Invata-l pe copil sa puna limite in relatiile cu ceilalti!

Fiecare parinte isi aminteste de momentele din copilarie in care limitele personale i-au fost incalcate, fie printr-o imbratisare plina de afectiune din partea vreunei rude, fie prin intrebari inconfortabile. Adevarul este ca multi parinti din actuala generatie au fost crescuti intr-o societate educata prin obedienta si prin respectarea si supunerea in fata autoritatii. Autoritatea incepea cu … Continuă lectura „Invata-l pe copil sa puna limite in relatiile cu ceilalti!”

Poveștile fascinante se descoperă la MiniStory: târg online de carte pentru copii

Din 28 noiembrie până în 5 decembrie copiii întreabă, iar scriitorii răspund, la MiniStory: târg online de carte pentru copii, realizat în colaborare cu editurile Arthur, Humanitas Junior, Polirom Junior, Univers, Cartier. Facem cunoștință cu Regele Piticuț. Alergăm printre petarde și pocnitori sau explorăm tărâmuri cu povești uitate. Călătorim în viitor cu Zmeu Robot și … Continuă lectura „Poveștile fascinante se descoperă la MiniStory: târg online de carte pentru copii”

Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit
Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit

In momentul in care te uiti dupa un sport pentru copii, cum decizi care activitate este potrivita pentru micutul tau? La Meditatii pentru parinti, iti venim in ajutor cu o serie de sfaturi care sa iti faca alegerea mai usoara. „E posibil sa alegi sportul potrivit pentru copilul tau”, spune Nicoleta Tanase-Trifu, psiholog sportiv. Insa, … Continuă lectura „Sport pentru copii: Cum alegem sportul potrivit”

Ce faci cand copilul nu asculta de reguli

Inainte sa treci la amenintari sau pedepse cand copilul nu asculta ce ii spui, gandeste-te daca ai epuizat toate celelalte solutii. La Parinti de Pici, analizam motivele pentru care un copil refuza sa respecte regulile casei si ce poti face in privinta asta. Sunt multe motive pentru care copilul nu asculta de tine si nu … Continuă lectura „Ce faci cand copilul nu asculta de reguli”

cum cresti un copil independent
Cum cresti un copil independent

Ca parinte, vrei sa iti ajuti copiii sa devina adulti independenti. Dar, uneori, acel ajutor poate avea un efect opus celui dorit. Cum gasesti acea balanta intre a-ti proteja copilul si a-l lasa liber? Tendinta de a supraproteja copilul si riscurile ei Nou-nascutii au nevoie de parinti constant, pentru orice – sa fie hraniti, curatati, … Continuă lectura „Cum cresti un copil independent”

Cum ii spui copilului ca urmeaza sa aiba un fratior

Daca te-ai decis ca vrei si un al doilea copil, este important sa il pregatesti pe primul de schimbarea ce va veni. In functie de varsta sa, exista diverse moduri prin care ii poti comunica vestea. Despre ele vorbim acum, la Meditatii pentru parinti. „Sa nu avem asteptari ca totul va fi lapte si miere”, … Continuă lectura „Cum ii spui copilului ca urmeaza sa aiba un fratior”

Lectii pe care le putem invata de la copii

Copiii asimileaza multe informatii despre lumea inconjuratoare observand, jucandu-se sau folosindu-si imaginatia, Intre timp, parintii sunt ocupati sa ii invete pe cei mici lucruri importante, utile in viata. Cat de atent esti la ceea ce te poate invata copilul tau? Sunt lucruri pe care le stiai cand erai mic, dar pe care poate le-ai uitat, … Continuă lectura „Lectii pe care le putem invata de la copii”

Cât au nevoie copiii să știe despre război?

Indiferent de timpul pe care îl alocă fiecare informării cu privire la conflictul din Ucraina, nu putem ignora realitatea războiului din țara vecină. Și, chiar dacă am vrea să-i protejăm cât putem pe copii și să nu fim nevoiți să le facem cunoștință cu această parte a realității, psihologii ne recomandă să nu evităm subiectul … Continuă lectura „Cât au nevoie copiii să știe despre război?”

Primii lideri din viata copilului

Primii oameni care il inspira pe un copil, care ii transmit valori si de la care invata constant comportamente sunt chiar parintii sai. Fiind primii educatori ai copilului, parintii devin, implicit, primii lideri ai copilului, e de parere Daniela Palade Teodorescu, jurnalist si co-autor pentru „Ghidul meseriilor viitorului”. Prin urmare, parintii au o responsabilitate foarte mare pe … Continuă lectura „Primii lideri din viata copilului”

Nevoia de rutina in viata copilului

Chiar daca noi, adultii, am vrea sa ne indepartam cat mai mult de rutina si monotonie, pentru un prichindel de cativa anisori rutina inseamna siguranta si stabilitate. La Parinti de Pici, iti spunem de ce este important sa aduci rutina in programul si in viata copilului. Micutilor le prinde bine sa aiba un program clar, … Continuă lectura „Nevoia de rutina in viata copilului”

