Ce faci cand copilul nu asculta de reguli

Inainte sa treci la amenintari sau pedepse cand copilul nu asculta ce ii spui, gandeste-te daca ai epuizat toate celelalte solutii. La Parinti de Pici, analizam motivele pentru care un copil refuza sa respecte regulile casei si ce poti face in privinta asta.

Sunt multe motive pentru care copilul nu asculta de tine si nu ar trebui sa pornesti cu ideea ca nu iti ofera respect. Cele mai frecvente cauze pentru un prichindel neascultator sunt:

  • cand cel mic este absorbit in ceea ce face si nu aude ce ii spui;
  • cand nu intelege ce ii ceri;
  • cand nu ii convin niste reguli, rugaminti sau interdictii;
  • cand vrea sa iti testeze limitele si rabdarea.

Ce sa faci cand copilul nu asculta

Cand copilul nu asculta, nu o lua ca pe un afront, ci aminteste-ti ca stai de vorba cu un omulet diferit de tine, cu propria personalitate si propriile pareri.

Sigur, orice casa trebuie sa aiba regulile sale, dar asigura-te ca acestea nu ingradesc complet libertatea copilului tau.

Ofera-i copilului doua sau trei optiuni. Cand cel mic alege, se simte mai stapan pe situatie si astfel ajungeti impreuna la un compromis.

Nu in ultimul rand, asigura-te mereu ca piciul tau a inteles ce i-ai spus. Explica-i regula/ rugamintea/ interdictia pe intelesul sau. Atentie, insa! Explicatiile nu vor functiona mereu, dar, in timp, piciul tau va intelege ce ii ceri si de ce.

Afla ce a facut mamica Georgiana cu propriul sau copil neascultator, acum, la Parinti de Pici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s