Pasi de urmat in discutia despre sex

Discutia despre sex este intotdeauna putin inconfortabila pentru parinti. Iata cativa pasi care sa faca acest proces ceva mai usor.

Este important sa le oferim copiilor nostri informatii despre corpurile lor in asa fel incat ei sa se simta confortabili si increzatori.

Pentru cei ce se simt pregatiti sa deschida aceasta serie de conversatii, iata cateva reguli de ajutor:

  • Toata lumea spune aceeasi poveste

Cu cat mai devreme parintii au discutia despre sex, despre care sunt informatiile pe care vor sa le transmita, in ce fel si la ce varsta a copilului, cu atat mai bine. Daca mama povesteste despre barza si tata despre medic, copilul va intelege ca este pacalit si aceasta nu il va incuraja sa se bazeze pe parinti pentru informatii.

  • Nivelul de informatii variaza in functie de varsta copilului

La 3 ani, atunci cand un copil intreaba „De unde vin copiii?”, este mai usor sa mentii nivelul de informatii la capacitatea de intelegere a copilului, de ex: „Din burta mamei”. Dar, la 6 ani, raspunsul la aceeasi intrebare vine cu mai multe detalii: „Timp de 9 luni, copilul se formeaza in burta mamei, intr-o invelitoare speciala, denumita „placenta”, pana este pregatit sa se nasca”.

  • Fii cinstit…

Chiar si atunci cand vorbesti cu un copil de doar cativa anisori, fii corect in informatiile pe care le dai. Este mai usor sa dai de la inceput informatiile corect anatomic decat se inventezi o poveste pe care sa o schimbi atunci cand copilul creste.

  • Vorbeste despre intimitate

Cel mai importat lucru pe care il face discutia despre sex este sa creasca nivelul de siguranta, asa ca vorbeste cu copilul tau despre cat de important este ca intimitatea lui sa fie respectata, ca el are voie sa spuna „nu” si el sa respecte intimitatea altora. Explica-i ce regulile se aplica atunci cand oamenii se ating, despre dragoste si relatii.

  • Fii succint

Chiar si atunci cand vrem sa transmitem cat mai multe informatii, avem nevoie sa ne amintim ca vorbim cu un copil care in scurt timp isi va pierde rabdarea. Alege cele mai presante informatii si lasa restul pentru alte momente.

  • Raspunde la intrebarea care ti-a fost pusa

Copiii isi dau seama cand sunt pacaliti sau raspunsurile sunt evitate si pot renunta in a-si intreba parintii, cautand raspunsuri in alta parte. Daca la o intrebare simpla parintele incearca sa ii explice mai mult, copilul poate primi informatii pe care inca nu se simte pregatit sa le primeasca.

De aceea, incearca sa raspunzi direct la intrebarea ce ti-a fost pusa. Daca un copil intreaba cum se nasc copiii, cateodata este suficient sa ii rapunzi ca mama merge la spital unde medicul si asistentele o ajuta sa aduca copilul pe lume. Daca cere mai multe informatii, atunci se dau detalii punctual, cum ar fi cateodata doctorul ii taie burta mamei ca sa scoata bebelusul cateodata mama impinge bebelusul printr-un canal ce se alfa intre picioare (cateodata este mai usor sa relatezi in functie de experienta proprie).

  • Fii rabdator

Pregateste-te sa raspunzi la aceeasi intrebare de mai multe ori, copiii nu fac asta pentru ca sa te enerveze, ci pentru ca au nevoie sa auda o informatie de mai multe ori pentru a o intelege. Cu multa rabdare se creeaza o discutie deschisa si increderea copilului ca vei fi acolo pentru el atunci cand are intrebari.

Autor articol: Anca Hasegan – psihoterapeut si psiholog clinician, specializata in abordarea tulburarilor de comportament alimentar si in dinamica familiala si sociala, care le influenteaza

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s