Inteligenta emotionala: Cum raspund copiii la propriile emotii?

Tu ce iti amintesti din copilarie?

Eu imi amintesc cat de fericita am fost cand am gasit prima oara sub brad o papusa imbracata intr-o rochita maro cu flori albe, care-si dadea ochii peste cap cand o culcam pe spate.

Imi amintesc si cat de frica mi-a fost de cainele care nu cred ca era mai mare decat o geanta plic, dar care latra la mine cu inversunare si care mi se parea tare hotarat sa ma manance.

Imi mai amintesc si cum mama a intarziat la prima mea serbare de la gradinita si am spus poezia mai mult plangand.

Ce au in comun toate aceste amintiri?

Ai ghicit: emotii. Bucurie, teama, tristete…

Care este legatura dintre memorie si emotii?

Ne amintim acele lucruri care au avut incarcatura emotionala pentru noi, fie ca au fost emotii placute, sau mai putin placute.

Partea creierului responsabila cu memoria de lunga durata se afla in sistemul limbic (creierul emotional), astfel ca amintirile noastre sunt strans legate de emotiile pe care le traim.

[Vezi si: Neuronii oglinda, empatia si teama de separare]

Daca vrem sa-i ajutam pe copii sa invete mai usor, este nevoie sa imbinam emotiile cu procesul acumularii de cunostinte si putem face lucrul acesta integrand cele cinci simturi, dar si folosind corelatii cu evenimente ce au incarcatura emotionala pozitiva, precum si pasiunile lor. De aceea, in procesul de invatare, copilul trebuie sa se simta surprins, bucuros, curios, creativ, inspirat, entuziast.

Emotiile joaca un rol foarte important in viata noastra, ele fiind catalizatorul unei vieti fericite, sau, din contra, a uneia traite in “faliment” – “faliment” financiar, profesional, sentimental.

Un copil, la fel ca si un adult, este capabil sa simta toate emotiile, insa nu stie cum sa le gestioneze, sa le recunoasca la ceilalti si sa formuleze un raspuns corespunzator la acestea.

Un copil nu are capacitatea pana la o anumita varsta sa-si gestioneze propriile emotii. Ne nastem cu picioare, acest lucru nu inseamna ca si stim sa mergem. La fel un copil se naste capabil sa simta toate emotiile, dar gestionarea acestora este un proces ce se invata. Insa maturizarea fizica nu vine intotdeauna cu o maturizare emotionala.

[Vezi si: Opt pasi pentru a avea copii mai fericiti]

Pentru ca un copil sa fie capabil sa invete, el trebuie sa fie la nivelul de maturitate emotionala specific varstei sale. Acest lucru inseamna ca el trebuie sa isi stapaneasca anxietatea, sa isi poata gestiona furia,  sa aiba autocontrol, sa dezvolte rezilienta la schimbarile din viata sa, sa fie capabil sa se automotiveze si autoevalueze.

Ce reprezinta inteligenta emotionala?

  • capacitatea de a recunoaste propriile emotii, precum si emotiile celorlalti;
  • capacitatea de a-ti gestiona emotiile, precum si cea de a le exprima intr-un mod corespunzator;
  • abilitatea de a raspunde la emotiile celorlalti;

Care sunt cele 6 emotii de baza?

Cele 6 emotii de baza sunt: frica, furie, tristete, dezgust, surpriza si bucurie. [Vezi si: Intelegerea emotiilor cu filmul Intors pe Dos] Ele sunt exprimate la fel, indiferent de cultura din care facem parte, astfel ca sunt usor de recunoscut si inteles atunci cand le vedem la ceilalti.

Cum dezvolta copiii reactii de raspuns la propriile emotii?

  • Din felul in care adultii raspund la emotiile lor

Copiii invata sa-si gestioneze propriile emotii din felul in care adultii raspund la emotiile lor. Daca unui copil ii este teama, iar tatal ii neaga emotia, spunandu-i: “nu are de ce sa-ti fie frica”, copilul va simti in continuare teama, insa va crede ca este ceva in neregula cu el pentru ca se simte astfel, va incerca sa-si ascunda emotia in viitor si va dezvolta mecanisme de aparare care pot fi sanatoase, sau nu.

Amigdala inregistreaza tipare emotionale in relatia copil-parinte, pe care copilul le foloseste mai tarziu in viata.

  • Din felul in care parintii si ceilalti adulti isi gestioneaza emotiile

Copiii sunt foarte sensibili la limbajul nostru non-verbal (gesturi, mimica, postura …). Ei percep chiar si cele mai fine schimbari de stare sau de atitudine, mai ales cand este vorba despre mama sau tata. Sa ne amintim ca si noi simteam cand ceva era in neregula cu parintii nostri, chiar daca acestia ne asigurau ca sunt bine. Copilul scaneaza permanent si aduna informatii care il vor ajuta sa-si construiasca tipare de gestionare emotionala.

[Vezi si: Parintele empatic]

Spre exemplu, va observa modul in care parintii reactioneaza dupa un esec profesional: cum se comporta acestia, care este atitudinea lor si daca vor incerca sa gaseasca solutii sau vor da vina pe ceilalti pentru nereusita lor. Toate aceste reactii sunt codificate si stocate in subconstientul copilului, pentru a putea fi folosite mai tarziu de catre el, in relationari si situatii similare.

  • Din modul in care adultii reactioneaza la emotiile celorlalti

Daca mama ridica tonul la vanzatoarea de la magazin pentru ca aceasta a avut o atitudine nepotrivita, atunci copilul invata ca este in regula sa raspunda astfel la emotiile celor din jur.

O buna inteligenta emotionalail ajuta pe copil sa formuleze reactii adecvate la emotiile celorlalti. Acest lucru inseamna, spre exemplu, ca un copil sa aleaga sa nu raspunda la violenta, tot cu violenta, sau sa nu se lase influentat de grupul de prieteni pentru a consuma tutun, alcool, droguri, din teama de a nu fi respins.

Copilul cu o inteligenta emotionala ridicata are incredere in el insusi si este adaptabil la schimbari, isi poate stapani anxietatea, relationeaza bine cu ceilalti si este mult mai capabil sa se automotiveze.

[Vezi si: Cum crestem empatia copiilor?]

Inteligenta emotionala este considerata de catre specialisti chiar mai importanta decat IQ-ul, atunci cand ne raportam la oamenii de succes. Cand discutam despre inteligenta emotionala, vorbim de fapt despre gestionarea propriilor emotii si legarea relatiilor interumane. O persoana cu un IQ ridicat va trece fara probleme examenele scrise, un interviu de angajare, o prima intalnire, insa, daca aceasta nu are abilitati sociale dezvoltate, nu va putea inchega parteneriate atat in plan personal, cat si profesional.

Dezvoltarea inteligentei emotionale joaca un rol important pentru formarea unui viitor adult de succes. Cel mai mare impact il are parintele, prin modelul pe care i-l ofera copilului. La fel de important este si echilibrul intre logica si emotii, pe care, din pacate, foarte putini adulti de astazi il ating.

Citeste mai multe despre: Workshop-uri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.

Articol scris de Adriana Mitu – Instructor acreditat aware parenting in Romania, autoarea cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”, Parenting Trainer si Facilitator de workshop-uri pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor, destinate dezvoltarii unor abilitati precum: cresterea increderii in sine, depasirea temerilor, recunoasterea si gestionarea emotiilor, dezvoltarea creativitatii si a responsabilitatii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s