Importanta jocului in viata copilului: 5 sfaturi pentru parinti

Este greu sa masori in cuvinte ce insemnatate au jocul si joaca pentru cei mici. Am incercat, totusi, sa rezumam importanta jocului in viata copilului prin 5 sfaturi pentru parinti.

Descopera cateva moduri in care iti poti incuraja propria latura jucausa, pentru binele copilului tau!

Importanta jocului in viata copilului

Despre importanta jocului in viata copilului (si chiar si in viata adultului) am mai discutat, sub diverse aspecte. Prin joc, prichindelul isi poate rezolva unele probleme emotionale, isi poate dezvolta anumite tipuri de inteligenta si poate dobandi noi abilitati.

Dar joaca nu este mereu doar despre a lucra spre un scop. Ci poate fi si o ocazie pentru cel mici sa socializeze. Iar cei mai importanti oameni cu care ar vrea el sa socializeze sunt chiar parintii sai. „Jocul este cel mai important limbaj al copilului si singurul pe care il vorbeste pana in apropierea varstei de 12 ani”, explica Diana Dragu, parenting trainer.

Afla din podcastul de mai jos cum poti construi si intari relatia cu puiul tau, prin joc. Apoi, descopera 5 sfaturi care te vor ajuta sa te pui la mintea copiilor si sa incepi joaca mai usor!

Sfaturi pentru a interioriza importanta jocului in viata copilului

Daca si tie ti se pare ca, pur si simplu, ai cam uitat cum sa te joci, afla ca nu esti singurul adult. Cam toti uitam, la un moment dat, sau, mai bine zis, alegem sa uitam. In adolescenta, cand devenim mai constienti de noi si suntem preocupati de cum anume suntem perceputi, lasam jocurile la o parte si sa pasim in viata de adult.

Ca parinte insa, conteaza sa constientizezi importanta jocului in viata copilului, asa ca este nevoie sa lasi garda jos. Iata cum

  • Lasa-ti copilul sa aleaga ce va jucati. Va veni si randul tau, dar trebuie sa il meriti. Lasa-ti piciul sa ghideze jocul si intra in povestea lui. Vei vedea o alta perspectiva, diferita de a ta.
  • Invata de la copilul tau. Daca cel mic se pune cu burta pe covor si iti arata cum conduce el o masinuta, fa si tu la fel. Pentru ca ai cam uitat cum sa te joci, lasa-l pe prichindel sa fie profesorul tau.
  • Renunta la logica, argumente si preconceptii. In lumea imaginara a copilului tau, nu este loc de ele. Vino cu inima deschisa si curioasa.
  • Uita de rusine. Cine te vede in casa ta ca te maimutaresti? Sau, daca sunteti afara, de ce iti pasa? Imagineaza-ti ca tu si piciul tau sunteti intr-o bula doar a voastra si ca nimeni altcineva si nimic altceva nu mai conteaza.
  • Dedica-ti timpul. Stim ca vii obosit acasa. Stim ca ai zile in care ai prefera sa scrii 3 rapoarte in loc sa mai canti o singura data „Hai afara la zapada” din Frozen. Dar gandeste-te la bucuria pe care i-o provoci micutului tau. Vino la el cand iti cere sa va jucati. Va fi fericit si daca te dedici jocului chiar si doar 10 minute pe seara.

Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s