca nu avem aceasta posibilitate si alegem mastile textile, acestea trebuie sa fie mereu curate si calcate. Asadar, ori de cate ori ajungem acasa spalam masca, o calcam si abia in urma acestor proceduri o putem refolosi”, a mai precizat doctorul Marinescu.

Cum facem daca avem nevoie de mai multe masti in aceeasi zi ?

Ideal ar fi ca, in perioada ce urmeaza, sa ne ferim, pe cat posibil, de interactiunile cu alti oameni. Incercam sa mergem la market doar o data pe saptamana si nu in fiecare zi ca inainte, si evitam zonele aglomerate.

“Mastile le folosim doar in momentul in care vorbim de spatii inchise si mijloace de transport in comun. Indepartarea sau asezarea lor se face cu mainile igienizate. Pe de alta parte, manusile le folosim doar in spatii inchise, unde intram in contact cu alte suprafete. Si copilul, ca si adultul, respecta aceleasi reguli. Pe de alta parte, in buzunar vom avea un recipient mic cu dezinfectant pe care il folosim ori de cate ori avem nevoie. Este ideal sa invatam sa evitam si ticurile de a duce mana in jurul fetei mai ales cand suntem in exteriorul locuintei”, a spus medicul Marinescu.

Ce facem cand ne intoarcem acasa? Cum sa nu aducem virusul in casa?

La fel de important este si ce facem cand ne intoarcem acasa, mai ales ca multe persoane se tem sa nu “aduca” virsul in sanul familiei.

“Studiile au aratat ca transmiterea nu e atat de importanta la nivelul hainelor. Virusul nu sare de pe haina si ajunge in aer iar in acest fel sa ne infecteze. Cred ca trebuie sa fie niste reguli elementare. In momentul in care revin acasa este un spatiu tampon la intrare unde imi las incaltamintea, hainele, practice lucrurile cu care am venit de afara. Putem avea un pres la intrare care sa fie impregnat cu solutie bazata pe clor unde imi sterg incaltarile, in rest hainele raman la intrare si vor fi curatate la un interval destul de scurt de timp. Le vom spala asa cum spalam si restul hainelor”, a dat asigurari medicul Adrian Marinescu.

Sa nu neglijam nici celelalte afectiuni!

Chiar daca in perioada pe care o traversam toata lumea vorbeste mai mult despre infectia cu virusul SARS-CoV-2, nu trebuie neglijate nici celelalte afectiuni.

“Chiar daca vorbim de o pseudonormlitate asta presupune sa ne ocupam si de celalte patologii. Pana la urma niciun micro organism nu doarme si vorbim si de alti patogeni, boli eruptive, toxiinfectii alimentare sau capuse. Trebuie sa avem o abordare diferita din punct de vedere epidemiologic dar orice pacient, indiferent ca este copil sau adult trebuie sa fie tratat corect exact cum se intampla si inainte criza”, a concluzionat medicul infectionist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Bals.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s