Nu se joaca impreuna cu alti copii

Daca micutul tau nu pare sa socializeze cu alti copii, ar trebui sa iti faci griji? Ce poti face atunci cand copilul tau nu se joaca impreuna cu altii.

Bebelusii sunt preocupati doar de ei. Vor mancare exact cand li se face foame, vor sa doarma exact cand li se face somn, vor sa se joace si trebuie sa le fie indeplinita imediat dorinta. In prima perioada de viata, primul ‘’factor de socializare’’ este mama, iar mama trebuie sa isi asume acest rol.

In prima etapa a socializarii asadar conteaza doar familia. Adevarata socializare cu alte persoane in afara de cele din familie se intampla abia dupa varsta de 3 ani.

Multi parinti apeleaza ingrijorati la psiholog atunci cand copilasul pare ca nu vrea compania altor copii.

E un motiv real de ingrijorare?

Psihologii cred ca a socializa nu inseamna neaparat joaca alaturi de alti copii, mai ales la cele mai mici varste.

Pana la 3 ani, cei mai multi dintre copilasi prefera compania adultilor pentru ca acestia le ofera protectie. Ii investesc si cu cea mai mare importanta. Ceilalti copii nu ii vor pune niciodata pe primul loc.

Din aceste doua motive principale, unii copii de pana la 3 anisori nu isi doresc neaparat compania altor copii.

Dar copilasul si-a inceput de mult socializarea. Socializeaza din momentul in care ii raspunzi la gangureli, din momentul in care te urmareste cu privirea la doar cateva luni de viata!

Acestea sunt acte de socializare, nevoie primordiala a creierului uman.

Daca iti doresti ca micutul tau sa aiba capacitati sociale bine dezvoltate, din perioada de sugar faciliteaza-i copilului accesul la locuri unde vin si alti bebelusi impreuna cu parintii lor.

Ulterior, educatia timpurie este extrem de importanta si acesta se face de la cresa si apoi la gradinita.

Asadar, este important sa fie inconjurat de copii ca sa aiba o imagine reala despre sine.

Daca micutul are mari probleme de relationare, vizita la psiholog este necesara, macar pentru o evaluare. Iar inainte de aceasta vizita, nu il minti ca mergeti la un prieten. Copilul are nevoie sa stie adevarul – merge la o persoana care poate sa-l ajute, care ii spune o poveste despre ce simte si despre cum se simte.

Autor articol: Centrul Kinetobebe – Calea Mosilor, nr. 158

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s