Invataminte primite de la copii

Cei mici se uita spre parintii lor pentru indrumare, dar si noi, adultii, putem invata, la randul nostru, o multime de invataminte de la copii. E nevoie doar sa fim atenti.

Cand cineva iti spune ca „ai dat in mintea copiilor”, parca nu iti pica asa bine. De fapt, te gandesti ca acea vorba a fost spusa pe un ton batjocoritor. O traduci ca fiind „o prosteala” sau o dovada de neseriozitate.

Eu iti propun o alta perspectiva. Sa dai in mintea copiilor este ceva chiar necesar, pentru echilibrul tau interior, pentru a descoperi un alt mod de a vedea lumea si, cel mai important, pentru a dezvolta o legatura profunda cu micutul tau. Timpul de calitate in familie inseamna ca ii oferi copilului toata atentia ta. Ca urmare, fiind atent/a la ce face puiul tau, inveti de la el. Invatati impreuna, unul de la celalalt.

Iata cateva dintre lectiile pe care copiii ni le ofera, fara sa isi dea seama:

  • Viitorul tau este compus din momentele din prezent

Cu siguranta, vrei sa fii acolo cand puiul tau iti ofera primul zambet, cand formeaza primele cuvinte, cand se da jos singur din patut pentru prima oara, cand face primii pasi si tot asa, pentru ca fiecare pas in dezvoltarea lor inseamna un prim ceva.

Daca atunci cand vii acasa stai cu nasul in calculator sa iti termini problemele nerezolvate de la birou, in loc sa relationezi cu micutul tau, este posibil sa ratezi un astfel de moment. Iar peste un an, vag iti vei mai aminti ce te ingrijora in seara aceea, dar vei avea foarte clar in memorie primele experiente ale copilului.

Fa-ti un obicei din a nu lasa nicio zi sa treaca fara ca tu sa iti fi tinut copilul in brate. Lasa planurile de viitor pentru momentele in care se preteaza. (Doar nu o sa pui tara la cale dupa cina, la 7-8 seara?!) Si, cel mai important, impartaseste prezentul impreuna cu puiul tau. Acordati-va timp sa fiti impreuna si sa va bucurati de fiecare experienta noua.

  • Minuneaza-te

Daca tot am vorbit despre experiente noi, tin sa iti amintesc ca orice este o experienta noua pentru copilul tau. In consecinta, ii vei putea citi bucuria pe chip la cele mai marunte lucruri: ploaia, nisipul, un fulger. De exemplu, cand m-a dus tata prima oara la circ, m-am uitat in jur la lumini, la spatiu, la culori si am exclamat: „Iti multumesc, tati! Este tot ce mi-am dorit!” Sa mai spun si ca spectacolul nici macar nu incepuse inca?

Noi, adultii, parca nu ne mai minunam la fel de mult. Dar, daca empatizam cu puii nostri si privim lumea prin ochii lor, ne dam seama mai usor de ce se entuziasmeaza atat de mult la fiecare banalitate. Si asa ne „molipsim” si noi de entuziasmul lor. Din nou, totul se reduce la atentia pe care o acordam copiilor.

Incearca sa pastrezi acest entuziasm si in activitatile tale personale. Stii toate acele insemnari pe ziduri, care spun „priveste cerul”? Priveste-l. Mergi in parc si intinde-te pe iarba si minuneaza-te de culori, de natura. Iesi la o cafea cu prietenii si minuneaza-te de locul pe care l-ati ales, observa-i particularitatile. Fa-i baita copilului tau si minuneaza-te de fiecare degetel, fiecare gropita, fiecare fir de par.

  • Sarbatoreste micile realizari

Fericirea copilului de a se fi catarat pe creanga cea mai joasa a unui copac este inexplicabila. Sau cand a completat un puzzle. Sau cand a castigat un joc de societate.

Incearca si tu acest obicei. Transforma orice succes mic, oricat de neinsemnat ar parea, intr-un succes important. Te-ai trezit cu 5 minute inainte sa iti sune alarma? Bravo! Ai reusit sa iti gasesti o ora in programul agitat doar pentru tine? Fantastic! Te-ai tinut o saptamana de mers la sala de sport? Tine-o tot asa! Ai facut ceva ce te speria? E motiv de sarbatoare!

Pentru a avea mai mult timp de calitate in familie, sustine campania 1 Iunie Zi Libera.

Vezi si:

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s