Cum gestionam emotiile copiilor? Afla ce solutii propune Urania Cremene

Am aflat de la Urania Cremene cum sa gestionam emotiile copiilor si cum sa actionam in diverse situatii cu „incarcatura emotionala”, in asa fel incat sa-i invatam sa-si accepte starile, sa le inteleaga si sa gaseasca solutii pentru a le face fata.

E onest sa recunoastem de la bun inceput ca si noua, adultilor, ne este uneori dificil sa ne gestionam emotiile. Copiilor le este si mai greu sa faca fata emotiilor puternice, precum frica sau furia, deoarece cortexul lor prefrontal (responsabil cu luarea deciziilor) este inca slab dezvoltat.

Pentru a-l familiariza pe copil cu limbajul emotiilor, Urania Cremene ne indeamna sa ii recunoastem sentimentele si emotiile atunci cand se confrunta cu ele si sa-l asiguram ca e normal sa le simta (indiferent daca sunt placute sau neplacute). Nu in ultimul rand, e nevoie sa-i aratam multa empatie atunci cand se confrunta cu emotii puternice, punand in cuvinte ceea ce el simte.

Iti prezentam mai jos solutiile oferite de Urania la situatiile mentionate de parinti in cadrul emisiunii (sunand la *ITSY sau trimitand mesaje pe pagina de Facebook Itsy Bitsy).

Ce faci atunci cand copilul reactioneaza impulsiv, din cauza perfectionismului? 
 • Concentreaza-te pe procesele de invatare atunci cand copilul face ceva nou, si nu doar pe rezultat – daca doar laudam ceea ce ii iese bine, atunci copilul va avea asteptarea ca totul sa-i iasa bine (si prin urmare nu se va bucura si de „esecuri”);
 • Arata-i copilului ca fiecare greseala este o oportunitate de invatare;
 • Copilul are nevoie de alinare atunci cand este frustrat – „frustrarea este normala, ne ajuta sa fim mai buni”, ne spune Urania;
 • Evita comparatiile cu alti copii.

Urmareste in podcastul de mai jos raspunsul complet al Uraniei legat de acest subiect:

Ce faci cand copilul refuza sa faca ce il rogi si incepe sa planga?

Iata cateva idei de care sa tii cont:

 • Atunci cand copilul isi manifesta frustrarea, furia sau refuzul prin plansete/tipete, e important sa afli ce anume cauta copilul prin acest comportament;
 • Abordeaza situatia cu empatie – pune in cuvinte ceea ce observi ca simte copilul;
 • Ai mai multe sanse sa obtii cooperarea copilului daca ii satisfaci nevoia de autonomie, oferindu-i alternative din care sa aleaga.

Urmareste mai jos raspunsul complet al Uraniei pe acest subiect:

Cum gestionezi gelozia copilului atunci cand vine pe lume un nou frate sau sora?

Cateva idei de care sa tii cont:

 • Accepta ca gelozia este fireasca si face parte din arsenalul de supravietuire si de lupta pentru resurse – in cazul copilului gelos, resursa pe care o doreste este atentia parintelui, adica timp dedicat doar lui.
 • Petrece cat mai mult timp individual cu copilul mai mare;
 • Asculta-l, empatizeaza cu ceea ce simte si pune in cuvinte ceea ce observi ca simte.

Urmareste raspunsul complet al Uraniei privind gestionarea geloziei intre frati:

Cum putem ajuta copilul sa-si controleze furia? 

Idei si directii de actiune de care sa tii cont:

 • La copii, cortexul prefrontal (responsabil de anticipare si planificare) este in plina dezvoltare, iar capacitatea lor de a lua decizii se dezvolta in timp.
 • Nu e suficient sa-i spui copilului sa nu mai loveasca sau sa nu mai vorbeasca urat – trebuie sa-i oferi alternative constructive prin care sa-si exprime emotiile puternice;
 • Tine cont de tendintele pe care le manifesta copilul atunci cand simte diverse emotii puternice si directioneaza-i comportamentul distructiv catre alte comportamente constructive.
 • Lasa-l pe copil sa te vada furios, dar arata-i cum iti gestionezi furia in mod constructiv – in felul acesta poate invata de la tine ce sa faca atunci cand se infurie.

Raspunsul complet al Uraniei legat de controlarea furiei, mai jos:

Cum gestionam fricile copiilor?  (frica de caini, frica de apa, etc.)  

Idei de care sa tii cont:

 • Exista frici cu care ne nastem (frici atavice, precum frica de intuneric), frici dobandite (in urma unor intamplari reale) si frici imaginate (induse de anumite persoane sau chiar de copil);
 • Nu forta copilul sa-si infrunte fricile si nu i le nega.
 • Daca e o frica dobandita precum frica de caini – acomodeaza-l treptat pe copil cu „sursa” fricii;
 • Expune-l in moduri creative si jucause la diverse contexte in care sa-si infrunte teama treptat.
Urmareste, in podcastul de mai jos, ce solutii propune Urania Cremene pentru a gestiona diversele frici ale copiilor:

S-ar putea sa te intereseze si alte subiecte abordate in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”:
Cum obtinem cooperarea copilului 
Cum cresti un copil responsabil? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s