Cum comunici cu cel mic?

Mai devreme sau mai tarziu, bebelusul pentru care bratele tale erau cel mai bun refugiu se transforma intr-un copil independent. Cum poti mentine comunicarea deschisa intre tine si copilasul tau? Afla cateva sfaturi aici.

Tristeti fara un motiv vizibil, violenta sau teama nejustificata, refuz de a mai merge la gradinita sau la scoala, iata numai cateva din cazurile pe care am vrea sa le depasim cu usurinta, dar de multe ori nu reusim. Cum sa ne apropiem de copiii nostri, cum sa-i intelegem mai bine si cum sa-i ajutam? Intr-un cuvant: cum sa refacem comunicarea cu micutii nostri, cat mai devreme, pentru ca timpul sa nu adanceasca prapastia dintre noi?

O prima sugestie este sa petrecem mult mai mult timp impreuna, jucandu-ne, luand masa la restaurant sau plimbandu-ne in parc cu rolele. Este un fel de a-i spune copilului, pe intelesul lui, ca ii suntem aproape si ca-l iubim, ca ne pasa de tot ceea ce ii umple lui viata.

Fii prieten cu micutul tau, coboara-te la nivelul lui de intelegere, canta si danseaza cu el, discuta despre un film sau despre o carte, vorbeste-i despre planurile familiei si cere-i sfatul in anumite probleme, pentru a-l face sa se simta cu adevarat un membru important si responsabil pentru actiunile lui pe termen lung. In acelasi timp, nu trebuie sa renunti la rolul tau de parinte ocrotitor, pentru a-l face sa se simta protejat si mandru de familia sa.

Iata cateva reguli « de aur » prin care te-ai putea apropia mai mult de copilul tau si l-ai putea face sa-si recapete increderea in tine:

1. Cand copilul greseste, nu te enerva, nu folosi violenta, ci incearca sa-i explici cu calm si bunavointa de ce a gresit si ce urmari poate avea fapta lui. Ajuta-l sa-si indrepte greseala. Un exemplu: « Nu mai rupe florile, pentru ca le doare si pe ele. Tie ti-ar placea sa-ti rupa cineva un degetel? Mai bine hai sa luam putina apa si sa le udam, sau sa afanam putin pamantul la radacina. Cu siguranta floricica se va simti foarte bine si ne va multumi !»

2. Cand copilul pune foarte multe intrebari, nu-l indeparta de la tine sau, mai rau, nu-l certa. Este intr-o perioada in care vrea sa cunoasca cat mai multe despre lume si are nevoie de o persoana de incredere care sa-i dea niste repere. Cateodata, intrebarile sunt incomode. Nu-i spune: « O sa intelegi mai tarziu » daca intreaba « De ce mami poarta rochie si tati nu? ». Mai bine incearca sa-i raspunzi pe intelesul sau, in functie de varsta si inteligenta copilului. O solutie atunci cand nu ai niciun raspuns la indemana este sa-l intrebi chiar pe el ce crede despre asta: « De ce nu poarta si tati rochie? ». Cu siguranta va gasi o explicatie, bineinteles amuzanta.
Daca copilul este mai mare, iar intrebarile sunt mai serioase, mai bine consultati impreuna un dictionar sau o enciclopedie, sau chiar o pagina web. Nu uita: incepand cu varsta scolara, raspunsurile trebuie sa fie mai documentate!

3. Copilul are nevoie de respectul tau. Trateaza-l cu atentie chiar si atunci cand spuneti povesti. Cand ii vorbesti, priveste-l in ochi, stai cat mai aproape de el, raspunde-i cand te striga sau cand te roaga ceva.

Copilul tau este o fiinta independenta, cu personalitate in formare si se poate simti ranit daca, de exmplu, este mintit. Incearca sa-i spui tot timpul adevarul, pe intelesul varstei lui si mai ales, nu-i promite si apoi sa nu te tii de promisiune! Daca va crede ca-l desconsideri, va deveni inchis in sine si, mai tarziu, revoltat. Arata-i dragostea ta si incearca sa-l intelegi ca pe o persoana diferita de tine sau de ceea ce ai crezut tu ca va fi copilul tau.

4. Nu face educatie in criza. Daca micutul nu te-a ascultat si a cazut, lovindu-se, degeaba il certi in acele momente, pentru ca nu te va auzi, fiind patruns de durere. Mai bine alina-i suferinta si verifica intai daca nu s-a accidentat grav, abia dupa ce se linisteste puteti discuta despre greseala lui. Ai grija sa nu-l certi sau sa-l pedepsesti in public, mai ales de fata cu preietenii lui, ca sa nu-i sporesti umilinta si revolta. Arata-i tot timpul dragostea ta, chiar si cand il mustri, asigura-l ca iubesti la fel de mult ca inainte, doar ca te-a indurerat prin comportamentul lui.

O educatie facuta cu dragoste, intelegere si respect va avea efecte pozitive, iar copilul te va simti mereu alaturi de el, bun prieten si ocrotitor, in acelasi timp.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s