5 mituri despre somn

Sunt foarte multe reguli, in ceea ce priveste somnul sanatos. Dar cate dintre ele sunt corecte? Afla 5 mituri despre somn si care este, de fapt, adevarul.

  • Iti trebuie 8 ore de somn pe zi

De fapt, adevarul este ca fiecare persoana are diferite nevoi, in ceea ce priveste somnul. De exemplu, copiii mici au nevoie chiar si de 11 ore de somn. Nevoia este a organismului si corpul tau va sti cand nu primeste destul somn.

De asemenea, depinde foarte mult si de ora la care te duci la culcare. Este o diferenta foarte mare intre o persoana care se culca la ora 22:00 si una care se culca la miezul noptii, chiar daca ambele ajung sa doarma opt ore.

Potrivit unui studiu, femeile tind sa doarma mai mult decat barbatii – cam un sfert de ora diferenta.

  • Daca dormi mai mult in weekend, te refaci

Fals. Unul dintre aceste mituri despre somn este cel despre somnul in weekend. Ai nevoie de somn suficient in fiecare zi. Expertii de la Harvard numesc acest obicei „bulimia somnului”.

De fapt, daca dormi putin in timpul saptamanii lucratoare si mai mult in weekend, iti va fi din ce in ce mai greu sa ai un somn sanatos, benefic pentru organism. Este modul in care intri intr-un cerc vicios: dormi in weekend pana la pranz, organismul tau se obisnuieste asa, iar, ca urmare, in timpul saptamanii urmatoare esti si mai obosit(a).

  • Trebuie sa te culci devreme si sa te trezesti devreme

Pe masura ce piata de munca s-a diversificat si au aparut diverse programe de lucru, ni s-a schimbat si ceasul organismului.

In alte cuvinte, o persoana care lucreaza pe o tura de noapte poate avea parte de un somn la fel de sanatos ca o persoana care lucreaza in timpul zilei. Conteaza mult mai mult sa iti asculti nevoile corpului.

Cat si cand dormi este determinat de acest ceas intern, care va stabili care este „fereastra de somn” potrivita pentru tine.

  • Daca te trezesti in timpul noptii, vei fi obosit(a) toata ziua

Altul dintre aceste mituri despre somn este legat de trezirile nocturne. Dar nu este adevarat.

Faptul ca te trezesti in timpul noptii poate face parte din ciclul tau de somn, in mod natural. Iar in prezent, cand noaptea este extrem de luminoasa (datorita sau din cauza reclamelor, stalpilor de iluminat etc.), nu este de mirare ca te trezesti in timpul noptii, iar apoi sa adormi la loc.

  • Exercitiul fizic te ajuta sa dormi mai bine

Desi este adevarat ca sportul te poate ajuta sa adormi mai devreme si mai profund, nu exercitiul fizic in sine contribuie la acest lucru, ci lumina.

De obicei, facem sport afara, asa ca primim mai multa lumina. Aceasta expunere prelungita la soare iti sincronizeaza ceasul intern cu ideea de „lumina zilei”. Asa ca, atunci cand dai de intuneric, este mult mai probabil sa vrei sa te culci imediat.

Mai stii si alte mituri despre somn? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

surse: washingtonpost.com; webmd.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s