Sfaturi pentru insomnie

Fie ca ai avut doar o noapte rea, in care pur si simplu nu ai reusit sa adormi, fie ca este o situatie care dureaza de ceva vreme, insomnia este o neplacere. Insa, inainte de a fi tratata, ai nevoie sa stii care sunt cauzele.

Din punct de vedere medical, insomnia reprezinta existenta unor dificultati de adormire, atunci cand dureaza mai bine de 45 de minute ca sa adormi.

Exista peste 80 de cauze ale insomniei si o multime de tratamente. Ar fi o greseala ca, in momentul in care ai avut o noapte nedormita, sa alergi imediat la farmacie, fara a sti exact ce cumperi si de ce. De exemplu, iata doua cauze complet diferite, una fizica si una psihica, ce au acelasi rezultat – lipsa de somn: apneea (boala in care respiratia ti se opreste in somn) si anxietatea.

De asemenea, insomniile se impart pe durate de timp. Cele aparute pe un interval mai scurt pot fi cauzate de ingrijorare fata de o situatie presanta sau o problema trecatoare (zgomote, temperaturi extreme, schimbarea locuintei).

Cu toate acestea, insomnia poate dura luni sau chiar ani. In acest caz, de obicei, problemele sunt de natura fizica sau mentala (o anxietate cronica, o durere, diverse boli).

In primul rand, daca problema persista, incepi sa tii un jurnal de somn, in care sa iti notezi orele de culcare, orele la care te trezesti noaptea, cat ajungi sa dormi pe noapte, cat dormi in timpul zilei si cum te simti pe parcursul zilei.

Un astfel de jurnal te va ajuta si pe tine sa iti constientizezi problema, dar si pe medic, in situatii mai grave. Poate vei descoperi cauze evidente pentru care nu adormi noaptea sau te trezesti brusc. De exemplu, daca iti dai programul peste cap (lucrezi pana noaptea tarziu si dormi pana la pranz), daca dormi in timpul zilei etc.

Daca nu reusesti sa-i dai de cap afectiunii, iar simptomele rezista, vine momentul in care te duci la un specialist. Astfel, cu ajutorul jurnalului si a unei examinari, medicul va descoperi mai usor cauzele insomniei.

In cazul insomniilor ocazionale, exista cateva solutii pentru a-ti imbunatati calitatea somnului.

Poti face exercitii fizice in timpul zilei. Spre seara, insa, nu te extenua fix inainte de culcare. Incearca sa adormi odihnit(a) si linistit(a). Problemele nerezolvate pot astepta o noapte.

Pastreaza-ti dormitorul intunecat, la o temperatura potrivita si elimina zgomotele din camera. Sunt lucruri care te pot distrage, precum ceasul, telefonul, calculatorul. Stinge-le pe toate. In plus, poti folosi si o masca de somn, care sa iti acopere ochii, si dopuri de urechi.

Dupa ce te-ai pus in pat, relaxeaza-ti corpul si mintea. Daca trec 15-20 de minute si tot nu ai adormit, citeste cateva pagini dintr-o carte, fa ceva care sa te adoarma treptat. Dar, si asta este foarte important, nu te uita la televizor! Nu incerca sa adormi la vreo emisiune.

Tu cum ai scapat de insomnii?

sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s