Ajutor! Copilului meu nu-i place să citească

Mulți părinți se plâng că celor mici nu le place să citească. De la „urăsc să citesc” spus pe un ton apăsat până la fuga constantă de ora de citit sau cartea aceea care stă lângă patul copilului deja de 3 săptămâni cu semnul de carte nemișcat, la pagina 5.

Ei bine, întâi de toate, vreau să știi că nu ești singur. Multe familii trec prin această provocare și, desi nu toți copiii vor ajunge să iubească cititul, există câteva soluții. Și dacă tot a venit vacanța mare, ai timp berechet să le încerci și să ai răbdare ca rezultatele să apară (nu peste noapte, ok?)

  • Găsește problema și va apărea și soluția

Aș vrea să spunem că noi nu credem că există vreun copil pe lumea aceasta care să urască cititul, ci doar pare așa, iar aici vom explora ce se poate ascunde în spatele refuzului de a citi – plus câteva soluții recomandate.

  • Nu a fost expus la cărți și citit cu voce tare prea mult

Experții în literație spun că baza iubirii de lectură timpurii constă în o casă plină de cărți, cititul cu voce tare de la cele mai fragede vârste (da, da, poți începe de la naștere sau sub 1 an) și crearea unei rutine consistente a lecturii în minim 5 zile din 7 plus crearea unei asocieri pozitive a cititului cu plăcerea și conectarea.

Soluția e clară: dacă al tău copil e încă micuț și vrei să iubească lectura, citește-i, citește-i, citește-i! În fiecare zi, am spune noi, oricând, orice, oricum! Dacă nu are încă o bibliotecă a lui sau măcar un raft, neapărat construiește unul. Nu te aștepta să cumperi o carte o dată și el să se repeadă s-o citească și să primească alta când o termină.

Nu uita: o casă plină de cărți (da, uneori pe jos, pe pat sau sub pat, prin baie și prin orice loc de relaxare) e semn bun și îl va ajuta să iubească lectura.

  • Te-ai oprit din cititul cu voce tare prea devreme

Te-ai gândit că odată ce știe să buchisească singur, prin clasa I sau chiar mai devreme, e gata cu cititul împreună că se lenevește și nu mai citește? Auzim asta des de la părinți, însă fix acum au nevoie de mai mult sprijin și continuarea obținerii conectării și bucuriei de a i se citi.

Știi că sub refuzul de a citi se ascunde adesea anxietatea lui că nu citește destul de bine? Sau neîncrederea în propriile abilități de citire? Sau dificultăți de a citi?
Ei bine, tot ce trebuie să faci este să-i citești în continuare, iar cercetările Scholastic au arătat că un copil de 6-11 ani este mult mai probabil să practice cititul în mod regulat și frecvent, dacă i se citește în continuare.

Bonus: află acel ceva din spatele refuzului de a citi și lucrează pe asta (dacă e lipsa de încredere, încurajează fiecare progres și abține-te să-l critici sau corectezi; dacă e vorba despre o dificultate, cere sfatul unui specialist).

  • Vede cititul ca pe o obligație, o sarcină

În momentul când spui cuiva că trebuie să facă un anumit lucru – cum e cititul aici – reacția cea mai probabilă este de rezistență. Orice ființă umană – și la copii am văzut asta din nou și din nou – vrea să aleagă să facă acel lucru, orice vine cu obligație, cu impunere sau presiune, are șanse mari să nu fie acceptat. Așa că aici te îndemn să reziști rolului de pisălog și la atitudinea cititul e o treabă de făcut. Și dacă e de făcut, atunci recurgem la recompense (dacă citești 20 de minute, ai dreptul la 20 de minute de PS/jocuri etc) sau la deprivări (azi n-ai citit, deci nu primești desert sau ieșire în oraș).

Soluția: Mai degrabă, ceea ce funcționează este ademenirea, să facem puțină curte lecturii și cititului, să vorbim entuziast despre cărți, despre o librărie pe care am descoperit-o în drum spre casă, despre o bibliotecă unde au și ateliere de lectură, despre posibilititatea de a-și alege propriile aventuri.

  • Nu a găsit cărțile potrivite

J.K. Rowling, autoarea celebrei și mult iubitei serii de cărți „Harry Potter” afirma că dacă nu-ți place să citești înseamnă că nu ai găsit cartea potrivită.
Aici avem nenumărate soluții și chiar o listă cu cărți alese pe sprânceană fix pentru copiii care (aparent) urăsc să citească. Lista se găsește la finalul articolului, mai ai răbdare cu noi.

Lasă-l să aleagă în funcție de preferințe, de nivelul lecturii, de ce e cool în grupul de prieteni.

Dacă are o listă recomandată de la școală, răsfoiți împreună cărțile – dacă le aveți – sau mergeți la librărie/bibliotecă pentru a le răsfoi și a se decide, ce ar vrea să citească, cât poate, ce ritm dorește să adopte.

Dacă sunt lecturi mai grele sau care nu-l atrag, oferă-i ca soluție să citească x minute acea lectură și tot atât sau mai mult din ceva mai ușor, care-i e pe plac.
E foarte important pentru copil să citească la nivelul lui de înțelegere. Lectura (mai cu seamă că vorbim de cea de vacanță) nu trebuie să fie un chin, o experiență dureroasă.

  • Adu-l la Bookisit #10, să-și aleagă singur cărțile

Sunt o mulțime locurile și contexte care au în centrul lor cărțile: biblioteci, librării, lansări de carte, spectacole pe baza unor cărți, cluburi de lectură, ateliere de lectură și așa mai departe.

Noi îți propunem să-l aduci la primul târg de carte second-hand pentru copii și părinți din România, Bookisit, care pe 25 iunie 2023 va ajunge la cea de-a 10-a ediție. Aici vei găsi o atmosfera veselă și relaxată, familii cu copii iubitori de cărți, sute, ba chiar mii de cărți bune, la prețuri mici, ateliere și activități atractive pentru toate vârstele și gusturile (găsești tot programul târgului în afișul de mai jos).

Bonus, la fiecare pas găsești oameni frumoși, pasionați de cărți și lectură, gata să-ți dea cele mai inspirate recomandări.

Te așteptăm și pe tine la Bookisit #10 și te invităm să citești recomandările noastre mai jos.

Recomandări de cărți care îl vor ajuta pe copilul tău să îndrăgească cititul

Sub 6 ani:

  • Apasă aici, de Herve Tullet
  • Nu vreau să citesc această carte, de Cece Meng
  • Seria Puiu și Vulpoi, de Sergio Ruzzier

6-8 ani:

  • Seria Căpitanul Chiloțilă, de Dav Pilkey
  • Seria Autobuzul magic, de Joanna Cole
  • Seria Garfield, de Jim Davis
  • Seria Dog Man, de Dav Pilkey

9-11 ani:

  • Seria Copacul cu etaje, de Andy Griffiths
  • Seria Dosarul Popcorn, de Ana Rotea
  • Seria Geronimo Stilton
  • Seria Cum să faci să nu citești, de Tommy Greenwald
  • Seria Amuleta, de Kazu Kibuishi

12 ani+:

  • Seria Olguța, de Alex Moldovan
  • Aiurea, de Svetlana Chmakova
  • Zâmbește, de Raina Telgemeier

Articol scris cu drag de cărți și copii de echipa Bookisit, Adina și Ramona.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s