Stresul emotional la gravide

Sunt o multime de factori care pot duce la o crestere a stresului emotional, in cazul femeilor insarcinate. Hai sa aflam impreuna cum putem depasi sau elimina aceasta stare!

Efortul de adaptare la sarcina, cu toate modificarile fizice, schimbarile care apar in relatiile importante si afectarea stilului de viata genereaza un anumit nivel de stres, pentru foarte multe saptamani.

Dezvoltarea fatului nu este nici pe departe un proces „autonom”, in care fiecare isi vede de „ale lui”, iar din cand in cand se mai fac unele analize si ecografii. In fapt, absolut tot ce se intampla cu organismul si starea psihica a mamei influenteaza direct si major dezvoltarea fatului.

A existat o perioada in care se considera ca problemele de zi cu zi din cuplu sau de la serviciu „raman in afara”, ca cel aflat inca in burtica mamei oricum nu intelege ce vorbesc cei din jur si in consecinta nu are de ce sa se streseze. „Treaba lui era sa cresca conform asteptarilor.”

Cercetarile medicale arata ca fatul ajunge sa detecteze lumina, sunetele, vibratiile si bineinteles starea emotionala a mamei. Acesta incepe sa dezvolte nu doar o relatie stransa cu organismul mamei, ci si cu mediul inconjurator. Limbajul sau corporal arata reactii prompte la ce se intampla in mediul de viata al mamei, la vocea acesteia (si a tatalui). Tiparul undelor cerebrale se modifica atunci cand i se citeste o poveste, aude un anumit stil muzical etc. Exista o multime de dovezi in acest sens, care de care mai spectaculoase.

Din fericire, cei mai multi stiu ca, pana la nastere, cele doua organisme sunt de fapt unul singur, ca exista un cordon ombilical prin care trec o multime de substante, inclusiv hormonii de stres sau moleculele generate in infectii sau inflamatii, ca dificultatile emotionale ale mamei influenteaza metabolismul ambilor si, in consecinta, gravida invata repede „sa gandesca pentru doi”. Ea gaseste modalitati de a duce o viata in care evenimentele foarte incarcate emotional sa fie cat mai rare posibil, iar durata lor sa fie scurtata, ceea ce face ca stresul resimtit de copil sa fie minim.

Riscurile unor dificultati emotionale majore ale mamei pentru care nu sunt gasite solutii rezonabile pot afecta dezvoltarea fatului:

  • nasterea prematura (ceea ce poate implica dezvoltarea insuficienta a plamanilor si a altor organe),
  • greutate mai mica la nastere,
  • preeclampsie,
  • uneori, apare riscul de pierdere a sarcinii, inclusiv dupa primul trimestru.

Nimeni nu a incercat sa inventarieze motivele de stres in sarcina, intrucat lista ar fi prea lunga si parca niciodata completa. Este mai productiv sa te preocupi de gestionarea lui in conditii de confort.

Motive de ingrijorare frecvent intalnite la gravide:

  • pastrarea sarcinii in primul trimestru, mai ales daca exista sarcini pierdute in antecedente
  • starea de sanatare a copilului, posibile sindroame genetice
  • durerile de cap, oboseala accentuata, constipatia, urinarea frecventa, dificultatile de respirat, modificari ale pielii
  • fluctuatiile emotionale inerente perioadelor de schimbari continue si relativ rapide
  • posibile complicatii medicale la mama: suprasolicitatea coloanei vertebrale si a altor articulatii, preeclampsia, diabetul gestational, afectarea glandei hipofize, probleme ale dintilor si gingiilor, agravarea unor boli preexistente, etc.
  • apetitul crescut pentru anumite alimente si aversiunea fata de altele
  • dificultatile financiare
  • schimbarile din viata de cuplu sau cea profesionala
  • limitarea vietii sociale.

Cum poti gestiona acest stres?

1. Informeaza-te suficient.

Afla care este evolutia fireasca a evenimentelor si care sunt problemele principale ce pot aparea, asa incat cunostintele acumulate sa-ti ofere sentimentul de control – sarcina, nastere, rolul de mama. In aceasta perioada, incertitudinile sunt dificil de tolerat.

Sursele de informare sunt foarte accesibile si mai mult decat suficiente pentru oricine este interesat. Pentru confortul psihic, este preferabil ca gravidele sa ajunga foarte rar in situatii de genul „nu am stiut”, „nu mi-a spus nimeni”, „nu m-am gandit”, „daca as fi stiut …” etc.

O parte dintre aceste persoane recurg la un mecanism de adaptare la stres bazat pe distragerea atentiei. In consecinta, prefera sa se preocupe de multe alte aspecte, cum ar fi cele profesionale si aceasta „politica” poate duce la o informare insuficienta.

La extrema cealalta poate exista o supraincarcare cu tot felul de cunostinte: carti, site-uri, consultatii medicale la mai multi medici, forumuri, istorii personale ale unor gravide care au trecut prin tot felul de experiente. In acest fel, se poate ajunge la confuzie si o anxietate importanta.

Mintea poate fi invadata de tot felul de ganduri legate de ce a fost sau de viitorul incert. Trebuie stiut ca eforturile noastre au sanse maxime de reusita atunci cand suntem foarte bine ancorati in prezent.

