Disponibilitatea emotionala

In orice cuplu, disponibilitatea emotionala este un factor extrem de important. Ce presupune si cum iti poti da seama daca lipseste?

O relatie de cuplu solida se bazeaza pe incredere, intelegere, empatie si un schimb de sentimente. Cei doi parteneri sunt mai conectati in momentul in care exista disponibilitatea emotionala de ambele parti.

Totusi, adesea ne asteptam ca cealalta persoana din cuplu sa se afle la acelasi nivel, emotional vorbind, cu noi insine. Insa, adesea, nu se intampla asa. De multe ori, intr-o relatie, un partener este mai deschis cu sentimentele sale, asteptand o intelegere profunda, iar celalalt isi pune limite si bariere, neimpartasindu-si sentimentele.

In aceste cazuri, pot aparea conflicte in cuplu. Partenerul disponibil emotional se va simti abandonat, in timp ce persoana care se pazeste se va simti sufocata.

Ce este disponibilitatea emotionala?

Acest aspect se dezvolta din copilarie. Cand suntem copii, afectiunea pe care parintii o manifesta fata de noi ne influenteaza, pe parcursul dezvoltarii, propria deschidere emotionala. Invatam de la parinti cum sa ne impartasim sentimentele si cum sa le exprimam, cum sa le numim si sa le descriem.

Dar nu toata lumea are parte de aceeasi copilarie. Daca partenerul tau a avut parinti care aveau probleme in a-si exprima sentimentele, si lui ii va veni greu sa le comunice pe ale sale sau sa fie empatic fata de ale tale.

Apoi, este important sa realizam ca, in copilarie, disponibilitatea emotionala era unilaterala – adica, parintii ne ofereau afectiune, iar noi o primeam. (Pana sa ajungem la o reciprocitate, era nevoie mai intai sa invatam cum sa primim afectiunea.)

Pe de alta parte, relatia de cuplu se bazeaza foarte mult pe reciprocitate. Daca partenerul nu a invatat sa ofere (sa asculte, dar si sa se deschida emotional), relatia va fi asimetrica si va suferi.

Cum se dezvolta disponibilitatea emotionala

Sunt persoane care nu pot fi sinceri cu sentimentele lor si sunt altele care nu au invatat. Printre cei care nu pot se numara, de multe ori, cei care cauta o viata aventuroasa, cei care sufera de o dependenta, cei care au multe secrete sau cei cu tendinte narcisiste.

Pe de alta parte, chiar daca unul dintre parteneri nu a invatat cum sa isi exprime sentimentele, exista solutii. Pana la urma, faptul ca formati un cuplu inseamna ca aveti incredere unul in celalalt.

Impreuna, puteti incerca urmatorul exercitiu. Pe parcursul unei zile, notati-va fiecare emotiile pe care le simtiti, pe scurt (exemplu: „fericit”, „ingrijorat”, „nelinistit”), si circumstantele in care le-ati simtit. Seara, acasa, treceti impreuna prin toata lista si povestiti-va unul altuia ce s-a intamplat in acele momente.

Tu ai avut vreodata probleme cu o persoana indisponibila emotional?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

surse: emotionalavailability.com; lifeesteem.org; mindbodygreen.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s