Opt pasi pentru a avea copii fericiti

Auzim multe despre cum sa crestem copii destepti sau copii cu succes, dar ce este mai important decat aceste lucruri? Copii fericiti! De aceea, m-am indragostit de articolul de ieri, din revista Time, care insira o lista de 10 metode bazate stiintific, de a-i invata pe copiii tai fericirea. Acestea sunt preferatele mele si parerea mea despre ele.

Inveseleste-te

Exemplul personal este cea mai buna metoda de invatare, corect? In plus, nu este niciun secret ca modalitatea parintilor de a se comporta are un impact masiv asupra copiilor. Pastrand aceasta idee, recent am auzit ca una din cele mai bune metode de a face un copil sa se simta in siguranta este ca el sa vada ca parintii se iubesc – pot garanta personal.

In casa noastra, fratii mei si cu mine am stiut ca divortul nu poate fi niciodata o solutie si, desi ii vedeam pe mama si tata avand rafuieli ocazionale, nu a fost niciodata mai mult decat atat – ceea ce cred eu, ne-a ajutat sa devenim oameni destul de increzatori si independenti.

Invata-i sa construiasca relatii

Nu e inginerie faptul ca relatiile sanatoase cu oamenii din viata ta te transforma intr-o persoana mai fericita. Cum ii putem invata pe altii construirea unor relatii bune? Cred ca acest lucru necesita impartasirea valorilor care afecteaza modul de a ne raporta la ceilalti, bunatatea, generozitatea, empatia, sinceritatea, pe langa altele.

Asteapta efort din partea lor, nu perfectiune

Imi place asta. Nimeni nu e perfect – si daca astepti ca tu sau alta persoana sa fie perfecta, asta va duce la dezamagire si anxietate. Prin urmare, asteptand de la copii tai sa fie perfecti va pune cu siguranta o presiune mare pe ei: este un ideal pe care, in mod real, nu il pot atinge.

Sa te astepti de la ei ca isi dau toata silinta? E cu totul altceva – este in mod sigur realist si e placut sa stii ca cineva are incredere in tine.

Invata-i optimismul

Oamenii fericiti vad partea plina a paharului. Desigur, intr-o anumita masura, optimismul este o trasatura innascuta. Dar cred ca este destul de posibil sa inveti sa fii optimist(a).

Cand cei mici se plang, ofera-le cealalta parte a povestii, chiar daca suna enervant de pozitiv. Sunt convinsa ca v-am mentionat pana acum mica poezioara a tatalui meu, cunoscuta a fi 100% eficienta cand vine vorba de vaicareli: “Am fost suparat ca nu aveam de incaltat, dar atunci pe cale am vazut un om fara picioare”. Le vei educa creierul sa vada imaginea in ansamblu si sa caute o bruma de speranta. Ce trasatura buna de dezvoltat, pentru copii fericiti!

Invata-i inteligenta emotionala

Aceasta este interesanta. Este vorba de a-i invata pe copii sa identifice de ce se simt intr-un anumit fel, astfel incat ei sa poata face pasii necesari pentru a-si gestiona emotiile intr-un mod sanatos. Cum sa-i inveti asta? Sa-si puna intrebari. Sunt cumva ei furiosi? Tristi? Obositi? Intreaba-i de ce si ajuta-i sa descopere.

Ma folosesc de aceasta procedura de putin timp, dar m-a ajutat sa trec de la frustrare la rezolvare, astfel incat sa pot sa merg mai departe – inapoi la un loc fericit.

Invata-i autodisciplina

Nu iese nimic bun atunci cand actionezi bazandu-te doar pe sentimentele tale tot timpul. Cele mai bune lucruri in viata necesita multa munca si stapanire de sine.

Este usor sa treci aceste lucruri cu vederea intr-o cultura a satisfacerii imediate, dar gandeste-te – daca dai la o parte acea satisfacere imediata, ramai cu un mare gol si cu nimic ce ne poate lua atentia de la el.

Autodisciplina e necesara de la lucrurile marunte (dusul zilnic, asteptarea la masa pana termina toti de mancat) la lucrurile mari (a te tine de un job, a fi fidel in casnicie.) Sa fii implinit in aceste lucruri te va duce la o viata mai fericita. Mi se pare o caracteristica importanta pentru adulti si copii fericiti.

Mai mult timp pentru joaca

Timpul de joaca – si ma refer la chestii gen alergatul prin casa, zbenguiala afara si jucatul cu jucarii (a nu se confunda cu jocurile pe iPad) – este momentul cand un copil poate invata sa fie creativ, plin de imaginatie, si sa se bucure pe deplin de moment, lucruri care sunt toate vitale pentru fericire.

Este un aspect important legat de crestere si invatare – si in aceste timpuri saturate de tehnologie, e mai esential ca oricand ca ele sa se indeplineasca.

Luati cina impreuna

Masa in familie te face mai fericit psihic, fizic si sufleteste. Beneficiile intelectuale pentru copii cuprind o dezvoltare a vocabularului si a performantei academice.

Din punct de vedere fizic, este mai probabil ca cei mici sa manance mai sanatos cu familia decat singuri si mancatul in fata televizorului este mai rar (de aici si o reducere a problemelor legate de greutate).

Si, cea mai buna parte, hrana pentru suflet – cinele regulate in familie sunt asociate cu o sanatate mentala mai ridicata si stari pozitive.

Sursa articol: Stiri pentru viata


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s