Trucuri mari pentru facturi mici la energia electrică

Țin minte și acum lumina plăcută, suavă, din bucătăria primitoare a casei în care am locuit. Adesea, ne strângeam seara, în jurul mesei, și parcă nimic nu mi se părea mai frumos și mai liniștitor decât privirea blândă a mamei și siguranța pe care o simțeam în prezența tatălui. Pe atunci, flacăra lumânării ce ardea de fiecare dată când ni se oprea curentul nu ni se părea un chin. Căci se întâmpla adeseori, chiar mama să o stingă dinadins “ca să mai economisim curent”, mereu îngrijorată de facturile ce urmau să vină. Acum, este de neconceput să nu ai curent, într-o lume care pare că poate funcționa numai conectată la energie.

Cine se mai gândește că un simplu bec a fost de fapt, unul dintre lucrurile care a scris cu adevărat istorie, care a revoluționat mersul unei întregi lumi? Acum, poate părea banal. În realitate însă, becul acesta mic, de diferite tipuri, așezat la locul potrivit, are puterea de a da o cu totul altă configurație unei camera și, de ce nu, unei stări de spirit. A fost nevoie să se nască o idee, ca o scânteie, care a pâlpâit până a prins putere și vigoare. Se întâmpla cu mai bine de 150 de ani în urmă și, de atunci, lumina becului, suprinzătoare odinioară, s-a cuibărit comod în casele noastre. Am dat lămpile pe gaz și lumânările pe becuri mici, mari sau medii, unele mai puternice, altele care împrăștie o lumină difuză. Cu led, economice sau becuri cu incandecență. Oricum ar fi, ne oferă confort, ne luminează încăperile, ne dau o stare bună și ne permit să lucram până noaptea târziu. Ori, de ce nu, să petrecem până în zori alături de prieteni.

Alege înțelept din varieteatea de produse!

Te-ai întrebat vreodată: tu câte becuri ai în casă? Câte din ele sunt aprinse mai tot timpul? Dar unul, cât de multă energie poate consuma? Aici, Energy Kid, copilul isteț, conectat în permaneță cu energia, ne explică cum și de ce este bine să faci economie. Iată un motiv suficient de bun pentru a cumpara becuri cu led: statisticile arată că ele consumă de 9 ori mai puțină energie electrică față de cele cu incandescență. Facturi mai mici cu până la 50% sunt și atunci când folosim lămpi cu senzori de mișcare. Sistemul smart le permite să se aprindă și să se închidă singure, de-ndată ce simt o prezență în încapere.

Să economisești energie înseamnă să ai grijă de natură, de bugetul familiei și să ajungi să conștientizezi că orice resursă, până la urmă, poate fi limitată. Pentru un efort minin și o rigoare a respectării unor pași simpli, facturile pot cu adevărat să lase loc și apariției bugetelor pentru plimbări și excursii, de exemplu, dacă sunteți iubitori de natură.

Reglează intensitatea luminii!

Poți oricând să folosești întrerupătoare smart, să reglezi intensitatea luminii și să ai grijă să o stingi de-ndată ce părăsești încăperea. O aud și acum pe mama când, din celălalt colț al casei, mă atenționa mereu să nu las lumina aprinsă. Nici chiar atunci când ne-am cumpărat primul televizor color, deși curiozitatea ne măcina și am fi privit ore întregi, timpul era mereu limitat și fragmentat de către părinți. Lectura, petrecerea timpului în natură erau alternativele sănătoase. Acum, ne-am obișnuit deja cu prezența televizorului atât de mult, că adesea nici nu ne mai dam seama dacă este pornit sau nu. Mare greșeală, ne spune Energy Kid, copilul responsabil cu modul calculat și responsabil de a folosi energia.

