Jurnalul copilului – cat este de secret?

Cat de secret este jurnalul copilului tau? De ce ar prefera sa isi confeseze gandurile pe niste pagini, in loc sa discute cu parintii sai?

In perioada in care invata sa citeasca si sa scrie, copilul tau are nevoie sa isi exerseze aceste noi abilitati. Si, daca la citit rezolvam usor cu basme si povesti scurte, cum il ajutam sa isi dezvolte scrisul? Iata o varianta: jurnalul.

Probabil ca fiecare dintre noi, intr-un moment din copilarie, am scris intr-un jurnal. Cand l-am recitit pe al meu, am izbucnit in ras – aveam o lista cu toti colegii din clasa I, cu motive pentru care ma intelegeam bine cu ei sau nu.

Jurnalul era pentru noi (si este pentru copii, in general) un confident caruia ii puteam spune toate secretele noastre, fara ca nimeni sa ne judece.

De aceea, acest instrument este un exercitiu interesant pentru copilul tau. Nu numai ca isi dezvolta scrisul si este ajutat sa capete o coerenta in povestire, dar obtine si un spatiu in care isi poate exprima sentimentele liber, fara constrangeri.

Insa, intrebarea este: cat de secret este jurnalul copilului tau?

Din punct de vedere psihologic (si pedagogic), cei mici invata sa scrie pe la varsta de 6-8 ani. Tot cam pe atunci, incep sa aiba si secrete.

Motivele pentru care un copil are secrete sunt variate. In primul rand, acest lucru tine de natura umana – fiecare vrea sa isi pastreze o bucatica din identitatea personala pentru sine. In al doilea rand, copiii vor sa se protejeze – in cazul parintilor care, atunci cand sunt suparati pe copiii lor, tipa la ei sau chiar ii lovesc. Asadar, cum este indicat sa procedezi?

Cel mai important lucru de retinut, este ca, in relatia dintre parinte si copil este nevoie de comunicare si incredere reciproca. In alte cuvinte, daca vrei sa afli ceva de la copilul tau, vorbeste cu el si, la randul tau, invata sa fii deschis(a) cu el.

Alt element important este respectul. L-ai invatat pe copilul tau sa isi respecte familia, dar tu ii respecti intimitatea? Pe masura ce cresc, cei mici descopera universul din afara casei, ajung sa socializeze tot mai mult si au nevoie de tot mai multa intimitate. Din nou, este natura umana.

Totusi, jurnalul copilului tau iti poate dezvalui lucruri la care tu nu ajungi prea usor sau la care, pur si simplu, nu ai acces. De aceea, in anumite situatii, acest instrument iti poate fi de mare ajutor. Un exemplu ar fi cazul in care observi ca cel mic a devenit retras atat acasa, cat si la scoala. Daca exista o problema pe care nu vrea sa o discute nici cu parintii, nici cu prietenii sau colegii, poate in jurnal se va afla vreun raspuns.

Atunci cand siguranta primeaza in fata intimitatii, nu mai este vorba despre o incalcare a intimitatii, ci despre un parinte responsabil si ingrijorat pentru copilul sau.

Pe de alta parte, daca nu este vorba despre vreo situatie ingrijoratoare, ci despre propria ta curiozitate, este de preferat sa nu ii deschizi jurnalul. Atunci cand liniile de comunicare dintre tine si copilul tau sunt deschise, va veni singur la tine sa iti povesteasca ce s-a mai intamplat pe la scoala sau cu prietenii sai.

Daca, insa, ii deschizi jurnalul (dintr-un motiv sau altul), evita sa iti confrunti copilul direct. Vorbeste cu el, incearca sa ajungi la subiectul care te ingrijoreaza si incearca sa te ocupi de situatie, fara a-i da de inteles ca i-ai incalcat intimitatea.

De exemplu, daca, citind jurnalul, descoperi ca are probleme la o anumita materie la scoala, ajuta-l cu temele. Sau, daca afli ca are un coleg care se ia de el, invata-l cum sa isi gestioneze cat mai diplomat conflictele.

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s