Tot ce trebuie sa stii despre somnul copiilor

Parintii au o multime de intrebari legate de somnul copiilor. Cat sa doarma? De ce se trezesc in timpul noptii? Ce sa manance inainte de culcare? Iar noi le raspundem.

Alaturi de Larisa Petrini, Gentle Sleep Ambassador, am „atacat” cateva dintre cele mai frecvente intrebari despre somnul copiilor si am aflat niste raspunsuri cu adevarat uimitoare.

De exemplu stiai ca, in anumite cazuri, sunetele din casa iti ajuta copilul sa doarma mai bine? Sau ca bebelusii nu trebuie sa doarma numai in timpul noptii? Citeste mai departe pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre somnul copiilor.

Oana Anghel: Care este programul de somn ideal pentru bebelusi, prescolari si scolari?

Larisa Petrini: Fiecare copil are nevoi diferite si ca atare, cifrele sunt estimative pentru fiecare grupa de varsta. Spre exemplu:

  • un nou nascut va dormi, in medie, intre 17-19 ore/zi,
  • un bebelus de 4-5 luni 9-12 ore/zi,
  • iar un bebelus de 12-18 luni va avea un somn asemanator celui de 4-5 luni, cu diferenta ca acesta din urma ar putea incepe deja procesul de intarcare si va putea adormi si fara ajutorul parintilor.
  • Prescolarii dorm in medie 9-12 ore. Pana la varsta de 7 ani mictiunea pe durata noptii este frecventa; de asemenea, acestia se pot opri la un moment dat din a avea cate un pui de somn dupa masa. La aceasta varsta, cosmaurile si trezirile frecvente pe durata noptii sunt un lucru obisnuit.
  • Scolarii au nevoie de 10-11 ore de somn pe noapte, fara ore de somn in timpul zilei. Deseori, sunt implicati in diverse activitati extracurriculare, ce ii mentin activi aproape toata ziua, insa alimentatia corecta si o rutina a somnului respectata ii va proteja de eventuale afectiuni cognitive, precum hiperactivitatea.

O.A.: Cum este afectat somnul copiilor de alimentatie? Dar de mediul inconjurator?

Larisa Petrini: Alimentatia ne poate afecta somnul, de la starea de somnolenta pe care o avem dupa o masa copioasa pana la euforia pe care ne-o poate da consumul de cofeina. Majoritatea parintilor cunoaste efectele stimulative pe care le produce consumul excesiv de zahar, coloranti si arome artificiale asupra copiilor.

Pe de alta parte, starea de „betie dupa lapte”, specifica bebelușilor satui dupa ce au fost hraniti, este una dintre cele mai induiosatoare cand vine vorba de sugari. Laptele matern le asigura celor mici, atat necesarul zilnic de nutrienti cat si o portie sanatoasa de melatonina. Atunci cand renuntam la hrana lichida si trecem la diversificare, alimentele noi introduse in alimentatie vor fi responsabile, mai ales la cina, pentru linistea sau agitatia de dinainte de somn, printre alti factori, bineinteles.

La fel ca si in cazul adultilor, alimentele prea dulci sau alimentele in exces pot ingreuna digestia si pot influenta in mod negativ indicele glicemic din sange. O bucatica de ciocolata poate avea un efect super energizant pentru un copil de 4 ani, care oricum are destula energie in mod natural. Recomand evitarea alimentelor ce contin salicilati la masa de seara. Acestia pot fi gasiti in mere, portocale, rosii, arahide si ciocolata. Există mai multe substanțe care în repetate randuri au fost invocate in contextul problemelor de somn la copii, in speta colorantii artificiali, aromele artificiale, cafeina si glutamatul monosodic.

Eliminarea colorantilor artificiali, indeosebi a tartrazinei, din alimentatia copiilor s-a dovedit in mai multe randuri ca reduce tulburarile de somn. Tartrazina, cunoscută si ca E102, este un colorant alimentar foarte comun, folosit mai ales pentru a colora mancarea galben. Se gaseste adesea in inghetata, inghetata pe bat, jeleuri, chipsuri, cerealele la cutie, biscuiti, sucuri si multe alte dulciuri; cu atat mai ingrijorator, el se gaseste inclusiv in medicamentele pentru copii.

O.A.: Cand eram mica, stiu ca nu suportam sa dorm dupa-masa. De ce este somnul din timpul zilei important pentru copii?

Larisa Petrini: Potrivit expertilor in domeniul somnului, dezvoltarea cognitiva completa a copiilor are loc atunci cand acestia dorm atat noaptea cat si ziua. Copii care trag un pui de somn regulat in timpul zilei sunt mai binedispusi si totodata predispusi la un somn mai linistit pe parcursul noptii (acest lucru se explica prin faptul ca, cei care nu dorm isi epuizeaza energia mai repede si, pe fond de oboseala, adorm mai greu).

O.A.: Care sunt rutinele de somn ce pot afecta dezvoltarea creierului copiilor?

Larisa Petrini: Auzim deseori in jurul nostru despre copii care adorm la televizor sau cu tableta in mana, despre parinti care isi extenueaza copiii inainte de culcare pentru a le consuma toata energia pentru a dormi linistiti sau care isi conduc micutii in camerele lor lasandu-i sa se linisteasca singuri. Acest gen de practici produc copiilor nostri efecte devastatoare pe termen lung.

O.A.: Da, am observat ca este o tendinta in randul parintilor – de a-si lasa copiii sa planga pana adorm singuri. Este o solutie sanatoasa? Ce alternative exista?