Pentru a reduce considerabil facturile putem aplica câteva trucuri care să nu ne știrbească din confort și nici să nu ne golească buzunarele. Dimpotrivă. Dacă la început televizoarele erau niște cutii din lemn, acum sunt niste dispozitive elegante și moderne cu o serie de funcțiuni spectaculoase. Cu plasmă, cu ecran LCD sau Led. Oricât de performant ar fi și de frumos s-ar vedea imaginile, un televizor smart este cel care poate să folosească energia responsabil.

Citește eticheta și manualul de utilizare, așa vei putea afla din ce clasp energetică face parte, ne sfătuiește Energy Kid.

Redu luminozitatea ecranului, închide-l când vrei să asculți muzică, ba chiar oprește televizorul atunci când nu te mai uiți. Timpul petrecut în aer liber sau citind o carte poate aduce adesea beneficii infinit mai mari. Nu ar fi păcat să nu profităm de timpul liber și să ne bucurăm de natură?

Nu lăsați calculatorul în stand-by! Chiar și atunci consumă!

De calculator, însă, nu știu cum am putea scăpa așa de ușor. De cum a apărut a acaparat mințile și timpul nostru și de atunci le ține captive. Îl folosim mereu. În orice loc și în orice moment al zilei. La locul de muncă, pentru a ne face temele, pentru a ne juca. Ce să mai, fără doar și poate, este o invenție minunată, ce a apărut în urmă cu mai puțin de 90 de ani. Dacă atunci erau atât de mari, că ocupau o întreagă cameră, acum au devenit din ce în ce mai mici și subțirele, silențioase și extrem de inteligente. Și totuși, întrebarea persistă: Cât trebuie să scoatem din buzunar de fiecare dată când le folosim? Câtă energie electric consumă? Simplu, un calculatoriu sau laptop din categoria F, de pildă, ajunge să consume cu până la 30% mai mult față de cel din clasa A.

Energy Kid nu ne lasă nici de data asta. Planul lui este să ne aducă mereu pe linia unui trai în care să ne putem bucura de toate facilitățile și inovațiile lumii moderne, fără însă a risi inutil. Așadar, nu uitați să închideți calculatorul, dacă nu-l utilizați mai mult de 30 de minute. Nici perioadele lungi de stand-by nu sunt bune, ele înghit energie și micșorească bugetul familiei.

Folosește imagini închise pe fundal! De exemplu, dacă stabilești luminozitatea ecranului la nivel mediu, economisești circa 15-20% din energie. Și nu uita! De-ndată ce bacteria este încărcată, scoate aparatul din priză. Vei vedea beneficiile în factura la energia electrică.

Folosește un termostat!

„Știți care este una dintre superputerile energiei electrice?” ne întreabă strengărește Energy Kid. Se poate transforma în alte tipuri de energie, cum ar fi energia termică, cea pe care noi o numim caldură. Cel care iubește căldura este cu certitudine caloriferul electric. Nici el nu face excepție, găsindu-se sub o mulțime de variante: calorifere pe ulei, cu bloc ceramic, cu ventilator sau umidificator.

Vă întrebați, poate, care este cel mai bun, mai economicos și mai eficient? Ei bine, răspunsul e simplu: să fie potrivit pentru a încălzi suprafața pe care o avem, mai ales că aparatul are marele merit de a se lăsa purtat peste tot în casă.
Evită să folsești caloriferul în baie, pentru că nu toate modelele sunt potrivite pentru umiditate. Alege un calorifer cu termostat și reglează-l la o temperatură potrivită, ne sfătuiește întreprinzatorul Energy Kid. Caloriferul se va opri atunci când va ajunge la o temperatură potrivită, fără a exista pierderi de energie.
Nu acoperi caloriferul cu haine, îl vei forța să consume și mai mult.

Așa-i că soluții pentru a fi econom, fără a face rabat de la confort si de la lucrurile care ne fac plăcere, există? Trebuie doar să le punem în practică și să înlocuim cuvântul ”risipă” cu ”eficiență” și ”responsabilitate”!


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s