Joaca fara reguli

Care varianta este mai buna – o joaca fara reguli, instructiuni, limite sau un joc bine organizat, fara abateri de la regulament? Patrunde in lumea jocurilor si descopera ce avantaje aduc regulile sau lipsa lor.

Petrecand mai mult timp in prezenta copiilor, fie in parc, fie la gradinita, poti observa cu usurinta ca jocurile lor s-au schimbat foarte mult. Daca inainte accentul era pus pe echipa, in prezent, cu greu mai poti observa copii care sa joace un astfel de joc de grup, ei preferand contacte indirecte din spatele unui calculator.

Mai demult, lipsa unei varietati a jucariilor ii obliga pe cei mici sa descopere singuri jocuri pornind de la cele mai banale obiecte, stimulandu-si astfel imaginatia. In prezent, desi posibilitatile lor sunt nenumarate, dezavantajul este ca sunt incastrati in reguli date prin intermediul unor instructiuni care trebuie respectate. Surplusul de informatii la care sunt expusi le dezvolta partea cognitiva, insa le limiteaza ghicitul, visarea, experimentarea.

Cum ar arata insa un joc liber in contextul lumii actuale si care ar fi avantajele si dezavantajele?

Pornind de la ce am observat in jurul meu, pot spune in primul rand ca nu putem sa ii lasam pe copii sa se joace fara sa le fi oferit inainte conceptele de ceea ce este bine si ceea ce este rau, care sunt limitele pe care nu le pot depasi pentru siguranta lor si a celor din jur.

Din pacate, jocurile celor mici devin din ce in ce mai agresive si periculoase si cu greu poti observa o activitate care sa nu implice arme.

De asemenea, daca ii vei zice vreodata unui grup de copii sa faca ce vor ei, cu siguranta se va forma haos si cel mai probabil se va ajunge la plansete, certuri si lovituri.

Asadar, in calitate de parinte, in primii ani de viata ai micutului tau, este necesar sa il ajuti sa isi contureze notiunile de joc si prietenie. Este important sa stie ce se poate face si ce nu, ce este real si ce nu (de exemplu, daca un personaj animat zboara, acest lucru nu este posibil si in realitate).

Toate acestea nu inseamna sa il bagam pe copil intr-o bula pentru a-l proteja sau sa ii limitam imaginatia. Uneori, este chiar mai bine sa testeze singur care sunt consecintele.

Odata puse aceste baze insa, joaca fara reguli are o serie de avantaje:

  • Stimuleaza imaginatia.
  • Poate fi o modalitate de a invata, bazata pe incercare si eroare.
  • Nu exista castigatori/pierzatori.
  • Invata cum sa isi faca prieteni.
  • Invata sa isi asume riscuri controlate si sa constientizeze consecintele.
  • Invata sa ia propriile decizii si sa rezolve probleme.
  • Creste empatia si scade narcisismul.

Cum iti poti sustine micutul pe acest drum?

Inca de cand este bebelus, in fiecare zi, imaginatia copilasului tau este stimulata de cartile pe care i le citesti, de povestile inventate sau de cantece, de locurile prin care va plimbati si noutatile la care il expui.

Ulterior, alegerea jucariilor are un rol important. Poti incerca sa ii cumperi jucarii care sa ii puna la incercare creativitatea sau care pot fi folosite in diferite moduri – cuburi de construit, lego, instrumente muzicale, plastilina sau lut.

De asemenea, copiii vad in adulti un model. De aceea, le va face placere sa aiba la indemana jucarii care imita obiecte pe care noi le folosim – telefoane mobile, laptopuri, dar si ustensile. Exista in prezent o multitudine seturi pentru copii – bucatarii complete de jucarie, trusa doctorilor, a mesterilor, etc. Cu siguranta cu ajutorul acestora pot iesi niste jocuri de rol cu efecte minunate.

O alta idee care ii poate atrage ar fi o sesiune de costumat – copiii pot alege ce personaj isi doresc sa fie, cum sa arate, cum pot sa improvizeze si chiar poate lua nastere o mica sceneta. Poti incepe prin a-l ajuta sa vada ca obiectele pot avea si o alta functionalitate – de exemplu, cum poti faca o masina, cu ajutorul a catorva scaune.

Incet incet insa, incearca sa nu te mai implici in jocul lui si sa-l lasi sa se exprime cat mai liber. In schimb, incurajeaza interactiunea sa cu alti copii de varste apropiate – o solutie aici ar fi intalnirile de joaca.

Intre jocurile cu reguli si joaca libera ar trebui insa pastrata o balanta pentru ca atat imaginatia si creativitatea, cat si respectarea normelor si a regulilor sunt concepte cu care orice copil trebuie familiarizat. Prea multa libertate risca sa duca la o extrema care ar fi mai bine de evitat – nimeni nu isi doreste de exemplu sa se joace cu un copil care incalca toate regulile, se enerveaza cand pierde si strica distractia tuturor!

Care este jocul preferat al micutului tau?

Autor articol: Mihaela Balan – Psihoterapeut de familie sub supervizare – Psihoterapiefamilie.ro

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s