Cum dezvolti inteligenta emotionala a copilului. Sfaturi de la Mihai Ganj

Dezvoltarea inteligentei emotionale joaca un rol important in formarea unui viitor adult de succes. Un copil cu o inteligenta emotionala ridicata, are incredere in el si se poate adapta la schimbari, isi poate stapani anxietatea, poate relationa bine cu cei din jur si este mult mai capabil sa se automotiveze.

O buna inteligenta emotionala il ajuta pe copil sa reactioneze adecvat la emotiile celorlalti: sa nu raspunda la violenta tot cu violenta sau sa nu se lase influentat de grupul de colegi sau prieteni pentru a face anumite lucruri din teama de a nu fi respins sau de a nu pica victima bullying-ului.

Despre inteligenta emotionala a copiilor a discutat si Ruxandra Rusan, in emisiunea pe care o modereaza in fiecare luni, de la 15:00 la 16:00, cu Mihai Ganj, consilier educational si fondatorul English Kids Academy .

Ruxandra Rusan, realizatoarea emisiunii "Educatie fara Bla Bla" si Mihai Ganj
Ruxandra Rusan – realizatoarea emisiunii „Educatie fara Bla Bla” si Mihai Ganj

Ce sunt emotiile si putem face pentru a le dezvolta copiilor nostri inteligenta emotionala? Hai sa aflam!

Ce sunt emotiile?

Ca sa putem dezvolta inteligenta emotionala a copiilor nostri, in primul rand, este important ca noi parintii sa cunoastem cateva aspecte esentiale legate de emotii si despre felul in care emotiile ne ajuta sa supravietuim si sa ne adaptam.

De cele mai multe ori, clasificam emotiile in functie de starile pe care le simtim in corp, adica placute sau neplacute. Este important, insa, sa mentionam ca nu exista emotii bune sau rele si este nevoie sa le acceptam ca atare.

„Cercetatorii au definit emotiile drept reactii, cu mai multe fatete, care apar la o persoana, in raport cu o schimbare reala sau imaginara. Inteligenta emotionala, definita de Howard Gardner, este un set de abilitati care ajuta persoana sa rezolve o problema, sa faca fata si sa se adapteze unei schimbari”, explica Mihai Ganj.

Emotiile ne mobilizeaza sa actionam, sa ne punem in miscare si sa supravietuim. Cum? Sa luam drept exemplu teama, care ne face sa ne aparam, sa fugim sau sa facem orice alta actiune prin care sa evitam un anumit pericol pentru a supravietui.

Apoi, emotiile ne ajuta sa luam anumite decizii: de la ce haine purtam si felul in care ne aranjam, pana la felul in care ne comportam cu cei din jur, si ne ajuta sa ii intelegem pe ceilalti. Totodata, atunci cand ne exprimam emotiile, ii ajutam pe cei de langa noi sa isi adapteze comportamentul astfel incat sa raspunda adecvat nevoilor noastre.

Ce este inteligenta emotionala si cum arata un copil inteligent emotional

Inteligenta emotionala este considerata de foarte multi specialisti chiar mai importanta decat inteligenta cognitiva, intrucat joaca un rol esential in dobandirea fericirii si succesului in viata. Cum asa? Cand discutam despre inteligenta emotionala, vorbim de fapt despre gestionarea propriilor emotii si legarea relatiilor interumane.

O persoana cu un IQ ridicat va trece fara probleme examenele scrise, un interviu de angajare, o prima intalnire, insa, daca aceasta nu are abilitati sociale dezvoltate, nu va putea inchega parteneriate atat in plan personal, cat si profesional.

Un copil inteligent din punct de vedere emotional:

  • este constient de emotiile sale si vorbeste liber despre ele;
  • are capacitatea de a recunoaste propriile emotii si de a le identifica pe cele ale persoanelor din jur;
  • reuseste sa isi controleze emotiile negative (de exemplu, nu reactioneaza violent atunci cand e furios);
  • este sociabil si comunica usor despre ceea ce il intereseaza sau il preocupa;
    este sigur pe el in majorittea situatiilor;
  • cand simte ca nu se descurca, nu se teme sa ceara ajutor;
  • cand lucrurile nu merg asa cum si-ar dori, are un comportament rezonabil;
  • se adapteaza usor la situatii si persoane noi;
  • are sistemul motivational bine dezvoltat (nu face o activitate doar pentru ca asa i-ai cerut tu, ci pentru ca a inteles ca activitatea respectiva ii este utila si ii ofera beneficii).

Citeste si: Inteligenta emotionala: Cum raspund copiii la propriile emotii?

Mihai Ganj: Parintii joaca un rol crucial in dezvoltarea emotionala a copilului!

