Exercitii practice, pentru gandirea critica a copiilor

Exercitii practice pentru gandirea critica a copiilor

Vrem sa crestem copii autonomi, care sa isi faureasca singuri drumul in viata, fara a se lasa influentati de multime. Insa, pentru a ajunge pana aici, este nevoie sa le dezvoltam gandirea critica. La Meditatii pentru parinti, iti oferim o serie de exercitii creative si usor de facut acasa sau la scoala, care ii vor ajuta pe cei mici sa isi dezvolte aceasta calitate.

„Pierdem gandirea critica in sistemul de invatamant care este prea uniformizant si necreativ”, explica Oana Moraru, experta in educatie.

Pentru a umple acest gol, ea ne propune diverse exercitii impartite pe etape de varsta, care sa le dezvolte celor mici gandirea critica. Fie ca esti parinte, educator sau invatator, sunt activitati care cu siguranta iti vor fi utile in educarea copiilor.

Exercitii pentru intervalul 0-6 ani:
  • sa gaseasca o posibila relatie intre o piatra de pe fundul marii si aripa unui fluture, din varful unui copac;
  • sa spuna in ce masura sunt conectate diferite lucruri din natura;
  • sa inteleaga cum sunt conectate componentele unui sistem – de exemplu, in natura sau in corpul uman.
Exercitii pentru copiii in clasele primare:
  • sa invete ca realitatea difera de la un punct de vedere la altul – de exemplu, foloseste ca explicatie acele tablouri cu iluzii optice, cand poti vedea doua lucruri diferite, daca privesti din perspective diferite;
  • sa dea exemple de situatii unde acelasi lucru poate sa reprezinte simultan doua alte lucruri contradictorii – de exemplu, in interactiunile lor.
Exercitii pentru gandirea critica in adolescenta:
  • sa discute pe baza unui spectru de la negru la alb, cu toate nuantele de gri din mijloc – sa spuna cum se traduce acel spectru in viata de zi cu zi;
  • sa inteleaga ca nu trebuie sa se ia mereu dupa multime si sa invete cum sa isi sustina propriile puncte de vedere.

Mai multe exemple de exercitii pentru gandirea greativa poti descoperi de la Oana Moraru, acum, la Meditatii pentru parinti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s