Cum crestem empatia copiilor

Exista o vorba: „Nimeni nu se naste filozof”. Tot asa, nici copiii nu sunt intelegatori fata de nevoile si sentimentele altora, daca nu sunt invatati. Afla aici cum sa dezvolti empatia copilasului tau.

Empatia este o componenta esentiala din inteligenta emotionala. Alaturi de compasiune, reprezinta abilitatea de a intelege gandurile celor din jur, de a dezvolta relatii sanatoase si de a-si exprima propriile sentimente.

Cu toate ca cei mici preiau din genele parintilor lor, doar o mica parte din comportamentul lor este determinata de mostenirea genetica. Restul depinde de ceea ce invata de la cei apropiati – mai intai, parintii si familia, iar apoi, prietenii, profesorii si alte cunostinte.

De aceea, empatia este un element care se dobandeste prin invatare. Iar pentru dezvoltarea empatiei copilului tau este necesara o anumita influenta si o doza de antrenament.

Pentru dezvoltarea copilului tau, iata cateva sfaturi adunate de la specialisti, despre cum sa iti ajuti copilul sa fie mai intelegator:

1. Fii un exemplu bun de urmat

Potrivit unui articol de pe site-ul Social Consciousness, unul dintre lucrurile care contribuie la fericire este sa iti imparti micile bucurii si cu cei din jur.

In alte cuvinte, in loc sa iti cumperi lucruri doar pentru a te simti bine pe moment, organizeaza un eveniment de care sa te bucuri cu prietenii sau familia – cumpara bilete la teatru, fa cinste la restaurant, doneaza pentru o actiune caritabila etc.

Cum se aplica acest lucru in cazul copilului tau? Prin puterea exemplului, cel mic va fi incurajat sa actioneze la fel. Va invata de la tine ca generozitatea ii face fericiti pe cei din jur, iar aceasta fericire il implineste pe el.

2. Povesti ce inspira

O alta idee este sugerata in The New York Times – empatia poate fi cladita si prin lectura. Citeste-i copilului tau (sau incurajeaza-l pe el sa citeasca) povesti moralizatoare, cu personaje ce isi exprima sentimentele.

Emotiile si experientele din carti il vor transpune pe copil in mintea personajului. Astfel, va incepe sa inteleaga cum gandesc si alte persoane. Povestile ii ajuta pe cei mici sa vada lumea prin perspectiva altora.

3. Vorbeste despre emotii

Atat sentimentele tale, cat si ale sale sunt universuri de explorat cat mai adanc. Bob Sornson, fondatorul organizatiei The Early Learning Foundation, spune ca, pentru a cultiva empatia in constiinta copiilor, este necesar sa fii atent la emotiile micutului tau.

Vorbiti impreuna despre ce simte si ajuta-l sa isi dea seama ce cuvinte ii descriu cat mai bine sentimentele. Prin etichetarea emotiilor, cel mic va putea sa le recunoasca mai usor si la altii.

Empatia este instrumentul prin care copilul tau isi va forma relatii si prin care va dobandi incredere in ceilalti. De asemenea, il va ajuta sa inteleaga punctul de vedere al celor din jur si va face mai usor diferenta intre sentimentele sale si ale altora – isi va controla mai bine sentimentele.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s