Cum faci un borcan de calmare

Fiecare din noi se confrunta, din cand in cand, cu emotii puternice. Pentru copii, emotiile sunt cu atat mai puternice cu cat ei sunt in plin proces de cunoastere si recunoastere a propriilor trairi. Nu este insa niciodata prea devreme sa-i vorbesti copilului despre emotii si sa-l ajuti sa le gestioneze.

Borcanul de calmare este un instrument foarte simpatic pe care cel mic (si nu numai el) il poate folosi atunci cand trece printr-un moment de furie sau de iritabilitate sau pur si simplu simte nevoia sa se concentreze asupra a ceea ce simte.

In plus, un astfel de borcan este foarte usor de realizat, iar activitatea iti da o ocazie excelenta de a petrece timp impreuna cu copilul, vorbindu-i despre emotii si despre cum se simte fiecare.

Pentru inceput, pregateste materialele:

  • Un borcan (nu foarte mare) sau o sticla de plastic de 0,5 litri
  • Lipici lichid
  • Sclipici
  • Optional – colorant alimentar

Odata ce ai strans toate materialele, borcanul va fi gata in cateva minute. Umple-l cu apa si adauga jumatate sau chiar un tub intreg de lipici lichid. Cu cat pui mai mult lipici, cu atat solutia va fi mai vascoasa, ceea ce va face borcanul mai eficient, prelungind timpul de calmare.

Agita bine borcanul, ca sa omogenizezi solutia. Adauga apoi sclipici din abundenta si, daca vrei, putin colorant alimentar. Te poti juca facand combinatii de sclipici de culori diferite, dar iti recomand sa te rezumi la cel mult trei culori, altfel risti sa obtii o culoare maronie. Poti adauga in borcan si stelute sau bilute colorate.

Borcanul este gata!

borcan-sclipici

Agita bine borcanul si spune-i copilului ca, atunci cand se infurie, mintea i se tulbura asemenea solutiei din borcan si nu mai poate gandi limpede. Pentru a-si limpezi gandurile e de ajuns sa respire adanc si sa priveasca in liniste borcanul, observand cu atentie cum solutia se limpezeste incet, incet, odata ce lipiciul se aseaza pe fundul borcanului. La fel i se aseaza si lui gandurile atunci cand se opreste si respira adanc, iar starea i se calmeaza.

Daca va place cum functioneaza borcanul de calmare puteti face si o varianta de buzunar a lui, dintr-un borcan mai mic pe care copilul sa-l poarte peste tot.

Noi am observat ca borcanul de calmare functioneaza foarte bine si la parinti, asa ca il poti folosi cu incredere atunci cand simti ca te enervezi.

Iti recomandam si cateva jocuri de relaxare: 

Joc de relaxare: steaua cazatoare

Joc de relaxare: balansoarul

Joc de relaxare: primavara


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s