Larisa Petrini: Experta in probleme de somn ale copiilor, Sarah Ockwell-Smith, propune un exercitiu interesant. Sa presupunem ca sunteti atat de suparat, incat nu va puteti opri din plans. Plans profund, inecat, cu lacrimi mari si grele. Un adult/prieten/partener vine in camera in care va aflati si se aseaza langa dumneavoastra, privindu-va compatimitor. Va simtiti si mai neinteleasa, plansul se inteteste si frustrarea atinge cote maxime, pentru ca nu va puteti exprima verbal din cauza plansului. In a doua situatie, partenerul vine catre Dvs., va inteaba daca sunteti in regula si va ofera o imbratisare. Va calmati instantaneu si, odata ce lacrimile se evapora, va puteti exprima, cum puteti mai bine, problema. Va simtiti mai apropiata in acest fel de partener si acesta pare ca va intelege.

Tot Sarah mentioneaza faptul ca, in calitate de parinti, trebuie sa fim empatici cu suferinta copilului nostru, sa ii fim alaturi si sa il intelegem. Noi trebuie sa le temperam reactiile si emotiile, pentru ca singuri nu pot, cel putin pana la o anumita varsta. Un copil lasat sa planga in patutul lui pana adoarme, va intelege ca este abandonat de parintii lui, se simte neajutorat si se framanta sa gaseasca mecanisme de aparare. Dincolo de factorul psihologic, aceasta metoda – autolinistirea – este periculoasa si in cazul in care copilului i se inatampla un rau fizic si parintii nu reactioneaza la timp.

O.A.: Puteti sa ne spuneti cateva mituri despre somnul copiilor, pentru a sti sa ne ferim de ele?

Larisa Petrini: Unul dintre cele mai des intalnite mituri este cel conform caruia, in primele luni de viata, bebelusii trebuie sa doarma exclusiv noaptea. Pana la 3 luni, chiar si dupa, bebelusii nu diferentiaza noaptea de zi. De aceea dorm mult (chiar si 18 ore/zi) si se trezesc deseori atunci cand le este foame.

Un alt mit este legat de grija excesiva de a nu-l trezi pe cel mic, mai ales cand acesta abia a adormit. Daca nu faceti zgomote ciudate sau noi pentru el, nu se va trezi. Vocile parintilor si suntelele obisnuite din casa se traduc prin siguranta pentru bebelus. De aceea, somnul nu ii va fi intrerupt daca purtati o discutie linistiti langa patutul lui sau aprindeti televizorul in cealalta camera.

O.A.: Ce cauze au problemele de somn ale copiilor – trezirile din timpul noptii, cosmarurile? Cum le putem alina somnul?

Larisa Petrini: Potrivit expertilor in somnul copilului, bebelusii de 12 saptamani si mai mici nu reusesc sa faca diferenta dintre zi si noapte. De asemenea, stomacul lor micut nu reuseste sa digere prea mult lapte deodata asa ca, de fiecare data cand le este foame, se vor trezi.

Sarah Ockwell Smith, expert in problemele de somn ale copiilor spune ca 60% dintre copii cu varsta de pana in 9 luni inca se trezesc frecvent noaptea, si ca este un proces perfect natural. Sarah sugereaza sa nu grabim rutina dinainte de somn (baita, alaptarea) sau, atunci cand cel mic plange,sa il plimbam dintr-o camera intr-alta in speranta ca se va linisti.

Bebelusii se simt in siguranta in mediile cu care se simt confortabil, adica in camera lor. Daca ii plimbati dintr-un loc intr-altul, creierul lor va depune efort sa proceseze toate informatiile noi: zgomote, mirosuri, lumini, vor deveni agitati si nu vor putea adormi usor.

De asemenea, cand va chinuiti sa nu faceti galagie prin casa ca sa nu il/o treziti, este posibil sa gresiti. Daca sunt sunete familiare, bebelusul nu va avea niciun motiv sa se trezeasca. Oricat de obositi ati fi, nu grabiti, nu reactionati exagerat si incercati sa intelegeti rutina si nevoile copilului inainte de a izbucni intr-o criza de nervi bazata pe nesomn. In plus, adult va fi toata viata. Bebelus este doar 1 an. Nu ratati aceste momente unice cu copilul vostru!

Alimentatia si somnul sunt printre cele mai importante lucruri din viata unui bebelus si a unui copil, amandoua influentand intreaga viata a copilului. Pentru a afla mai multe despre rolul lor major, Gill Rapley si Tracey Murkett, cei doi pionieri ai autodiversificarii, si Sarah Ockwell Smith, expert in probleme legate de somn, vin pe 6 iunie la RIN Grand Hotel din Bucuresti, la Conferintele Totul despre parenting – http://www.totuldespremame.ro/evenimente/conferinte?Conferin%C8%9Bele-Totul-despre-parenting.

Sarah Ockwell Smith, mama a patru copii si autoarea volumului “Solutii blande pentru somnul copiilor” (in curs de aparitie la Editura Multi Media Est), va veni cu solutii cu adevarat blande care sa asigure odihna copiilor si a parintilor lor, fara sa contrazica nevoile de baza ale celor mici.

Inscrierile la conferinta se pot face aici – http://www.totuldespremame.ro/evenimente/conferinte?Conferin%C8%9Bele-Totul-despre-parenting.

Autor interviu: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Tot ce trebuie sa stii despre somnul copiilor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s