UNO – Un joc de Macao ceva mai colorat

Printre primele jocuri de carti pe care le-am invatat, copii fiind, a fost Macao. Ei bine, daca ti-a placut si iti place in continuare Macao, cu siguranta iti va placea si UNO, o varianta mult mai colorata si haioasa a jocului clasic. Iata cum arata si cum se joaca!

Cum se joaca UNO

Pentru UNO, este nevoie de minimum 2 participanti (si se joaca in maximum 10), cu varsta peste 7 ani. Scopul jocului este de a obtine 500 de puncte si de a scapa de toate cartile din mana (sau de a avea cat mai putine carti cand se termina o tura).

Ce carti gasesti in pachet?

Cele 108 cartonase din pachet sunt impartite astfel:

  • 19 albastre, numerotate de la 0 la 9;
  • 19 rosii, numerotate de la 0 la 9;
  • 19 galbene, numerotate de la 0 la 9;
  • 19 verzi, numerotate de la 0 la 9;
  • 8 cartonase „Ia doua carti” – 2 pentru fiecare culoare;
  • 8 cartonase „Schimba directia” – 2 pentru fiecare culoare;
  • 8 cartonase „Stai o tura” – 2 pentru fiecare culoare;
  • 4 cartonase negre, pentru schimbat culoarea;
  • 4 cartonase negre „+4”, pentru schimbat culoarea si pentru a trage 4 carti.

unoCum se joaca?

La inceput, fiecare jucator primeste sapte carti, iar restul pachetului ramane cu fata in jos, doar prima carte fiind intoarsa pentru a incepe jocul.

In mod normal, primul jucator este cel din stanga celui care a impartit cartile, dar poate fi si cel mai tanar, iar jocul merge (cel putin la inceput) in directia acelor de ceasornic.

Primul jucator trebuie sa dea jos o carte potrivita cu numarul sau culoarea cartii aflate cu fata in sus. De exemplu, daca jos se afla un 9 verde, jucatorul trebuie sa dea ori un 9 de orice culoare, ori o alta carte verde. (Cartile negre pot fi puse peste orice, pentru a schimba culoarea.)

Daca un jucator nu are ce sa dea, trage o carte din pachet. Tot in tura sa, daca a nimerit o carte care se potriveste cu ce este jos, o poate da pe loc, fara sa astepte randul urmator.

Cand ramai cu o singura carte in mana, trebuie sa spui UNO imediat, altfel, daca esti prins de vreunul din ceilalti jucatori, trebuie sa tragi doua carti de jos.

Primul care ramane fara carti castiga tura si primeste puncte in functie de cartile celorlalti jucatori. Tot jocul se termina in momentul in care cineva a strans 500 de puncte.

Cum aduni puncte?

Cartile numerotate au punctajul pe care il arata; adica, 1 are un punct, 5 are cinci puncte si tot asa. Cartile speciale se noteaza cu 20 de puncte, iar cele negre cu 50.

Cum spuneam, jocul seamana foarte mult cu Macao, dar are o miza mai mare (strangerea de puncte) si poate fi mult mai interactiv pentru toata familia! Tie cum ti se pare? Ai mai jucat UNO pana acum? Spune-ne ce crezi, in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s