Culorile din fructele de toamna

Anotimpul imbelsugat a inceput si este vremea sa vedem ce bunatati gasim prin piata si cum ne ajuta ele. Asadar, care sunt fructele de toamna dupa care sa ne uitam prin piata si ce inseamna culorile lor?

Bucura-te din plin de acest sezon, pentru ca este o ocazie excelenta de a-ti intari imunitatea, cu multe vitamine si alte substante nutritive, gasite in produse naturale si proaspete, anume fructele de toamna!

Rosu

Merele – Au o multime de proprietati: revigoreaza pielea (incetinesc procesul de imbatranire), ajuta digestia, contin o cantitate mare de antioxidanti si ne feresc de bolile cronice. Merele Ionatane au un continut bogat de vitamina C, iar cele denumite „Rosu Delicios” contin licopen (regasit in fructele si legumele rosii), un antioxidant ce combate problemele de inima.

De asemenea, mai sunt si merele galbene, ce contin carotenoizi, care echilibreaza colesterolul si previn bolile cardiovasculare.

Rosiile – Da, rosiile sunt fructe si au niste proprietati extraordinare! Pe langa licopen, ele ne aduc vitamina A, care ajuta vederea.

Galben / Portocaliu

Perele – Dulci, zemoase si aromate, perele sunt bogate in fibre, ajutand astfel la indigestie. Contin foarte putine calorii, iar componenta lor este cam 80% apa, asa ca sunt indicate in cazul unei diete. Si, datorita glucidelor din componenta, perele sunt foarte benefice pentru stimularea creierului.

Gutuile – Printre fructele de toamna se mai numara si gutuile. Mai putin laudate, dar pline de nutrienti, ele ajuta ficatul si digestia si combat bolile respiratorii. Pentru gravidute, pentru a scapa de greata de dimineata, este indicat sa manance o jumatate de gutuie pe stomacul gol.

Dovleacul – Contine betacaroten in pulpa, ce apara ochii de efectele nocive ale soarelui si reduce riscul cresterii glicemiei. De asemenea, dovleacul este considerat un bun laxativ.

Castaniu

Nuci si aluneNucile, alunele, migdalele, consumate crude, sunt extrem de necesare organismului. In primul rand, au un continut bogat de proteine, fiind indicate intr-un regim vegetarian. Arahidele aduc un surplus de energie organismului, in timp ce alunele incetinesc procesul de imbatranire. Migdalele ne aduc un aport mare de calciu, intarind dintii si oasele, iar nucile au un efect foarte bun asupra capacitatii de concentrare.

Iti sugerez sa le combini intr-o salata si, atunci cand iti este pofta sa rontai ceva, in loc de junk food, alege nuci sau alune crude.

Violet

Prunele – Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale prunelor este efectul laxativ. Sunt foarte bune pentru o cura de detoxifiere, insa nu sunt deloc indicate diabeticilor. Pe de alta parte, prunele sunt indicate celor care sufera de anemie, stimuleaza imunitatea si memoria.

Strugurii – Aceste fructe au un efect tonic asupra organismului, mentin sanatatea inimii si vindeca migrenele. In plus, strugurii contin o sumedenie de antioxidanti, ce te feresc de mai multe boli, printre care si diferite tipuri de cancer.

Smochinele – Smochinele contin potasiu, ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, fiind si o sursa bogata de calciu, intaresc oasele si previn boli precum osteoporoza.

Fie ca vrei sa le mananci crude sau in placinte, fie ca vrei sa faci compoturi sau dulceturi, fructele de toamna sunt o cale perfecta de a te feri de bolile acestui sezon, de a obtine energia suplimentara de care ai nevoie si de a-ti sustine intreg corpul.

Care sunt fructele de toamna ce iti plac cel mai mult? Cum iti place sa le mananci: crude sau ai o reteta speciala? Spune-ne in rubrica de comentarii!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Web Itsy Bitsy

sursa foto: Elena Larion


1 gând despre “Culorile din fructele de toamna”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s