Copiii descopera ABC-ul emotiilor

Fiecare din noi simte in fiecare zi o multime de emotii, care vin si pleaca precum valurile marii sau precum masinile pe sosea. Indiferent de varsta, e important sa stim ca emotiile nu sunt bune sau rele, ele vor doar sa ne “spuna” lucruri despre noi. Spre exemplu, teama ne spune ca nu ne simtim … Continuă lectura „Copiii descopera ABC-ul emotiilor”

Jucariile periculoase pentru copii

„Cum sa eviti jucariile si obiectele periculos de mici pentru copil. Altfel spus, cat de mari sau de mici ar trebui sa fie obiectele cu care se joaca cel mic, astfel incat sa nu-l puna in pericol. Ma refer la pericolul de a le inghiti, risc destul de mare in cazul copiilor pana intr-un an, … Continuă lectura „Jucariile periculoase pentru copii”

Ce faci cu viata profesionala dupa ce devii mama?

De cele mai multe ori, nevoia de a-i oferi copilului cat mai multa atentie si grija muta interesul unei mame de la viata profesionala la viata de familie. Intr-adevar, venirea pe lume a copilului si noile responsabilitati pe care le presupune cresterea si ingrijirea lui schimba major prioritatile unei femei, cel putin in primele luni … Continuă lectura „Ce faci cu viata profesionala dupa ce devii mama?”

Care este reteta fericirii?

Se spune ca atunci cand devii parinte traiesti una dintre cele mai mari si mai profunde stari de fericire. Sa-ti tii copilul in brate, sa-i admiri zambetul, sa-i mangai pielea fina si sa-i adulmeci mirosul dulce – toate acestea sunt momente de o fericire greu de descris, pe care vei dori sa le tii minte … Continuă lectura „Care este reteta fericirii?”

De ce ne umilim copiii si cum ii putem creste fara sa apelam la rusine?

Foarte multi adulti din zilele noastre au crescut in „cultura rusinii”, in care replici precum „Ma faci de rusine!”, „Ne vede lumea!” sau „Ne facem de ras!” erau rostite frecvent de catre parinti sau bunici atunci cand voiau sa-i descurajeze (sau sa-i incurajeze) pe copii sa faca anumite lucruri. S-ar putea sa auzim inca astfel de replici adresate … Continuă lectura „De ce ne umilim copiii si cum ii putem creste fara sa apelam la rusine?”

Ce presupune pedagogia Waldorf

Cu totii ne dorim copii liberi, sanatosi, care se dezvolta armonios. Inca din primii ani este esential sa gasim un drum pe care copilul nostru sa paseasca cu incredere, bucurie si curiozitate. Un astfel de drum propune pedagogia Waldorf, care imbina stiinta si arta, miscarea si activitatile practice, pentru a contribui la dezvoltarea armonioasa a … Continuă lectura „Ce presupune pedagogia Waldorf”

Eroii Internetului: Distribuie cu prudenta!

Urmareste Eroii Internetului si afla, de la David Maruta si Carina Danetiu, cum sa fii un explorator increzator al internetului! Pe internet, vestile circula repede, si cele bune, si cele rele. Asta inseamna ca poti comunica usor cu prietenii si cu familia, dar te poti trezi deodata in situatii dificile, care au consecinte pe termen … Continuă lectura „Eroii Internetului: Distribuie cu prudenta!”

copil curatenie ajutor
Cum pot copiii sa ajute in casa?

Poate ca te va surprinde acest lucru, dar copiii chiar vor sa se implice si sa ajute prin casa. Cum pot face asta si cum eviti sa transformi treburile casnice intr-o corvoada? Adesea, cand parintii „isi roaga” copiii sa ajute la treburile casnice, primesc in schimb o multime de refuzuri. Pare ca ma contrazic cu … Continuă lectura „Cum pot copiii sa ajute in casa?”

Exercitii pentru stimularea creierului la copii
Exercitii pentru stimularea creierului la copii

Sunt o multime de moduri prin care putem sustine stimularea creierului la copii, atat ca parinti, cat si in calitate de cadre didactice. Cel mai important este sa le oferim prichindeilor timp de calitate. La Traieste Sanatos cu Simona, iti oferim si o serie de exemple care sa te ajute in acest demers. „Copilul trebuie … Continuă lectura „Exercitii pentru stimularea creierului la copii”

Recomandari pentru familiile care vor un animal de companie

Daca ai cedat la insistentele piciului tau de a aduce in casa o pisica, un catel sau orice alt animal de companie, este bine sa tii cont de cateva elemente. La Traieste Sanatos cu Simona, te indemnam sa mai astepti putin pana adopti un animalut si sa iei in considerare recomandarile noastre. „Odata ce ne-am … Continuă lectura „Recomandari pentru familiile care vor un animal de companie”


1 2 3 22