Cum te ajuta genograma sa accesezi resursele familiei in situatii de criza

Trecem, in aceasta perioada, printr-o criza fara precedent la nivel global, iar aceasta poate fi provocarea generatiei noastre.

Nici parintii, nici bunicii nostri nu au trecut printr-o astfel de experienta, insa fiecare generatie dinaintea noastra a avut propriile sale provocari; pentru unii a fost epidemia de tifos, pentru altii razboiul sau perioada comunista.

S-a demonstrat ca toate aceste traume colective raman inscrise in ADN-ul nostru, dar si in comportamentul nostru. Altfel spus, e posibil ca anumite comportamente si atitudini adoptate de stramosii nostri in perioade „de criza” sa fie transmise din generatie in generatie.

Intelegand acest lucru si descoperind cum s-au transmis anumite comportamante de-a lungul generatiilor poti avea o  perspectiva mai larga asupra situatiei actuale si poti accesa resurse valoroase, pentru a trece cu bine de aceasta perioada.

Genograma este un instrument util, care te poate ajuta sa accesezi resursele familiei si sa gasesti modul in care un anumit tip de comportament sau o anumita atitudine s-a transmis din generatie in generatie.

Pentru a-ti elabora genograma poti sa incepi prin a realiza arborele genealogic al familiei tale. Reflecta, apoi, asupra modului in care evenimentele majore din trecut – razboaie, foamete, persecutiile sau lipsurile din perioada comunista – au afectat familia ta.

Ce ti-au povestit parintii si bunicii tai despre aceste momente? Cum au trecut ei peste aceste situatii? Ce solutii au gasit? Ce i-a afectat cel mai puternic si ce tip de comportament s-a nascut din acea trauma?

Asculta podcastul de mai jos si afla, de la Adriana Mitu, cum te poate ajuta genograma sa faci fata acestei perioade: 

Adriana Mitu
Adriana Mitu

Adriana Mitu, psiholog cu experienta in lucrul cu copiii si autor de povesti terapeutice, vorbeste la Itsy Bitsy FM despre cum putem avea grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada.

 

 

Vezi si alte idei pentru igiena ta emotionala: 

Reguli pentru discutii sanatoase in cuplu

Cum te ajuta rezilienta sa depasesti momentele dificile

Cum faci fata momentelor dificile? Strategii sanatoase si nesanatoase de coping

Obiceiuri sanatoase vs. obiceiuri nesanatoase

Cum eviti mancatul compulsiv? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta

Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea

Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala

Cum gestionezi sentimentul de pierdere? 

Starea de alerta si nevoia de relaxare 

Ce faci cand simti ca nu mai detii contrulul? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala? 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s