Cum ai grija de sanatatea ta emotionala?

Sa ai grija de sanatatea ta inseamna sa ai grija si de emotiile tale!

Adriana Mitu, psiholog cu experienta in lucrul cu copiii si autor de povesti terapeutice, vorbeste la Itsy Bitsy FM despre cum putem avea grija de sanatatea noastra emotionala in aceasta perioada.

O poti asculta pe Adriana Mitu in fiecare zi, de luni pana vineri, de la ora 10:30, in emisiunea Happy Music, cu Marius Constantinescu.

In prima sa interventie dedicata sanatatii emotionale, Adriana a atras atentia ca parintele este cel care transmite calm si echilibru, copilul autoreglandu-se in functie de emotiile acestuia.

Reglandu-ne propriile stari interioare, ii ajutam de fapt si pe copii sa-si gestioneze mai bine emotiile in aceasta perioada.
Adriana Mitu
Adriana Mitu

Este esential, asadar, ca parintele sa se ingrijeasca de propria sa igiena psihica.

La fel cum in avion parintii isi pun lor prima data masca de oxigen, iar apoi o pun copiilor, la fel ar trebui sa functioneze lucrurile si in acest context: e nevoie ca parintele sa se ocupe in primul rand de temerile sale, de anxietatea si de panica sa.

In astfel de situatii de criza, adultii se pot confrunta cu doua emotii puternice:

  • Anxietate, pentru ca este o situatie incerta care nu stim cat va dura;
  • Furie, venita pe fondul contextului actual, dar cauzata si de conflictele ce pot aparea in interiorul familiei, mai mult ca pana acum; adultii sunt mai iritati decat in mod normal, cu presiunea de a avea grija in acelasi timp de copii (nevoiti sa stea acasa, fara sa intre in contact cu alti copii, fara sa faca miscare la fel ca inainte).
  • Alte emotii care pot aparea sunt neputinta, frustrarea, sentimentul de a fi coplesit.

E normal sa simti toate aceste emotii puternice, mai ales daca te numeri printre parintii care lucreaza de acasa in aceasta perioada, avand in acelasi timp grija si de copil.

In aceste momente, cand simtim ca ne cuprind anxietatea, furia, neputinta, frustratea, cand ne simtim coplesiti si nu stim cum sa iesim din aceasta stare, Adriana Mitu recomanda sa fim atenti la ceea ce simtim, la gandurile noastre, la emotiile care apar si la senzatiile pe care le simtim in corp. Pentru a face asta, ea ne ofera trei resurse pretioase in gestionarea emotiilor puternice:

  • Respiratia – este instrumentul de baza in calmarea reactiilor anxioase. In situatiile cu mult stres, corpul nostru secreta adrenalina si cortizol, ca urmare a activarii sistemului nervos simpatic. Respiratia ne ajuta sa activam nervul vag, care ajuta corpul sa se relaxeze si sa avem o stare de liniste. Un mod simplu de a face acest lucru este respiratia in 4 timpi: inspiram in 4 timpi, tinem respiratia 4 timpi, expiram 4 timpi. Repetam de 10-15 ori, sau de cate ori este necesar.
  • Practicile de mindfulness sunt foarte utile in perioada aceasta, mai ales pentru ca acum avem mai mult timp la dispozitie. Astfel, ne putem da timp sa simtim gustul cafelei de dimineata, al mancarii, sa ascultam o melodie placuta. Este esential sa facem acest lucru in mod constient, Aici si Acum, 5-10 minute pe zi, pentru a ne reincarca bateriile si a avea o stare de bine.
  • Practicarea auto-compansiunii. In aceste vremuri dificile este natural sa ai stari de teama, anxietate, sa fii mai iritat sau furios. Aminteste-ti ca gestionezi situatia pe cat de bine poti in acest moment. invinovatirea nu ajuta, ci agraveaza starea ta de spirit, asa ca da-ti voie sa ai grija de tine si sa fii bland cu emotiile si reactiile tale.

Cel mai important lucru pe care il vom invata in perioada aceasta este sa fim solidari si sa ne reamintim ca aceasta criza va trece, nu va dura la nesfarsit si ne va activa niste resurse personale foarte importante, considera Adriana Mitu.

Asculta recomandarile Adrianei Mitu in podcastul de mai jos: 

Informatii utile:

Daca treci prin stari de anxietate, atacuri de panica pe care iti este dificil sa le gestionezi de unul singur, aminteste-ti ca nu esti singur. In aceasta perioada, Asociatia Romana de Psihoterapie Integrativa (ARPI) a mobilizat o echipa de 50 de profesionisti in Campania #dardebine, psihoterapeuti si consilieri integrativi care ofera sprijin pro bono, cu 6 sedinte/persoana.

Pentru a beneficia de acest dar, trimite-ne un mail pe adresa sustinere@psihoterapieintegrativa.ro, in care sa descrii pe scurt problema pentru care doresti consiliere.

Vezi si alte idei pentru igiena ta emotionala: 

Cum eviti mancatul compulsiv? 

Trei exercitii prin care poti reduce anxietatea

Cum te ajuta jurnalul gandurilor in gestionarea emotionala

Cum gestionezi sentimentul de pierdere? 

Starea de alerta si nevoia de relaxare 

Ce faci cand simti ca nu mai detii contrulul? 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s