Cum te ajuta rezilienta sa depasesti momentele dificile

26

Rezilienta e o abilitate esentiala in gestionarea situatiilor neplacute sau dificile care apar in viata noastra. Trecem toti prin astfel de situatii, in care rezilienta se dovedeste a fi o putere interioara care ne ajuta sa trecem cu bine peste momente grele.

Poate nu te-ai gandit pana acum la tine ca fiind o persoana rezilienta, dar daca iti amintesti de momentele din trecut cand ai intampinat situatii dificile s-ar putea sa-ti dai seama ca ai gasit solutii sa le depasesti, dand astfel dovada de rezilienta.

Iata cum iti poti constientiza si activa rezilienta:

  • Gandeste-te la ce anume ti se pare dificil si greu de acceptat in aceasta perioada. Poate iti este dificil pentru ca esti nevoit sa stai in casa, pentru ca nu te poti intalni cu cei dragi sau te gandesti ca se pot imbolnavi, pentru ca nu stii ce urmeaza sa se intample, etc.
  • Gandeste-te la 1-2 situatii similare pe care le-ai avut in trecut si aminteste-ti cum ai depasit acele momente. Ce te-a ajutat si ce nu te-a ajutat atunci? Ce anume s-a activat in tine si ti-a dat putere sa mergi mai departe? Raspunsurile la aceste intrebari iti pot oferi solutii la care poate nu te-ai gandit pana acum. In plus, iti vei da seama ca dispui de mai multe resurse decat te-ai fi asteptat.

Ca sa-ti amintesti de puterea si importanta rezilientei iti propunem si un joc de rezilienta, pe care il poti face si impreuna cu cei mici:

  • Gaseste un simbol din natura care reprezinta rezilienta. Poate fi un copac puternic, despre care stii ca a trecut prin furtuni; poate fi un animal care s-a adaptat, de-a lungul timpului, la conditii dificile sau atipice.
  • Deseneaza simbolul gasit si tine-l la vedere, sa-ti aminteasca de rolul important al rezilientei in viata ta.

Asculta podcastul de mai jos si afla de ce e important sa-ti constientizezi si sa-ti antrenezi rezilienta:  

Adriana Mitu
Adriana Mitu

Adriana Mitu, psiholog cu experie nta in lucrul cu copiii si autor de povesti terapeutice, vorbeste la Itsy Bitsy FM despre cum putem avea grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada.

 

 

Vezi si alte idei pentru igiena ta emotionala: 

Cum faci fata momentelor dificile? Strategii sanatoase si nesanatoase de coping

Obiceiuri sanatoase vs. obiceiuri nesanatoase

Cum eviti mancatul compulsiv? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala practicand recunostinta

Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea

Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala

Cum gestionezi sentimentul de pierdere? 

Starea de alerta si nevoia de relaxare 

Ce faci cand simti ca nu mai detii contrulul? 

Cum ai grija de sanatatea ta emotionala? 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s