Scapa de stres prin activitati de copii

Poate fi foarte folositor sa „dai in mintea copiilor”, din cand in cand. Iata cateva activitati de copii, ce te vor ajuta sa scapi de stres intr-un mod amuzant.

Factorii de stres ne inconjoara la tot pasul – urgentele de la serviciu, obligatiile de familie, treburile prin gospodarie. De aceea, este important sa stii si cum sa te relaxezi.

Si exista numeroase metode prin care te poti destinde – un dus fierbinte, o muzica relaxanta, putina meditatie etc.

Insa, o alta cale prin care te poti elibera de stres o descoperim chiar la copii. Te-ai uitat vreodata cum se joaca sau cum creeaza micutul tau? Hai sa ne amintim de activitatile pe care le faceam cu totii in copilarie si care acum ar fi foarte utile pentru a ne relaxa si a ne inveseli in acelasi timp!

  • Cartile de colorat

De cand nu ai mai deschis o carte de colorat? Ai putea sa ma intrebi: „De ce sa colorez o schita alb-negru, in loc sa imi fac desenul propriu?”

Ei bine, actiunea de a colora este o tehnica de relaxare, folosita inca din secolul 20. (Unul dintre primii psihologi care a incercat aceasta metoda a fost Carl G. Jüng.) Cand colorezi, ti se activeaza diverse arii ale celor doua emisfere cerebrale. Actiunea implica atat creativitate (imbinarea culorilor), cat si logica (colorarea formelor). Faptul ca te concentrezi sa nu depasesti forma sau sa colorezi cat mai uniform te ajuta sa scapi de stres.

Iar cel mai amuzant este ca exista si carti de colorat, special concepute pentru adulti!

  • Desenele cu degetele

Da, te vei murdari pe maini si pe haine. Si da, cel mai probabil nu va iesi o opera de arta. Insa a picta cu degetele nu este o activitate doar pentru copii, ci reprezinta o cale foarte buna de a-ti exprima creativitatea si de a uita de griji.

Da-ti voie sa te simti din nou ca un copil si, macar pentru cateva clipe, nu te mai gandi la pastrarea curateniei. Pur si simplu, concentreaza-te pe ceea ce creezi.

La fel de bine, poti iesi in parc, la desenat cu creta. Poti lasa pe o alee un mesaj pozitiv, pe care sa il citeasca si alte persoane care mai trec pe acolo.

  • Origami

De la forme foarte simple (precum „solnita” pe care o faceam cand eram mici), pana la cocori sau alte constructii mai complicate, origami va fi mereu o metoda prin care te poti deconecta de la problemele din jur.

La fel ca in cazul coloratului, si aceasta activitate iti antreneaza ambele parti ale creierului. In plus, origami este o forma buna de invatare, bazandu-se pe actiuni repetitive, te va ajuta sa iti lucrezi rabdarea si sa iti concentrezi energia intr-o singura directie.

Totodata, oricare alta activitate ce implica imbinarea creativitatii cu indemanarea (fie ca vorbim de impletirea unei bratari sau o actiune de reciclare creativa) va avea acelasi efect.

  • Jocuri de societate

In ultimii ani, jocurile de societate au devenit din ce in ce mai populare in randul adultilor. Sunt cafenele dedicate special pasionatilor de astfel de jocuri, concursuri si intalniri intre fani.

Gaseste o seara in care sa iti provoci familia la un joc de Catan sau Monopoly si concentreaza-te pe joc, nu pe griji.

  • Jocuri in aer liber

In loc sa te stresezi, sari coarda. In loc sa stai suparat(a), joaca leapsa cu puiul tau. Sunt o multime de jocuri din copilarie, care sa te solicite intr-un mod pozitiv, prin actiuni sportive.

Depunand efort fizic, iti ridici nivelul de endorfine (moleculele fericirii) si asa te simti mai bine. Iar daca alegi o activitate de copii, totul devine mult mai amuzant mult mai repede!

Pentru tine, ce activitate de copii functioneaza in incercarea de a scapa de stres?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s