Modelarea comportamentului

Modelarea comportamentului este un proces NLP (programare neurolingvistica) foarte complex, care ne determina sa atingem excelenta, sa dobandim abilitati noi, sa le punem in practica, un proces care da putere.

Ce este excelenta? Este CEVA pe care CINEVA il face foarte bine: un sportiv, cel mai bine pregatit din clasa, cel mai popular, cel care gateste cel mai bine, cel care se concentraza cel mai bine.

Cum poate obtine si copilul tau toate aceste abilitati? Prin modelarea comportamentului. Modelarea este un proces natural, comun oamenilor.

Inconstient, imitam si ne impamantenim atat comportamente bune, cat si mai putin bune. Prin acest proces, in schimb, alegem sa modelam constient abilitati ale altora sau chiar ale noastre. Prin modelare, obtinem excelenta prin respect, libertate si curiozitate.

Ce o face pe Simona Halep o campionana? Am spune: “ Are un serviciu excelent!”. Toate acestea sunt structuri mari, nu o sa reusim sa fim campioni, doar pentru ca stim ca serviciul este foarte bun. Trebuie sa spargem structura, sa gasim DIFERENTA CARE FACE DIFERENTA. O premisa NLP sune asa:

“If you spot it, you got it “( daca reusesti sa gasesti acea mica diferenta, esti la doar un pas de a-ti insusi acea abilitate).

La copil, o abilitate poate fi un simplu gest, o abilitate sportiva, de invatare, orice de la o persoana pe care cel mic o admira. In modelarea comportamentului, conteaza ca micutul sa fie curios si sa observe toate aspectele ei. O poate face oriunde (acasa, la scoala sau chiar la desenele animate).

Astazi, vreau sa iti povestesc o situatie in care am folosit modelarea cu personaje din desene animate, cu fetita mea, Charlize.

Charlize este o fetita de 5 ani, careia nu ii plac situatiile noi, locurile noi, activitatile noi. Are nevoie de timp sa observe mediul inconjurator, oamenii, activitatile, dupa care se integreaza de minune. Dar, dupa cum bine stim cu totii, nu intotdeauna avem posibilitatea sa asteptam, pentru ca intalnim oameni grabiti, pentru ca ni se taie vorba si nu apucam sa explicam si alte multe situatii.

Asadar, am mers cu ea, intr-o sambata, la un parc Aventura, unde trebuia sa se catere in copaci si nu a apucat sa petreaca timpul de acomodare, pentru ca a fost luata pe sus, echipata si urcata acolo cu alti zece copii in spate. Evident, a inceput sa planga, a blocat tot traseul…

Copiii, parintii, personalul s-au enervat la culme. Mi-am pastrat calmul si am decis sa fac modelare cu ea, ajutata de personajul ei favorit din desene, Mulan. Mulan este o fata care pleaca la razboi, in locul tatalui ei si nu stie sa faca mai nimic din ceea ce trebuie sa faca un soldat. Una dintre cele mai complicate probe pentru Mulan este sa se catere intr-un copac, sa ia o sageata.

Asa ca o intreb pe Charlize: “Cum a reusit Mulan sa se urce?“ Supararea si-a spus cuvantul si mi-a raspuns sec: “Ea este curajoasa si eu nu!!!” Eu: “Oooo…nu era chiar curajoasa la inceput, altceva trebuie sa fi facut…hmmmm!!!”

A stat ceva pe ganduri, s-a si calmat, concentrandu-se pe gand si nu pe problema ei si a reusit:

  • “S-a concentrat la maini si la picioare!”
  • “A exersat de foarte multe ori.“
  • “Si-a dorit foarte mult sa reuseasca.”

S-a urcat pe traseu, l-a terminat si a continuat de inca doua ori. Aceste abilitati dobandite o ajuta de fiecare data cand face ceva nou. E linistita, stie ca nu intotdeauna iese din prima, asa ca exerseaza, se concentreaza si isi doreste foarte tare sa reuseasca.

Modelarea comportamentului poate fi folosita in diverse situatii. Copilul tau ce model si-a ales?

Autor articol: Gabriela Maalouf – trainer NLP pentru copii si parinti


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s