Urania Cremene: Fricile copiilor si moduri de a-i ajuta sa le depaseasca

Odata devenit parinte ajungi sa traiesti emotii pe care nici nu-ti imaginai ca le poti simti atat de intens. Bucuria, fericirea si incantarea sunt la cote maxime atunci cand iti privesti bebelusul. La fel de intens ajungi sa simti si frica, nesigurantaingrijorare si anxietate odata devenit parinte. Mai mult, descoperi frici si nesigurante pe care nu stiai ca le ai.

Invitata in emisiunea Suna bine cu Ruxandra Rusan, Urania Cremene a vorbit despre fricile copiilor mici, despre cum o parte din ele pot fi mostenite sau preluate de la noi, parintii, dar si despre cum ii putem ajuta sa le depaseasca. 

Bebelusii si copiii mici preiau foarte usor starile parintilor, in special pe cele ale mamei, de aceea e important sa fim constinti, ca parinti, de emotiile pe care le simtim, e de parere Urania Cremene.

Orice fel de stare avem o transmitem copilului, fara cuvinte. De aceea, sinceritatea fata de starile noastre este extrem de importanta.

Multi parinti se intreaba cum si de unde au dobandit copiii lor anumite frici, cum ar fi cea de intuneric, de apa, de paienjeni sau de inaltime.

[Redescopera Povestile de seara de la Itsy Bitsy FM, fara spaime sau balauri]

Uneori poate fi vorba de frici atavice – au legatura cu trecutul nostru ca specie, au avut rolul lor in supravietuirea speciei si ne nastem cu ele.  Alteori, frica poate avea legatura cu un anumit moment in care cel mic a simtit o neplacere fizica.

Afla, din podcastul de mai jos cu Urania Cremene, cum pot aparea fricile in viata copiilor nostri: 

Fricile copiilor si epigenetica 

Fiecare copil se naste cu frici. Cu toate acestea, unii copii sunt mai tematori, pe cand altii pare ca nu se tem de nimic. O posibila explicatie ne ofera epigenetica (o ramura a geneticii).

Asculta, in discutia de mai jos dintre Ruxandra si Urania Cremene, cum se pot transmite fricile din generatie in generatie, prin intermediul ADN-ului:

Cum poti creste un copil care sa fie fricos atat cat e nevoie?

Exista frici care au sens si frici care nu au sens, am aflat de la Urania. Anumite frici – si o anumita doza de frica – ne ajuta sa supravietuim si sa ne ‘cataram’ pe scara sociala, dar tot fricile ne pot impiedica sa evoluam, daca nu le constientizam.

Descopera, in podcastul de mai jos cu Urania Cremene, ce le putem spune copiilor pentru a-i ghida si a-i ajuta sa infrunte, curajosi, orice situatie din viata lor:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s