2. Asculta povestile prietenelor.

Vei afla ca cele mai multe probleme isi pot gasi o rezolvare si mai ales ca acestea apar destul de rar. Merita sa intrebi cu ce ingrijorari s-au confruntat alte gravide si cum anume le-au facut fata.

3. Accepta ceea ce ti se ofera.

Toate gravidele primesc de la cele care au devenit deja mamici haine, jucarii sau alte obiecte de care au beneficiat copii lor. Acest transfer nu este doar unul material, ci este unul incarcat de semnificatii emotionale foarte profunde. In general, are un rol terapeutic extraordinar pentru ambele parti si din fericire se intampla pe scara larga.

Se creeza astfel mici grupuri de suport, atat de necesare in toate circumstantele.

4. Rasfata-te.

Si, de ce nu, cere sa fii rasfatata. Daca nu acum, atunci cand?

Sigur ca fiecare zi de sarcina este o lupta, iar in cazul complicatiilor efortul poate fi coplesitor.

Totusi, vigilenta crescuta poate fi atenuata printr-un regim de viata in care confortul si recompensele sa nu fie uitate.

Nu este un lux sau o exagerare, este mai degraba o necesitate. Odihna si somnul suficiente, pauzele mai dese la serviciu si acasa, masajul, exercitiile de relaxare, plimbarile, vizitele, calatoriile, mersul la film sau orice altceva creste dispozitia sunt foarte necesare gravidelor.

In acelasi timp, reprezinta un excelent antrenament pentru ceea ce urmeaza sa faca mamele si tatii cu nou-nascutul. Viata in regim de austeritate emotionala pe durata sarcinii poate gasi parintii destul de nepregatiti pentru a satisface trebuintele fundamentale ale copilului.

5. Fa planuri de viitor.

Copilul este un dar de la Dumnezeu insa are si un tata, care nu trebuie nici ignorat nici tinut la distanta. Cei mai multi viitori tatici nu se multumesc doar cu rolul de spectator, ci vor sa participe activ la cat mai multe din evenimentele legate de sarcina, de la controalele medicale de rutina la decorarea camerei copilului.

Trec si ei printr-un proces de adaptare similar cu cel al mamei si merita mentionat ca in relatia cu cel mic nu au decat intr-o mica masura avantajul celor noua luni de acomodare pe care il au mamicile.

Gandul ca trebuie sa gaseasca singuri o cale de a face fata (de exemplu pentru a o „proteja” pe mama sau a nu parea slabi) ii poate stresa mai mult decat s-ar crede.

Este foarte util pentru viitorii parinti sa planifice in cat mai multe domenii ale existentei. Scade nelinistea legata de viitor si se creeaza sentimentul de continuitate si evolutie pozitiva a vietii de familie.

Neglijarea acestui aspect poate duce la adevarate rupturi in cuplu, care ulterior vor trebui reparate, in conditile in care mai toate eforturile se concentreaza in directia nou-nascutului.

6. Cere ajutorul.

…Din simplul motiv ca, daca nu il ceri, ceilalti ar putea crede ca nici nu ai nevoie. In consecinta, desi il astepti, el intarzie sa vina.

La fel de important este sa ceri suport de orice natura ar fi el de la persoanele care au capacitatea si disponibilitatea sa ti-l ofere. In caz contrar, presiunea resimtita de cei pe care ii soliciti risca sa devina greu de suportat si sa se ajunga la conflicte „din nimic”.

Daca o gravida constata ca nu e suficienta lumina in dormitor si vrea sa schime instalatia de iluminat iar nimeni din familie nu poate face asta, ar fi mai potrivit sa cheme un electrician. Daca nu e sigura ca simte miscarile copilului, poate cere confirmari de la medici, iar daca doreste suport psihologic sau se ingrijoreaza ca are depresie, merita sa apeleze la cineva din domeniul respectiv.

Ingrijorarile imaginare sau nerealiste pot dauna cel putin la fel de mult ca cele care au o justificare obiectiva, iar frecvent membrii de familie sau prietenii apropiati nu stiu cum sa ajute eficient viitoarea mamica.

Stresul are un efect cumulativ, si de aceea mai multe probleme suprapuse pot genera la fel de multa anxietate ca un eveniment foare important. Intrebate despre tensiunea psihica resimtita in timpul sarcinii, majoritatea spun ca se gandesc in primul rand la evenimente majore. Pot ajunge sa ignore modul in care le afecteaza problemele mai mici, dar in numar mare. Nu putine femei considera ca e cumva de asteptat ca in sarcina stresul perceput sa fie foarte mare, si de aceea nici nu sunt preocupate de reducerea acestuia.

Pregatirea psihica pentru sarcina incepe cu siguranta inainte de instalarea acesteia. Viata de pregravida debuteaza practic din momentul in care femeia se gandeste la posibilitatea de a avea copii si se amplifica dupa ce acest gand devine un plan prioritar. Se dezvolta o lume imaginara, in care o multime de scenarii posibile sunt evaluate si multe altele ignorate in totalitate.

Sarcina este o experienta aparte, careia majoritatea femeilor reusesc sa-i faca fata in conditii de confort si siguranta, cu ajutor din partea familiei, prietenilor si din cand in cand a specialistilor.

Cum te simti ca viitoare mamica sau cum te-ai simtit in prima parte a sarcinii?

Autor articol: Dr. Ungureanu Corneliu – Psihiatru, psihoterapeut „Viata cu Sens”

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s