Parintii joaca un rol crucial in viata emotionala si psihologica a copilului. Relatia parinte-copil si felul in care evoluleaza aceasta relatie, influenteaza semnificativ modul in care copilul creste si se dezvolta la maturitate.

„Copiii se dezvolta intr-un context de familie. Fiinta umana depinde, intr-o masura covarsitoare de relatiile cu ceilalti, in prima faza, cu mama si cu tata. Fiinta umana este afectata total daca este privata de aceasta relatia semnificativa si de toata iubirea care inconjoara aceasta relatie orietanta spre cresterea copilului. Sunt copii a caror sanatate mintala este afectata definitiv daca le lipsesc, in primii 2-3 ani de viata, aceasta componenta emotionala afectiva.

Orice fiinta are aceasta nevoie fundamentala de prezenta parintilor, nu numai fizica, ci si emotionala, pentru a-i hrani pe plan afectiv. Relatia parinte-copil este o componenta esentiala in formarea ca fiinta, in dezvoltarea unor structuri neuronale care pot sa il ajute pe copil sa relationeze cu ceilalti, sa se descurce in viata si apoi, la un moment dat, sa aiba grija de propriile nevoi.

Modul in care noi parintii interactionam cu copiii in aceasta perioada timpurie, le confera un soi de tipar la care acestia se vor raporta toata viata in relatiile pe care le au cu ceilalti oameni”, explica Mihai Ganj.

Exercitii prin care poti dezvolta inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala poate fi dezvoltata la orice varsta, spune Mihai Ganj. S-a demonstrat faptul ca creierul uman are capacitatea de forma conexiuni noi, neuroni noi, de aici rezultand automat ca inteligenta poate fi cultivata, dezvoltata si crescuta la un nou nivel, prin exercitiu.

Citeste si: Invata sa-i cresti copilului nivelul de inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala nu inseamna doar sentimente si nu se refera doar la intensitatea emotiilor, ci este un set complex de abilitati care tin atat de relatia cu sinele, cat si de relatia cu ceilalti.

Ce spune Mihai Ganj:

Este tehnologia un impediment in dezvoltarea inteligentei emotionale a unui copil?

Am profitat de ocazie, dar si de curiozitatea unui ascultator Itsy Bitsy, si l-am intrebat pe Mihai daca tehnologia, expunerea copiilor la gadget-uri, reprezinta o amenintare cand vine vorba de dezvoltarea inteligentei emotionale.

„Da, este un impediment, mai ales cu cat timpul petrecut pe tehnologie creste. Cu cat copilul petrece mai mult timp jucandu-se pe tableta sau dand „scroll” pe retelele de socializare, cu atat este mai reactiv, mai impulsiv.”, explica Mihai Ganj.

El mai mai mentioneaza ca jocurile si social media stimuleaza in corp producerea de dopamina.

„Atunci cand apare intreruperea contactului cu aceasta placere provocata de jocul respectiv, apar emotiile opuse: suparare si frustrare ca sunt intrerupt din activitatea mea, furie ca trebuie sa ma opresc si sa fac altceva”, mentioneaza consilierul educational.

Mai mult decat atat, depdendenta de ecrane si gadget-uri, creste gradul de impusivitate si compulsivitate, adica tendinta copilului de a reveni mereu si mereu la ceea ce ii produce aceasta dependenta – tehnologia, jocul sau noutatile care apar in social media.

„Atat jocurile cat si noutatile pe care retelele de socializare le aduc frecvent, produc in creier un scurt moment de dopamina, fericire. O parte din creierul nostru se hraneste cu noutati. Problema este ca acest creier nu are un mecanism de oprire si nu poate masura timpul – asa si faptul ca copiii nu isi dau seama cat timp petrec pe calculator sau telefon”, explica Mihai Ganj.

Cat timp ar trebui sa petreaca un copil in fata ecranelor?

Intre 0 si 3 ani Academia Americana de Pediatrie descurajeaza contactul copilului cu orice tehnoogie moderna: tableta, televizor sau smartphone;

Intre 3 si 6 ani, timpul maxim alocat tehnologiei nu ar trebui sa depaseasca 30 de minute pe zi. Bineinteles, aici vorbim de expunerea la un continut controlat de parinte, adaptat varstei;

Intre 6 si 9 ani, timpul maxim este de 60 minute.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum poti dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau, asculta intregul podcast AICI.

Emisiunea „Educatie fara Bla Bla” poate fi urmarita in fiecare luni, de la 15:00 la 16:00, atat la radio cat si LIVE pe pagina de Facebook Itsy Bitsy FM. Emisiunea se adreseaza parintilor de copii cu varste intre 0 si 7 ani si aduce sfaturi utile si raspunsuri la cele mai mari curiozitati legate de educatia si dezvoltarea copilului.

Vezi toate podcasturile emisiunii AICI.

Autor articol: Bianca Geica, redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s